Kitap yazma felsefem

Hayatým boyunca hülyalarýmdan biri kitap yazmaktý. Kitap yazabilmek bir varoluþsal meseleydi benim içim. Kitap yazmak anlamaya çalýþmak ve anladýðýný anlatmaya çalýþmak olarak bakýyorum. Bu sebeple de kitap yazmak benim için hem kiþisel bir mesele hem de toplumsal bir mesele. Bugün sizlere kitap yazma motivasyonumu ve metodumu paylaþmak istiyorum.

 

Metoda dayalý kitap yazmak

Kitap yazmada kiþisel hassasiyetlerimden biri metoda dayalý kitap yazmaktýr. Meselenin temellendirilmesinde, bilginin toplanmasýnda bir metodoloji olmasýný isterim. Bu sebeple deneme tarzý yazmayý sevmiyorum. Yazýlarýmý toplayarak da kitap yazmýyorum. Aslýnda kitabýmý yazarken, parça parça köþemde yayýnlýyorum. Metodu bazen diðer bilimsel bir araþtýrma formatýnda yapýyorum. Bazen de klinik deneyim üzerine kuruyorum. Ama derleme kitap yazmamaya çalýþýyorum. Bizzat yakýndan þahit olmadýðým, uzmanlýðýmýn olmadýðý alanlarda kitap yazmamaya çalýþýyorum. Yakýndan bildiðim, tekrar tekrar þahit olduðum, uzmanlýðýmýn biriktiði alanlarda kitap yazmaya çalýþýyorum.

 

Kitabýn bir meselesinin olmasý

Kitap yazarken öncelikle bir meselemin olmasý gerekir. Bu mesele kiþisel veya toplumsal bir derttir. Ismarlama kitap yazmýyorum. Bu alanda boþluk var diye de kitap yazmýyorum. Kitabýn odaðý bende mesele haline geldiði zaman kitap yazýyorum. Bu mesele benim zihin dünyamda kendiliðinden dönmeye baþlamýþtýr. Yolda yürürken o meseleyi düþünürken kendimi buluyorumdur. Bu mesele zamanla benim için giderek açýk ve berrak hale gelmeye baþlamýþtýr. O zaman o meselede kitap yazma zamaný gelmiþtir. Çünkü kitap yazma sürecinin kendisi de meselenin anlaþýlma sürecine katký saðladýðýný düþünüyorum.

 

Okuyucu dostu kitap yazmak

En sevdiðim kitaplar, bir kiþinin uzun yýllar bir alanda bilimsel yayýn yaptýktan veya uzmanlaþtýktan sonra o alanla ilgili kolay okunan tarzda yazýlmýþ kitaplardýr. Kolay okunma iki þekilde elde edilmelidir. Birincisi, yazarýn zihinsel berraklýðýndan kaynaklanan öz ve kýsa yazmadýr. Ýkincisi ise, editörün ve yayýnevinin kitabýn görsel tasarýmý ile yaptýðý kolay okunurluktan kaynaklanýr. Bu iki þartýn baþarýlmýþ haline okuyucu dostu kitap diyorum. Kitaplarýmda bu iki þartý da oluþturmaya çalýþýyorum. Örneðin kendi adýma kitabýn mesajýnýn ve içeriðinin yapýlandýrýlmasýna oldukça fazla emek veriyorum.

Þimdiye kadar dört kitap yazabildim. Ýlk kitabým eþ seçimi üzerine oldu. Bu kitabý üniversitede verdiðim dersler ve klinik danýþanlarýmýn beni bu meseleye itmesi ile yazdým. Aslýnda evliliklerle ilgili kitap yazarken bu mesele birden benim de meselem oldu. Ýkinci kitabým “Mutlu Evliliklerin 7 Özelliði” baþlýðýyla çýktý. Bu kitapta evlilik terapileri ve mutlu evlilikler alanýndaki araþtýrmamý birleþtirdim. Üçüncü kitabýmý 25 yýldýr ilgilendiðim dissosiyatif bozukluðunun taný ve tedavisi üzerine oldu. Bu kitapta hedef kitlem psikoterapistler oldu. Bugünlerde dördüncü kitabým “Çocuk Yetiþtirirken Travmatik Yanlýþlar Geliþtiren Doðrular” adýyla çýktý. Bu kitapta da 25 yýldýr dinlediðim çocukluk ile ilgili travmatik anýlarý ve araþtýrmayla topladýðým pozitif çocukluk anýlarýný bir araya getirdim. Þimdilerde de öfke kontrolü ile ilgili bir kitap üzerine çalýþýyorum. Çok þükür.