Kitapta KDV’nin sýfýrlanmasý yeterli mi?

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan kitap, dergi ve gazetede Katma Deðer Vergisi’nin (KDV) sýfýrlanacaðýný açýkladý. Bu aybaþýnda yapýlan yeni düzenlemeyle yayýnevleri daðýtýcýlara ve kitapçýlara sýfýr KDV ile kitap vermeye baþlamýþtý. Lâkin kitapçýlarýn okuyucuya kitabý yüzde sekiz KDV ile satma mecburiyeti devam ediyordu. Çýkan yasa bu hâliyle hem kitapseverlerin faydasýna deðil hem de kitap dünyasýnda ciddi kafa karýþýklýðýna sebep oldu. Hatta bazý yayýnevleri mevzu vuzuha kavuþana kadar kitap satmayý durdurdu. 

Baþkan Erdoðan Pazar günü Ýstanbul Taksim’deki AKM’nin temel atma töreni sýrasýnda yaptýðý konuþmayla, 10 gündür kitap dünyasýndaki kakofoniye son verdi. “Artýk kitapta, dergide, gazetede KDV olmayacak.” diyen Baþkan Erdoðan yeni düzenlemenin 15 gün içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaþacaðýný söyledi. Baþkan Erdoðan kitapta KDV’nin sýfýrlanmasýndaki gayenin “daha çok okuyan bir toplumun inþasýna katkýda bulunmak” olduðunu da beyan etti. 

Kitapta KDV’nin kalkmasýyla yayýnevlerinin üzerinden aðýr bir yük kalkmýþ olacak ama daha aðýrlarý hâlâ yayýmcýlarýn omuzlarýnda. En baþta da kâðýt fiyatlarý geliyor. Aðustos 2018’de ülkemize yönelik döviz operasyonu sýrasýnda her þeye zam geldiði gibi kâðýda da geldi. Dövizin artmasýyla durduðu yerde zamanlanan kâðýda bir de kâðýtçýlar zam yaptý. Topu 40 Euro’dan satýlan kâðýt 50 Euro’ya satýlmaya baþlandý. Hükümetin baþarýlý hamleleriyle dövizin düþmesi neticesinde duran kitap basýmlarý tekrar baþladý ama hâlâ istenilen seviyede deðil. Yayýnevlerinin kitap basýmýndaki tereddütleri sürüyor. Kendi kâðýt fabrikalarýmýz kurulmadýkça kâðýtta dýþa baðýmlýlýk sürecek. Savunmada baðýmsýzlýk için atýlan büyük adýmlar kültürde de atýlmadýkça “Yeni Türkiye” hep eksik kalacak. Bu eksiklik alelade bir noksanlýk deðil. Üstad Necip Fazýl Kýsakürek’in, “Yeni bir görüþ ve duyuþ mimarisinin toprak üstünde sarayýný kuracak tek vasýta” olarak nitelediði kitapta dýþa baðýmlýlýk bir nevi evin kapýsýný kitleyip anahtarý hýrsýza vermek gibi. Gazete, dergi ve kitap basacaðýz ama kâðýdý Batý verirse! “Ýnternet var, kaðýda basmak da nedir caným” diyecek olanlara da internetin fiþinin de bizde olmadýðýný hatýrlatýrým!.. 

Kâðýt mevzusunda diðer bir sorun ise KDV’nin yüzde 18 olmasý. Kâðýtta dýþa baðýmlýlýðý azaltmak için hamleler yapýlýrken bu süre zarfýndan kâðýttaki KDV de sýfýrlanmasa bile mâkul bir seviyeye indirilebilinir. 

Daha çok okuyan toplum inþasý için ilk elde yapýlacak olan iþ kâðýt sorununu çözmektir. Tabiî ki kitap okunmasýnýn önünde tek engel bu deðil ama en büyük engel ve bahane de bu.