Kışın vazgeçilmezi pırasa kolesterol ve kanser düşmanı

Kalp sağlığı, sindirim sorunları kanser ve diyabete karşı korunmada hiçbir sebze pırasa kadar etkili değil. Öğünlerinize haftada bir kez pırasayı ekleyin, kronik hastalıklara ‘dur’ deyin.  Keskin kokusundan dolayı çocukların pek sevmediği pırasa açıkçası sağlık deposu özelliği ile bebeklik döneminden alışkanlık kazandırılması gereken değerli bir sebzedir. Alilik sülfitler içeren pırasa aynen sarımsak ve soğan çeşitlerinde olduğu gibi mangan, C, B6 vitaminleri, folattan zengindir. Pırasa ayrıca kalp, kanser, sindirim sistemi, sağlıklı cilt ve saç sağlığını koruyacak yüksek posa oranına sahiptir. Bu süper sebzenin bazı faydalarını öğrendiğinizde öğünlerinize daha sık katmak isteyeceksiniz.

SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

- Kötü kolesterole kötü geliyor: Kan   damarlarının tıkanmasını önlemede önemli olan bu etkisiyle ateroskleroz ve diyabete bağlı kalp hastalıklarının engellenmesinde gereklidir. Öte yandan kan basıncını da düşürerek inme ve kalp krizi riskini de azaltabilecek faydalar sağlar.

-Sağlığın korunmasına tam destek:   Haftada 2 veya daha fazla tüketilmesi prostat ve kolon kanseri risklerini düşürüyor. Kanser yapıcı toksinlere karşı korunmak, kanser hücrelerinin yayılmasının önlenmesi gibi fayda sağlıyor. Öte yandan soğan ve sarımsaktan daha fazla miktarlarda tüketilebildiği için bu faydadan daha çok yararlanılıyor.

- Yumurtalık kanserini önlüyor:  Kaemferolden en zengin besinlerden olan pırasa aynen çay, soğan, kıvırcık lahana, brokoli, ıspanak ve yaban mersini gibi yumurtalık kanserinde koruyucu etki gösteriyor.

- Kan şekerini stabilize edebilir:   Mangan, folat, demir, B6 ve C vitamininden zengin olan pırasa bu özel kompozisyonuyla kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Vücuda alınan şekerin hem daha yavaş emilmesi hem de enerji olarak kullanılmasında görev alır.