Kistler kilo vermeyi engelliyor

Araştırmalar kadınlarda hormonsal dengesizliğe, beslenme tedavisi ile karşı konulabileceğini gösteriyor. Yağlı ve unlu gıdalardan uzak durmalı, baklagilleri ise sofranızdan eksik etmemelisiniz.

Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 5’inde görülen, yumurtalıklarda birden fazla kist bulunma durumudur. Genellikle genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır. Polikistik over sendromlu kadınlarda, erkeklik hormonu olan androjen yüksek miktarda salgılanır. Bu da, vücutta kan şekerini dengelemekte görev alan insülin hormonunu etkisiz hale getirir ve insülin direncini ortaya çıkarır. Dengelenemeyen kan şekeri, tatlı krizlerine neden olur ve hızla kilo alımı başlar. Araştırmalar bu hormonsal dengesizliğe, beslenme tedavisi ile karşı konulabileceğini gösteriyor. Klinik çalışmalarda kist bulunan kadınların; sofra şekeri, kek, kurabiye, börek ve hazır besinleri yememesi gerektiğini, bunların yerine pekmez ve bal gibi sağlıklı tatlı kaynaklarından 2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketmesini öneriliyor. Polikistik over sendromlu kadınlarda şişmanlık ve insülin direnci çok sık görülür. Özellikle araştırmalar beslenme alışkanlıklarında olumlu değişiklik yaratmayan polikistik over sendromlu kadınların kilo veremediğini, ancak aşırı şeker yükünden uzaklaşan kadınların ayda 2-4 kilo arasında zayıflayabildiklerini gösteriyor. Yapılan çalışmalar 60 kg bir kadının vücut ağırlının yüzde 5’i kadar yani 3 kg kadar bile kilo vermesi ile birlikte yeniden yumurtlayabildiğini bildiriyor. 

Dengeli diyet ve egzersiz

Beslenme uzmanı olarak benim tavsiyem doymuş yağlardan ve basit karbonhidratlardan arındırılmış bir diyet olacaktır. Kaymaklı süt ve süt ürünleri yerine az yağlı olan formlarını tüketmek, kızartma, tereyağı, kırmızı etlerin görünür yağları ve beyaz undan yapılmış bütün yiyeceklerden de mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor. Baklagil, mercimek ve nohut gibi fitoöstrojenlerden zengin besinleri ise sofranızdan ayırmamalısınız. Unutmayalım ki, dengeli yapılan bir diyet, fiziksel aktivite ile desteklenirse, vücut insülin düzensizliğinden daha çabuk kurtulur ve kilo verme hızlanır. Beslenme tedavisiyle çare bulunabilecek bu hastalığa lütfen karamsar bakmayalım. Hayat kalitenizi yükseltmek için öncelikle bir kadın doğum uzmanına, beraberinde ise bir diyetisyene mutlaka danışmalısınız.