KISS ilkesi, son tartışmalar ve bir sabite

Açılımını aşağıda vereceğim, KISS ilkesi (öpücük değil) amerikalıların yaşam pratiklerinde devreye soktukları bir önemli ilke.

Malum, amerikalılar görünürde avrupalılar kadar rafine, sofistike durmazlar ama işlerini çok iyi yaparlar, çok iyi organize olabilirler ve bu nedenlerden de yaklaşık her alanda Avrupa’nın önüne geçebilmişlerdir.

ABD’nin bu başarısının altında KISS ilkesinin de çok büyük payı vardır.

KISS ingilizce “Keep It Simple, Stupid” ifadesinin başharflerinden oluşmaktadır.

Türkçemize de, çevirmesi çok kolay değil, “işi zorlaştırma, gerzek” diye biraz zorlayarak çevirebiliriz.

İfadenin kendisinden de anlaşılıyor, meseleyi basite indirgeyemeyenlerlere amerikalı gerzek (stupid) gözüyle bakıyor.

Cuma gecesi bir kanalda bir tartışma programını izledim, tartışmalar bir noktada uzlaşamadan çok uzun sürdü, çok basit bir konu taraflarca inanılmaz komplike hale getirildi, paralel devlet ve yolsuzluk konuları saatlerce tartışıldı.

Mesele aslında son derece basittir.

Belirli bir temel ilke, bir sabite kullanmadan tartışırsanız, bir noktada buluşmak, sabite eksikliğinden, çok zorlaşıyor.

Sabite dediğim, son zamanlarda gerçek gerzeklerin küçümseme eğilimine girdikleri evrensel hukuktur.

Evrensel hukuk da zaman içinde evriliyor, değişiyor ama bir zaman noktasında, en güvenilir, üzerinde herkesin mutabık olacağı, olması gereken sabitemiz yine o.

Paralel devlet tartışmalarını neden yapıyoruz, anlamak kolay değil, şayet devlet içinde anayasa ve yasaların belirlediği devlet hiyerarşisi dışına bilinçli olarak çıkan birileri, kamu hizmeti üretiminin yönünü TBMM, meşru/yasal hükümet, hukuk dışında belirlemek isteyenler varsa mutlaka yasaların öngördüğü en ağır biçimde cezalandırmak, gereğini yapmak bir hukuk devletinin, demokrasinin olmaz ise olmazıdır.

Bu meselenin neresi tartışılıyor, anlamakta gerçekten zorlanıyorum.

Mesele, KISS ilkesinin kulakları çınlasın, hukuk çerçevesinde çok basit, yeter ki, siyaseti hukukun sade ilkelerinin önüne geçirmeyelim.

Yolsuzluk iddiaları da kanımca çok sıradan, basit iddialar.

Soruşturmaların önü açılır, çabuklaştırılır, konunun bu kadar siyasete malzeme olması engellenerek en kısa sürede sonuç alınır, hukuki sonuçların gerekleri hemen yerine getirilir ve yola devam edilir.

Biz ise KISS ilkesinin gereklerini yapmak yerine yani meseleleri en basit, en yalın hale getirerek çözmek yerine tartışmayı ama boş ve uzun tartışmayı tercih ediyoruz.

Aynı meseleler ABD’de yaşansa idi, devlet içinde paralel bir yapı kurduğu iddia edilenler hakkında çoktan dava açılmış, hatta sonuca bile varılmış, paraleller, varsa ve suçlu iseler tasfiye edilmiş, cezalandırılmışlar ve kamu hizmeti üretimi de tekrar normal mecrasında akmaya başlamış idi.

Yolsuzluk iddiaları için de aynı şeyi söylemek mümkün, bu iddiaların gereklerini hemen yerine getirmemek, suçlu varsa hemen cezalandırmamak, yoksa, zanlıları hemen aklamamak kadar ülkeyi ve devleti aşındıracak bir konu düşünemiyorum zira bu durum hem iddia sahiplerini hem de zanlıları ve en genelinde de hukuka inancı mağdur ediyor.

Yapılacak işler son derece basittir, meseleleri basite indirgeyeceksiniz (KISS) yani evrensel hukuk sabitesinin pusula işlevinden sapmayacaksınız, hukukun gücünün konuları teker teker arkada bırakmasını sağlayacaksınız ve siyaseti de bu evrensel hukuk şemsiyesi altında sadece kamu hizmeti üretimi yarışı olarak göreceksiniz.