Kýþ demek lezzeti dorukta balýk geçidi demek. “Balýk ve et iyi de ben sebzeciyim” diyerek patlýcaný, domatesi 12 ay býrakamýyorsanýz onlar kýþ sebzesi deðil hatýrlatýrým. Kereviz, lahana ve havuçla neler yapabiliriz onlara bakalým.
Telefonun diðer ucundan arkadaþým akþama karnýyarýk var diyordu iki gün önce. Kýþ günü patlýcan mý aldýn dedim. “Aydan, biliyorum mevsim sebzesi diyeceksin ama biz kýþ sebzelerini sevmiyoruz” dedi. “Olmaz seveceksiniz” dedim, ayný anda gülme krizine tutulduk. Gülsem de bu iþi çok ciddiye alýyorum. Oturdum bu günkü yazýmý yazmaya baþladým. Kimi kerevizin konusuna dayanamaz, kimi karnabaharýn. Kimi “Yer elmasý sebze mi?” der kimi havucu yemeðe koyar ama yerken çatal ucuyla tabaðýn ötesine iter. Olmaz... Sevecek bir yol bulmalýyýz onlarý. Kýþ sebzesi iyidir, dosttur. Bir kere GDO yoktur bünyelerinde. Özellikle topraðýn altýnda büyüyen kök sebzeler bol vitamin ve mineral içerir. Onlarý bol tüketmek için size üç koca neden: Bir, soðuk algýnlýðý ve griple çok haþýr neþir olmazsýnýz. Ýki, mevsim dýþý tüketim üretimi etkiler, bunlarý yemeyerek topraðýn dengesinin bozulmasýna katkýda bulunmazsýnýz. Üç, yaz sebzelerini özlemek iyidir.
Söz veriyorum bu günkü önerilerimden en azýndan biri sizin için. Ýþin sýrrý kýþ sebzeleri için kýþ aromalarýný bonkörce kullanmak. Seveceksiniz...
Satsuma sosuyla lahana
Eski medeniyetler ondan ilaç bile yapmýþ. Günümüzde sarma yapýyoruz da tüketimi bir týk artýyor lahananýn. Ancak kanýmca bu kadar bol bulunmasýnýn en büyük nedeni milli yiyeceðimiz olan turþu formu. Elbette turþu olduðunda tüm yapýsý bozuluyor, içinde ne vitamin kalýyor ne de antioksidan. Siz yine turþusunu yemeðe devam edin aðzýnýzýn tadý bozulmasýn. Ama lahananýn da yapýsýný bozmadan kýþýn farklý tariflerle düzenli olarak tüketin.
Nasýl? Kapuskayý çok insan sevmez oysaki oldukça güzel bir yemektir. Ýþin sýrrý az suyla piþirmek ve et sotesini baharatlarla, acýyla lezzetli hale getirebilmek. Bunun dýþýnda size oldukça iyi bir fikir vereceðim: Beyaz lahanayý iki parmak kalýnlýðýnda dilimleyin. Eliniz büyüklüðünde yassý dilimler elde edin. Buharda veya mikro fýrýnda 5 dakika piþirin. Yaðlý kaðýt serili fýrýn tepsisine alýn. Üzerine zeytinyaðý, ezilmiþ sarýmsak, tuz ve bol baharat karýþýmla sývazlayýp fýrýnlayýn. Izgara lahanayý bütün olarak ýzgara etlerin yanýnda garnitür olarak kullanabileceðiniz gibi tavuk suyuyla birlikte blender’dan geçirip çorbasýný da yapabilirsiniz. Elbette incecik kýyýlmýþ çið haliyle salatalar yapmak birinci tercihim. Süzme yoðurt ve satsuma sosuyla hiç denediniz mi? Ya da bol taze aromalarla? Bence denemelisiniz gerekten baþka bir lezzet oluyor.
Neden yiyelim? A ve C vitamini bakýmýndan zengin olan beyaz lahananýn, kalsiyum, magnezyum ve potasyum deðeri çok yüksektir. Adeta organik bir asit yumaðý olan beyaz lahananýn faydalarý hiç de öyle lafta kalan bir söylenti deðil. Müthiþ bir besin. Doðal bir idrar söktürücü. Hatta öyle etkili ki kürünü yaptýðýnýzda etkilerini fark edebilirsiniz. Kansere karþý vücudu korur, içeriðindeki besin deðeri sayesinde saðlýklý kilo vermeye yardýmcý olur, mide asitlerini düzenler, enerjik olmanýzý saðlar, cildi parlatýr, kansýzlýða iyi gelen bu þifa yumaðýný kýþýn evinizden eksik etmeyin.
Mavi peynirli kereviz çorbasý
Ýki kerevizi temizleyip iri parçalar halinde kesin. Derin bir tencereye alýp, üzerine bir kutu krema, altý su bardaðý mantar suyunu ve tuz ekleyip yumuþayana kadar haþlayýn. 50 gr mavi peyniri ekleyip, blender’dan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Eðer çok katý olursa biraz kaynar duru su ekleyebilirsiniz. Bu arada 100 gr haþlanmýþ nohutu bir tavada erittiðiniz tereyaðýný dilediðiniz kuru baharatlarla karýþtýrýn. Cýzýrdamaya baþladýðýnda piþirmeyi sonlandýrýn. Kaselere paylaþtýrdýðýnýz çorbanýn üzerine serpip servis yapýn.
Kurusu çorbaya çok yakýþýr
Kokusu kiminin baþýný döndürür kiminin de sevincini söndürür. Evde kereviz kokusundan rahatsýz olan biri varsa o evde kereviz zor piþer. Bu kokuyu kerevizi temizledikten sonra 10 dakika limonlu suda bekleterek azaltabilirsiniz.
Nasýl? Kereviz kökünün salatasý lezzetlidir. Ýçine elma rendesi ekleyebilirsiniz. Yeþil yapraklarýný da atmayýp çorbalarda kullanabilir, kurutup salatalarda veya pilavlarda deðerlendirebilirsiniz.
Kerevizi rendeleyip zeytinyaðý ve tuzla karýþtýrýn. Yaðlý kaðýda yayýn ve fýrýnda 120 derecede kurutun. Kuruttuðunuz kerevizi çorba ve pilavlarda kullanýn, tadýna inanamayacaksýnýz. Kalanýný buzdolabýnda saklayabilirsiniz.
Neden yiyelim? Özellikle yüksek miktardaki A vitamini, potasyum, Omega6 yað asidi nedeniyle etkilidir. Sindirim sistemi için adeta tonik etkisi gösteren bir antioksidandýr. O kadar güçlü etkisi vardýr ki alerjik reaksiyon yapabilir, çok yenildiðinde su kaybýna veya potasyum fazlalýðýna yol açabilir. Suyu ödem söktürücüdür, kemik aðrýsýna, soðuk algýnlýðýna, sistit, anemi, kolesterol, yüksek tansiyon, þekere olumlu etkileri klinik olarak kanýtlanmýþtýr.
Salatayý da renklendirir
Diðer kýþ sebzelerine göre belki de en çok tüketileni. Bazýlarý onsuz kereviz piþirmez, zeytinyaðlý yemek denince soðanla birlikte kollarý sývayan tek sebze. Tencereye onu figüran oyuncu olarak atýp dakikalarca suyun içinde haþlamak aslýnda vitaminini heba etmekte. Peki suyunu sýkmak iyi bir fikir mi? Suyu yüksek þeker içerir, kan þekerini yükseltir, kilo aldýrýr. Siz karar verin. Bence onu daha çok salata olarak deðerlendirin. Havuçla hemen her gün bambaþka bir salata yapabilir ya da yüksek ateþte kýsa sürede piþireceðiniz ýzgarasýný tercih edebilirsiniz.
Nasýl? Yeþil elma, lahana, turp, kereviz, taze zencefil havuca yakýþan malzemeler. Her biriyle ayrý ayrý deðiþik salatalar hazýrlamak mümkün. Örnek olarak pancarý haþladýðýnýz suyu ayýrýn. Bir pancarý rendeleyin, biraz beyaz turp rendeleyip tuzlayýn sudan geçirip süzün. Havuç rendesi ve pancar suyuyla birlikte üzerine bir yemek kaþýðý greyfurt suyu, yarýn limon suyu tuz ve zeytinyaðý koyup karýþtýrýn. Izgara olarak da bol aromalarla zeytinyaðý ile harmanlayýn fýrýnda veya tavada soteleyin. Etlerin yanýnda patatese iyi bir alternatif olacaktýr.
Neden yiyelim? Þeker oraný yüksek ama bol lif içerdiðinden günlük gýda tüketiminde çok önemli. Orta boy bir havuç almamýz gereken günlük lif oranýný yüzde 7, A vitaminini ise yüzde 200 karþýlýyor. A vitamini deposu olmasýnýn dýþýnda B6, C vitamini zengini. Düzenli havuç tüketiminin göz saðlýðý üzerinde ki olumlu etkisi ve meme kanseri baþta olmak üzere kanser riskini azalttýðý klinik olarak kanýtlý.
Pazýlý lahana çorbasý
Yarým lahanasý irice parçalara bölüp haþlayýn. Suyunu süzüp küp þeklinde kesip tereyaðý, kuru soðan, tuz ve sarýmsakla kavurun. Ýçine altý su bardaðý tavuk suyu ekleyip kaynatýn. Bir demet pazý yapraðýný ekleyin ve blender’dan geçirin. Süzme yoðurt ve salatalýk rendesiyle servis yapýn.
Zencefilli havuç çorbasý
Altý su bardaðý tavuk suyunu derin bir tencereye alýn. Ceviz büyüklüðünde zencefili rendeleyip altý tane buharda haþlanmýþ havuçlarla blender’dan geçirip tavuk suyuna ekleyin ve kaynatýn. Kaynayan tavuk suyuna yýkanmýþ pirinci, gerekiyorsa biraz tuz atýp þiþene kadar haþlayýn. Ýki havuçtan elde edeceðiniz incecik havuç þeritlerini bir tavada zeytinyaðýnda kýzartýn içine ezilmiþ sarýmsak ekleyip hafifçe harmanlayýn. Kaselere aldýðýnýz çorbanýn üzerine bolca sarýmsaklý çýtýr havuç þeritlerini koyup servis yapýn.
Miss gibi kokuyor!
Özsüt, yeni yýlda her ay mönüsüne sürpriz bir lezzet ekliyor. Bu lezzetler sadece bir aylýðýna menüsüne misafir olacak. Ýlki portakallý pasta. Misafir ürün, mevsiminde toplanan portakallarýn tazelik veren lezzeti ile üst kalite çikolatanýn hazzýný en þýk þekilde buluþturuyor. Portakal suyuyla ýslatýlmýþ kakaolu genoise kek katlarý arasýnda portakallý çikolatalý mus bulunuyor. Özsüt ustalarý bu lezzetleri özel portakallý parfeyle birleþtiriyor. Üzerini þýk portakal soslu ve çikolata parçalý süslemesi ile tamamlýyor. Pasta 59, dilim olarak ise 10.50 TL.
Gel-al’da büyük indirim
Domino’s Pizza, pizzalarýný 6.90 TL’den baþlayan fiyatlarla sunmaya baþladý. Ocak ayý boyunca sürecek kampanya Gel-Al’da geçerli olacak. Size en yakýn Domino’s Pizza restoranýna giderek pizzanýzý en uygun fiyata yiyebilir, pizzanýzý alýp sevdiklerinizle evinizde veya iþ yerinizde paylaþabilirsiniz. Dilerseniz de dominos.com.tr’den size en yakýn þubeyi bulabilir ve Gel-Al servisten pizzanýzý almak üzere sipariþinizi verebilirsiniz.