Kışın üç silahşörü

Kış demek lezzeti dorukta balık geçidi demek. “Balık ve et iyi de ben sebzeciyim” diyerek patlıcanı, domatesi 12 ay bırakamıyorsanız onlar kış sebzesi değil hatırlatırım. Kereviz, lahana ve havuçla neler yapabiliriz onlara bakalım.

Telefonun diğer ucundan arkadaşım akşama karnıyarık var diyordu iki gün önce. Kış günü patlıcan mı aldın dedim. “Aydan, biliyorum mevsim sebzesi diyeceksin ama biz kış sebzelerini sevmiyoruz” dedi. “Olmaz seveceksiniz” dedim, aynı anda gülme krizine tutulduk. Gülsem de bu işi çok ciddiye alıyorum. Oturdum bu günkü yazımı yazmaya başladım. Kimi kerevizin konusuna dayanamaz, kimi karnabaharın. Kimi “Yer elması sebze mi?” der kimi havucu yemeğe koyar ama yerken çatal ucuyla tabağın ötesine iter.  Olmaz... Sevecek bir yol bulmalıyız onları. Kış sebzesi iyidir, dosttur. Bir kere GDO yoktur bünyelerinde. Özellikle toprağın altında büyüyen kök sebzeler bol vitamin ve mineral içerir. Onları bol tüketmek için size üç koca neden: Bir, soğuk algınlığı ve griple çok haşır neşir olmazsınız. İki, mevsim dışı tüketim üretimi etkiler, bunları yemeyerek toprağın dengesinin bozulmasına katkıda bulunmazsınız. Üç, yaz sebzelerini özlemek iyidir.

Söz veriyorum bu günkü önerilerimden en azından biri sizin için. İşin sırrı kış sebzeleri için kış aromalarını bonkörce kullanmak. Seveceksiniz...

Satsuma sosuyla lahana

Eski medeniyetler ondan ilaç bile yapmış. Günümüzde sarma yapıyoruz da tüketimi bir tık artıyor lahananın. Ancak kanımca bu kadar bol bulunmasının en büyük nedeni milli yiyeceğimiz olan turşu formu. Elbette turşu olduğunda tüm yapısı bozuluyor, içinde ne vitamin kalıyor ne de antioksidan. Siz yine turşusunu yemeğe devam edin ağzınızın tadı bozulmasın. Ama lahananın da yapısını bozmadan kışın farklı tariflerle düzenli olarak tüketin.

Nasıl? Kapuskayı çok insan sevmez oysaki oldukça güzel bir yemektir. İşin sırrı az suyla pişirmek ve et sotesini baharatlarla, acıyla lezzetli hale getirebilmek. Bunun dışında size oldukça iyi bir fikir vereceğim: Beyaz lahanayı iki parmak kalınlığında dilimleyin. Eliniz büyüklüğünde yassı dilimler elde edin. Buharda veya mikro fırında 5 dakika pişirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Üzerine zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve bol baharat karışımla sıvazlayıp fırınlayın. Izgara lahanayı bütün olarak ızgara etlerin yanında garnitür olarak kullanabileceğiniz gibi tavuk suyuyla birlikte blender’dan geçirip çorbasını da yapabilirsiniz. Elbette incecik kıyılmış çiğ haliyle salatalar yapmak birinci tercihim. Süzme yoğurt ve satsuma sosuyla hiç denediniz mi? Ya da bol taze aromalarla? Bence denemelisiniz gerekten başka bir lezzet oluyor.

Neden yiyelim? A ve C vitamini bakımından zengin olan beyaz lahananın, kalsiyum, magnezyum ve potasyum değeri çok yüksektir. Adeta organik bir asit yumağı olan beyaz lahananın faydaları hiç de öyle lafta kalan bir söylenti değil. Müthiş bir besin. Doğal bir idrar söktürücü. Hatta öyle etkili ki kürünü yaptığınızda etkilerini fark edebilirsiniz. Kansere karşı vücudu korur, içeriğindeki besin değeri sayesinde sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur, mide asitlerini düzenler, enerjik olmanızı sağlar, cildi parlatır, kansızlığa iyi gelen bu şifa yumağını kışın evinizden eksik etmeyin.

Mavi peynirli kereviz çorbası

İki kerevizi temizleyip iri parçalar halinde kesin. Derin bir tencereye alıp, üzerine bir kutu krema, altı su bardağı mantar suyunu ve tuz ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. 50 gr mavi peyniri ekleyip, blender’dan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Eğer çok katı olursa biraz kaynar duru su ekleyebilirsiniz. Bu arada 100 gr haşlanmış nohutu bir tavada erittiğiniz tereyağını dilediğiniz kuru baharatlarla karıştırın. Cızırdamaya başladığında pişirmeyi sonlandırın. Kaselere paylaştırdığınız çorbanın üzerine serpip servis yapın.

Kurusu çorbaya çok  yakışır

Kokusu kiminin başını döndürür kiminin de sevincini söndürür. Evde kereviz kokusundan rahatsız olan biri varsa o evde kereviz zor pişer. Bu kokuyu kerevizi temizledikten sonra 10 dakika limonlu suda bekleterek azaltabilirsiniz.

Nasıl? Kereviz kökünün salatası lezzetlidir. İçine elma rendesi ekleyebilirsiniz. Yeşil yapraklarını da atmayıp çorbalarda kullanabilir, kurutup salatalarda veya pilavlarda değerlendirebilirsiniz.

Kerevizi rendeleyip zeytinyağı ve tuzla karıştırın. Yağlı kağıda yayın ve fırında 120 derecede kurutun. Kuruttuğunuz kerevizi çorba ve pilavlarda kullanın, tadına inanamayacaksınız. Kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz.

Neden yiyelim? Özellikle yüksek miktardaki A vitamini, potasyum, Omega6 yağ asidi nedeniyle etkilidir. Sindirim sistemi için adeta tonik etkisi gösteren bir antioksidandır. O kadar güçlü etkisi vardır ki alerjik reaksiyon yapabilir, çok yenildiğinde su kaybına veya potasyum fazlalığına yol açabilir. Suyu ödem söktürücüdür, kemik ağrısına, soğuk algınlığına, sistit, anemi, kolesterol, yüksek tansiyon, şekere olumlu etkileri klinik olarak kanıtlanmıştır.

Salatayı da renklendirir

Diğer kış sebzelerine göre belki de en çok tüketileni. Bazıları onsuz kereviz pişirmez, zeytinyağlı yemek denince soğanla birlikte kolları sıvayan tek sebze. Tencereye onu figüran oyuncu olarak atıp dakikalarca suyun içinde haşlamak aslında vitaminini heba etmekte. Peki suyunu sıkmak iyi bir fikir mi? Suyu yüksek şeker içerir, kan şekerini yükseltir, kilo aldırır. Siz karar verin. Bence onu daha çok salata olarak değerlendirin. Havuçla hemen her gün bambaşka bir salata yapabilir ya da yüksek ateşte kısa sürede pişireceğiniz ızgarasını tercih edebilirsiniz.

Nasıl? Yeşil elma, lahana, turp, kereviz, taze zencefil havuca yakışan malzemeler. Her biriyle ayrı ayrı değişik salatalar hazırlamak mümkün. Örnek olarak pancarı haşladığınız suyu ayırın. Bir pancarı rendeleyin, biraz beyaz turp rendeleyip tuzlayın sudan geçirip süzün. Havuç rendesi ve pancar suyuyla birlikte üzerine bir yemek kaşığı greyfurt suyu, yarın limon suyu tuz ve zeytinyağı koyup karıştırın. Izgara olarak da bol aromalarla zeytinyağı ile harmanlayın fırında veya tavada soteleyin. Etlerin yanında patatese iyi bir alternatif olacaktır.

Neden yiyelim? Şeker oranı yüksek ama bol lif içerdiğinden günlük gıda tüketiminde çok önemli. Orta boy bir havuç almamız gereken günlük lif oranını yüzde 7, A vitaminini ise yüzde 200 karşılıyor. A vitamini deposu olmasının dışında B6, C vitamini zengini. Düzenli havuç tüketiminin göz sağlığı üzerinde ki olumlu etkisi ve meme kanseri başta olmak üzere kanser riskini azalttığı klinik olarak kanıtlı.

Pazılı lahana çorbası

Yarım lahanası irice parçalara bölüp haşlayın. Suyunu süzüp küp şeklinde kesip tereyağı, kuru soğan, tuz ve sarımsakla kavurun. İçine altı su bardağı tavuk suyu ekleyip kaynatın. Bir demet pazı yaprağını ekleyin ve blender’dan geçirin. Süzme yoğurt ve salatalık rendesiyle servis yapın.

Zencefilli havuç çorbası

Altı su bardağı tavuk suyunu derin bir tencereye alın. Ceviz büyüklüğünde zencefili rendeleyip altı tane buharda haşlanmış havuçlarla blender’dan geçirip tavuk suyuna ekleyin ve kaynatın. Kaynayan tavuk suyuna yıkanmış pirinci, gerekiyorsa biraz tuz atıp şişene kadar haşlayın. İki havuçtan elde edeceğiniz incecik havuç şeritlerini bir tavada zeytinyağında kızartın içine ezilmiş sarımsak ekleyip hafifçe harmanlayın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine bolca sarımsaklı çıtır havuç şeritlerini koyup servis yapın.

Miss gibi kokuyor!

Özsüt, yeni yılda her ay mönüsüne sürpriz bir lezzet ekliyor. Bu lezzetler sadece bir aylığına menüsüne misafir olacak. İlki portakallı pasta. Misafir ürün, mevsiminde toplanan portakalların tazelik veren lezzeti ile üst kalite çikolatanın hazzını en şık şekilde buluşturuyor. Portakal suyuyla ıslatılmış kakaolu genoise kek katları arasında portakallı çikolatalı mus bulunuyor. Özsüt ustaları bu lezzetleri özel portakallı parfeyle birleştiriyor. Üzerini şık portakal soslu ve çikolata parçalı süslemesi ile tamamlıyor. Pasta 59, dilim olarak ise 10.50 TL.

Gel-al’da büyük indirim

Domino’s Pizza, pizzalarını 6.90 TL’den başlayan fiyatlarla sunmaya başladı. Ocak ayı boyunca sürecek kampanya Gel-Al’da geçerli olacak. Size en yakın Domino’s Pizza restoranına giderek pizzanızı en uygun fiyata yiyebilir, pizzanızı alıp sevdiklerinizle evinizde veya iş yerinizde paylaşabilirsiniz. Dilerseniz de dominos.com.tr’den size en yakın şubeyi bulabilir ve Gel-Al servisten pizzanızı almak üzere siparişinizi verebilirsiniz.