Ýbrahim Güneþ
Ýbrahim Güneþ
Tüm Yazýlarý

Kýþkýrtýcý siyaset anlayýþý

Umarým siz bu satýrlarý okurken, Diyarbakýr sokaklarý karmakarýþýk olmamýþtýr. 6-8 Ekim benzeri yeni kýþkýrtmalarla karþý karþýya kalmamýþýzdýr. Zira bu konuda endiþeliyim...

Ben bu satýrlarý yazarken, Diyarbakýr Valiliði izin vermediði halde, DEM'liler yanlarýna HDP'nin bilindik isimlerini de alýp sokak sokak dolaþýyor: Teröristbaþý Abdullah Öcalan'a özgürlük mitingine çaðrý yapýyordu. Cezaevinden çýktýktan sonra sýk sýk bu tarz etkinliklerde boy gösteren Sebahat Tuncel'in "Cumhur Ýttifaký savaþ politikasýyla bu ülkeyi karanlýða sürükledi" ifadesi tam da meselenin bam telidir.

Belli ki DEM'liler MHP Lideri Bahçeli'nin uzattýðý eli de Erdoðan'ýn mesajlarýný da Ýmralý'ya tahvil etme peþinde. Bunu bir pazarlýk unsuru olarak görüyor. Hatta sosyal medyada bazý Youtuberlar Sivil Anayasa'ya karþýlýk Öcalan'ýn serbest býrakýlacaðý tezviratýný yayýyor. Terörle mücadele esneyecek havasý oluþturmaya çalýþýyor.

Ancak Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sýrbistan dönüþü gazetecilere yaptýðý deðerlendirmede hiç de böyle bir sinyal vermedi.

Erdoðan önce Kürtler için bugüne kadar atýlan adýmlarý hatýrlattý.

"Biz Türkiye'de demokratik siyasetin alanýný geniþletmek için bugüne kadar tüm engellemelere, sabotajlara, haince planlara raðmen köklü adýmlar attýk. Ülkemizde demokrasiyi güçlendiren her adýma desteðimiz tamdýr." ifadesini kullandý.

Sonra da DEM'lileri uyardý.

"Buna raðmen 'Biz irademizi demokrasi dýþý odaklara teslim ediyoruz, her adýmýmýzý bu anlayýþla atýyoruz' demek yapýcý bir yaklaþým olarak görülmez. Terörün her türlüsüyle mücadele eder ve karþýsýnda yer alýrýz"

Cumhurbaþkaný Erdoðan grup toplantýsýnda da 6-8 Ekim kýþkýrtmasýný aradan 100 yýl dahi geçse unutmayýz mesajý vermiþti. Hem CHP'ye hem de DEM Partiye uyarýlarda bulunmuþtu.

Bu yüzden herkesin bir silkelenip kendisine gelmesinde fayda var.

Zira DEM'liler geçmiþte olduðu gibi ayný hatalarý yapýp farklý sonuçlar almayý düþünüyorsa gerçekten çok yanýlýyor. Hele ki millet PKK/YPG'nin Siyonizm'in oyuncaðý olduðunu bu kadar net görüyorken...

Takdir milletin elbette.

KÝM ÇALIÞIYOR?

CHP Genel Baþkaný Özgür Özel, katýldýðý her etkinlikte "millet aç aç" diye açýyor aðzýný yumuyor gözünü. Sürekli olarak ekonomi kartý üstünden prim yapmaya çalýþýyor. Ancak millet bu söylemlere tok. Zira kiþi kendinden bilir iþi misali herkes zaten kendi ekonomik durumunu da ülkedeki ekonomik durumu da net olarak görüyor deðerlendiriyor.

Milletin Özel'den beklentisi avazý çýktýðýnca mitinglerde ülke periþan, ülke bitik söylemlerini dile getirmesi deðil. Çözüm önerilerini paylaþmasý.

Ancak "Çare CHP, Erdoðan'ýn uçaklarýný satacaðýz, muhtarlýklara özel kalem atayacaðýz" gibi söylemler deðil gerçekten diþe dokunur vaatler bekleniyor. Zira millet yerel yönetimlerde CHP'yi iktidar yaptý ama beklediði performansý ne kadar karþýlýk buldu sorusu hala ortada duruyor. En son 15 milyar lira borcu olan Balýkesir Belediyesi yeni logo tasarýmý ve kentteki eski logolarýn yenileriyle deðiþtirilmesi gibi bir gündemle konuþuluyor. Sosyal medyada "480 milyon lira harcandý" iddialarý var. CHP'li Baþkan Akýn bunu yalanlýyor ama kaç para harcadýklarýný da söyleyemiyor. Hatta yolda yürürken karþýlaþtýðý bir gencin "baþkan milyonlarý yeni logo için niye çöpe atýyorsunuz, eski logonun nesi vardý, ne aciliyeti vardý bu iþlerin?" sitemini savuþtururken de zorlandýðýný gördük. Neyse konuyu uzatmayacaðým. "CHP'li belediyelerde Balyozla makam basanlarý, maaþ alamýyoruz diye eylem yapanlarý, 15 Temmuz anmasýna para yok deyip, sonra festival düzenleyenleri" millete havale ediyoruz.

Gelelim esas vermek istediðimiz mesaja...

Cumhurbaþkaný Erdoðan iki günlük Balkanlar turuna çýktý. Arnavutluk ile ticaret hacmini 2 milyar dolara, Sýrbistan ile 5 milyar dolara çýkarmak için anlaþmalar imzalandý. Yani Erdoðan büyük ülke küçük ülke ayrýmý yapmadan koþturuyor. Ülke için yeni Pazar alanlarý oluþturmaya çalýþýyor. Bu sýrada Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi Süveyþ Kanalý'ný geçmiþ Somali rotasýnda ilerliyor. Yani yeni kaynaklar oluþturmak için verilen büyük bir mücadele var.

Her zaman söylediðimiz gibi takdir milletin ama Erdoðan ekonomik toparlanma için ne gerekiyorsa yapmak için mücadeleyi somut hamlelerle sürdürüyor. Enflasyon bir buçuk yýl sonra ilk kez politika faizinin altýna düþtü. Üç aydýr üst üste cari fazla veriyoruz. Sanayi üretimindeki görece yavaþlamaya karþýn özellikle turizm etkisiyle iþsizlik rakamlarý geriliyor. Sadece bu yýl 650 bin kiþi iþ hayatýna eklendi.

Yani sözün özü Erdoðan ve kurmaylarý kimseyi aþýndan, iþinden etmeden enflasyonu düþürmeye çalýþýyor. Öteki türlü enflasyon yüzde 20'lerde ama biz de evde iþsiz oturuyor olabilirdik.

Ben kendi adýma tünelin sonundakinin tren farý deðil aydýnlýk olduðuna inanýyorum. Hep birlikte göreceðiz.

SAVUNMA FONU TARTIÞMASI

Mehmetçik'in Lübnan'dan tahliye operasyonunu izlemiþsinizdir. 24 Muhabiri Yaðmur Yýldýz'a yayýnda "Gemilerimizi ve bayraðýmýzý Beyrut Limaný'nda gördüðünde ne düþündün? diye sordum?

"Çok duygulandým. Aðlamaklý oldum" diye cevap verdi.

Keza tahliye için bekleyen vatandaþlarýmýz da ayný duygular içindeydi.

"Ýyi ki Türkiye var"

Kimseyi geride býrakmýyor. Sahipsiz koymuyor.

Tüm bunlar da kolay olmuyor elbette. Peki meseleyi nereye baðlayacaðým diye merak ediyorsanýz hemen söyleyeyim.

Hükümet savunma sanayi projeleri için 70-80 milyar lira kaynak öngören bir paket açýkladý. Özetle kredi kartý limiti 100 bin liranýn üstünde olanlardan yýlda bir kez 750 lira kesinti yapýlmasý. Ev, araç alýmý, noter iþlemlerinde ek hizmet bedeli söz konusu. Muhalefet son dönemde dile getirilen güvenlik tehdidi söylemleri ile bu düzenlemeye zemin oluþturulduðunu iddia ediyor. Yani aslýnda tehdit mehdit yoktu mesajý veriyor. Ben kendi adýma güvenlik tehditlerinin son derece ciddi olduðuna inanýyorum. Savunma Sanayi Fonu için yapýlacak kesintilere de itirazým yok. Ancak þunu da söylemek istiyorum. Milletten fedakarlýk isterken kamunun da hem küçülmesi hem de masraflarýný kýsmasý gerektiðini düþünüyorum. Zira Türkiye'ye sahip çýkmak sadece milletin deðil, devletin de görevi. Öteki türlü milleti bu tür kesinti ve destekler konusunda ikna etmek kolay deðil. Hatýrlayýn Asrýn Felaketi sýrasýnda dahi ikinci MTV için muhalefet ortalýðý ayaða kaldýrmýþ. Karþýlýk da bulmuþtu. Benden söylemesi...