Açýlýmýný aþaðýda vereceðim, KISS ilkesi (öpücük deðil) amerikalýlarýn yaþam pratiklerinde devreye soktuklarý bir önemli ilke.
Malum, amerikalýlar görünürde avrupalýlar kadar rafine, sofistike durmazlar ama iþlerini çok iyi yaparlar, çok iyi organize olabilirler ve bu nedenlerden de yaklaþýk her alanda Avrupa’nýn önüne geçebilmiþlerdir.
ABD’nin bu baþarýsýnýn altýnda KISS ilkesinin de çok büyük payý vardýr.
KISS ingilizce “Keep It Simple, Stupid” ifadesinin baþharflerinden oluþmaktadýr.
Türkçemize de, çevirmesi çok kolay deðil, “iþi zorlaþtýrma, gerzek” diye biraz zorlayarak çevirebiliriz.
Ýfadenin kendisinden de anlaþýlýyor, meseleyi basite indirgeyemeyenlerlere amerikalý gerzek (stupid) gözüyle bakýyor.
Cuma gecesi bir kanalda bir tartýþma programýný izledim, tartýþmalar bir noktada uzlaþamadan çok uzun sürdü, çok basit bir konu taraflarca inanýlmaz komplike hale getirildi, paralel devlet ve yolsuzluk konularý saatlerce tartýþýldý.
Mesele aslýnda son derece basittir.
Belirli bir temel ilke, bir sabite kullanmadan tartýþýrsanýz, bir noktada buluþmak, sabite eksikliðinden, çok zorlaþýyor.
Sabite dediðim, son zamanlarda gerçek gerzeklerin küçümseme eðilimine girdikleri evrensel hukuktur.
Evrensel hukuk da zaman içinde evriliyor, deðiþiyor ama bir zaman noktasýnda, en güvenilir, üzerinde herkesin mutabýk olacaðý, olmasý gereken sabitemiz yine o.
Paralel devlet tartýþmalarýný neden yapýyoruz, anlamak kolay deðil, þayet devlet içinde anayasa ve yasalarýn belirlediði devlet hiyerarþisi dýþýna bilinçli olarak çýkan birileri, kamu hizmeti üretiminin yönünü TBMM, meþru/yasal hükümet, hukuk dýþýnda belirlemek isteyenler varsa mutlaka yasalarýn öngördüðü en aðýr biçimde cezalandýrmak, gereðini yapmak bir hukuk devletinin, demokrasinin olmaz ise olmazýdýr.
Bu meselenin neresi tartýþýlýyor, anlamakta gerçekten zorlanýyorum.
Mesele, KISS ilkesinin kulaklarý çýnlasýn, hukuk çerçevesinde çok basit, yeter ki, siyaseti hukukun sade ilkelerinin önüne geçirmeyelim.
Yolsuzluk iddialarý da kanýmca çok sýradan, basit iddialar.
Soruþturmalarýn önü açýlýr, çabuklaþtýrýlýr, konunun bu kadar siyasete malzeme olmasý engellenerek en kýsa sürede sonuç alýnýr, hukuki sonuçlarýn gerekleri hemen yerine getirilir ve yola devam edilir.
Biz ise KISS ilkesinin gereklerini yapmak yerine yani meseleleri en basit, en yalýn hale getirerek çözmek yerine tartýþmayý ama boþ ve uzun tartýþmayý tercih ediyoruz.
Ayný meseleler ABD’de yaþansa idi, devlet içinde paralel bir yapý kurduðu iddia edilenler hakkýnda çoktan dava açýlmýþ, hatta sonuca bile varýlmýþ, paraleller, varsa ve suçlu iseler tasfiye edilmiþ, cezalandýrýlmýþlar ve kamu hizmeti üretimi de tekrar normal mecrasýnda akmaya baþlamýþ idi.
Yolsuzluk iddialarý için de ayný þeyi söylemek mümkün, bu iddialarýn gereklerini hemen yerine getirmemek, suçlu varsa hemen cezalandýrmamak, yoksa, zanlýlarý hemen aklamamak kadar ülkeyi ve devleti aþýndýracak bir konu düþünemiyorum zira bu durum hem iddia sahiplerini hem de zanlýlarý ve en genelinde de hukuka inancý maðdur ediyor.
Yapýlacak iþler son derece basittir, meseleleri basite indirgeyeceksiniz (KISS) yani evrensel hukuk sabitesinin pusula iþlevinden sapmayacaksýnýz, hukukun gücünün konularý teker teker arkada býrakmasýný saðlayacaksýnýz ve siyaseti de bu evrensel hukuk þemsiyesi altýnda sadece kamu hizmeti üretimi yarýþý olarak göreceksiniz.