Her iþin bir usulü olur da kitapçý gezmenin usulü olmaz mý?
Ben çocukluðumdan beri kitapçý gezerim.
Ama kara düzen bir gezmeymiþ benimkisi.
Üslup bilgisinden yoksun geziyormuþum.
Fakültede tanýþtýðým yaþý benden epeyce büyük ve tâ o zamanlar ulusal gazetelerde makalesi çýkan bir büyüðüm ile sohbet ederken kitapçý gezmenin adetinden, töresinden bahsetmiþti de ben ‘vay be’ demiþtim insanlar nelere dikkat ediyorlar!
Neymiþ o töre?
Her þeyden evvel vaktiniz az ise hiç baþlamayýn kitapçýda gezmeye. Serçenin su içmeye konduðu gibi kýsacýk olmaz kitapçý gezmek.
Vaktiniz bol ve yetiþeceðiniz bir yer yok diyelim, o zaman ikinci safhaya geçeceksiniz ve yanýnýza çanta, torba gibi yükte aðýr þeyler almayacaksýnýz. Ya da giriþte selamet bir yere koyacaksýnýz. Elde aðýrlýk ile kitapçý gezilmez.
Sonra mümkünse bir kalem kaðýt ayarlamak ve kitap isimlerini not almak gibi incelikler gösterirseniz o da sizin asaletinize kalmýþtýr.
Tam burada bir hayatî ayrýntý var.
Kitapçýlarda “beleþçi okur” her zaman vardýr. Onlardan ayrý olduðunuzu, kitabýn hakkýný vermek için böyle aheste giden gemiler gibi hareket ettiðinizi kitapçý bilmelidir ki size hak ettiðiniz muameleyi yapsýn.
Peki kitapçý bizim “beleþçi okur” deðil de “profesyonel okur” olduðumuzu nereden bilecek?
Unutmayalým ki beleþçi okurlar kitap danýþma masasýna veya kasaya uzak yerlerde avlanýrlar. Ama siz kitaplarla ilgili danýþma masasýna ve kasaya bir kaç kere soru sorarsanýz anlarlar ki bu kiþi ciddidir. Beleþçi okur gibi köþe bucak kaçýp bir kitabý didiklemekten uzaktýr.
Kitapçýda kaynak kitap, sözlük, almanak gibi “aðýr tonajlý” eserlerin baþýnda pek vakit geçirmeyin. Çünkü onlar deniz derya eserlerdir ve bir kere düþerseniz mazallah boðulma tehlikesi vardýr. Kabul ediyorum bazýlarý sözlük okumayý sever ama kitapçý okuma yeri deðil ne okuyacaðýna karar verme yeridir.
En sevdiðiniz tür hangisiyse zaten bellidir. O türde eserleri incelemek için sabýrsýz olmayýn. Ana yemeðe geçmeden evvel çorba ile midesini yemeðe hazýrlayan bir milletin evladý olarak önceden hafif eserlerin hakkýný veriniz.
Neymiþ bu “hafif eserler”
Gazeteciler kýzmasýn ama gazetecilerin hatýra, gezi türündeki eserleri çok çýtýr metinlerdir. Ve hafif eser kabilinden deðerlendirilebilir. Ve gündeme baðlý eserler olduklarý için gündem deðiþtikçe bu eserlerin fiyatý da düþer. Tam bir baþlangýç eseri olurlar böylece...
Daha sonra ise en sevdiðiniz tür ne ise o eserlerin karþýsýnda uzun zaman kalmak için artýk hazýrsýnýz demektir.
Notlar alarak, her bir eserin hakkýný vererek, daha evvel okuduklarýnýzýn devamý var mý inceleyerek, yeni baskýlar yapýlmýþ mý kontrol ederek gezmelisiniz bu kýsmý.
Burada geçirdiðiniz vakit sizi yoracaktýr. Yorulduðunuz zaman ise “otobüs kitaplarý” dediðim kýsma geçebilirsiniz. “Otobüs kitaplarý” okunmasý kolay, eðlenceli ve tez biten kitaplardýr. Bazýlarý böylesi kitaplara “havuz baþý kitabý” da diyorlar. Hani tatilde okunacak gibisinden...
Kitapçý gezmenin incelikleri bir yazýda bitmez. Rabbim izin verirse baþka bir yazýda devamýný getiririz.
Kalýn saðlýcakla...