KİTAP ALMA EV AL

Kitap fiyatları neden düşmüyor? 

Yıllarca KDV bahane edildi. Şimdi KDV de yok neden acaba kitaplar ateş pahası? 

Soruyu soran kişi cevabına da razı olacak. 

Sorumuz net cevabımız da net olmalı. Malesef yayıncıların nefsini körlemek mümkün olmuyor da onun için kitaplar hâlâ pahalı. 

Yayınevlerinin belirlediği fiyatın içinde yazara ödenen kısım devede kulak misalidir. Dağıtımcı, matbaa, tasarımcı hepsi kuş yemi kadar istifade ederler, gerisi yayıncıya kalır. 

Düşünün yasa gereği artık telif ödenmeyen yazarların eserleri dahi kaya kadar sağlam fiyatlarla satılıyor. Yüz temel eser. “Yüz temel masraf kalemi” diye satılsa yeridir. Okurlar kitap almak yerine TOKİ ‘den daire sırasına yazılsalar aynı hesaba gelecek neredeyse... 

  “Efendim hükümet bu işe el atsın.” diyenler olabilir. “Hükümet daha ne yapsın?” derim ben de... KDV düşmüş birazcık da kar marjınızdan siz düşürseniz ne olur ey yayıncılar. Ama yayıncılar okumaya bağımlı olan kitleye güvenerek gerim gerim geriliyorlar ve yemeye devam ediyorlar. 

Bu çarpık tabloda yazarların da payına düşen hatalar var. Mesela korsan yayıncılık konusunda epeyce bir yazar mühim laflar etmiştir. “Korsana hayır” demiştir ki ben de diyorum. Ama bu yazarlardan bir tanesi bile; “Yahu korsan bir emek sömürüsüdür tamam ama kitapların satış fiyatı da başka tür bir sömürüdür” diyemiyorlar. 

Neden diyemiyorlar? 

Çünkü yayıncıların hışmından korkuyorlar. Haydi ilk eserlerini bastıran çarşının acemileri neyse de transfer ücretleri dudak uçuklatan “usta” sıfatıyla anılan yazarlara ne demeli? 

Onlar neden ses çıkarmıyorlar? 

“Bana değmeyen yılan okura değecekmiş varsın değsin” kıvamındalar... 

“KDV var” diyerek milleti uyutanların sarılacağı bahane kalmamıştır. 

Kitaplar makul fiyatlara satılmalıdır. 

 Okurlar bir kültür endüstrisi bağımlısı değil okumaya sevdalı kişilerdir. Onların iyi niyetini sömürmek ticaret değildir. 

Ben de bu konuda fikrimi söyleyerek tarihe not düşmüş olayım. Sesimi duyanlar “he hı” diyerek savuşturacaklar biliyorum. Ama insanın zoruna gidiyor. Yüz temel eser içinde fiyatı 60 lirayı bulmuş roman var. Bir lise talebesi için tek kitaba bu kadar vermek ne kadar zordur neden umursayan olmaz? 

Bu hafta sitem dolu, kahır mektubu gibi bir yazı oldu ama okumayı kendine meslek-meşrep-huy edinmiş kişilerin sesine kulak verelim istedim. Kendim için değil okurlar için yazdım bu hafta... haydi hayırlısı diyerek bitirelim. 

 Sağlıcakla kalınız...