Kitapta KDV’nin sıfırlanması yeterli mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kitap, dergi ve gazetede Katma Değer Vergisi’nin (KDV) sıfırlanacağını açıkladı. Bu aybaşında yapılan yeni düzenlemeyle yayınevleri dağıtıcılara ve kitapçılara sıfır KDV ile kitap vermeye başlamıştı. Lâkin kitapçıların okuyucuya kitabı yüzde sekiz KDV ile satma mecburiyeti devam ediyordu. Çıkan yasa bu hâliyle hem kitapseverlerin faydasına değil hem de kitap dünyasında ciddi kafa karışıklığına sebep oldu. Hatta bazı yayınevleri mevzu vuzuha kavuşana kadar kitap satmayı durdurdu. 

Başkan Erdoğan Pazar günü İstanbul Taksim’deki AKM’nin temel atma töreni sırasında yaptığı konuşmayla, 10 gündür kitap dünyasındaki kakofoniye son verdi. “Artık kitapta, dergide, gazetede KDV olmayacak.” diyen Başkan Erdoğan yeni düzenlemenin 15 gün içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaşacağını söyledi. Başkan Erdoğan kitapta KDV’nin sıfırlanmasındaki gayenin “daha çok okuyan bir toplumun inşasına katkıda bulunmak” olduğunu da beyan etti. 

Kitapta KDV’nin kalkmasıyla yayınevlerinin üzerinden ağır bir yük kalkmış olacak ama daha ağırları hâlâ yayımcıların omuzlarında. En başta da kâğıt fiyatları geliyor. Ağustos 2018’de ülkemize yönelik döviz operasyonu sırasında her şeye zam geldiği gibi kâğıda da geldi. Dövizin artmasıyla durduğu yerde zamanlanan kâğıda bir de kâğıtçılar zam yaptı. Topu 40 Euro’dan satılan kâğıt 50 Euro’ya satılmaya başlandı. Hükümetin başarılı hamleleriyle dövizin düşmesi neticesinde duran kitap basımları tekrar başladı ama hâlâ istenilen seviyede değil. Yayınevlerinin kitap basımındaki tereddütleri sürüyor. Kendi kâğıt fabrikalarımız kurulmadıkça kâğıtta dışa bağımlılık sürecek. Savunmada bağımsızlık için atılan büyük adımlar kültürde de atılmadıkça “Yeni Türkiye” hep eksik kalacak. Bu eksiklik alelade bir noksanlık değil. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in, “Yeni bir görüş ve duyuş mimarisinin toprak üstünde sarayını kuracak tek vasıta” olarak nitelediği kitapta dışa bağımlılık bir nevi evin kapısını kitleyip anahtarı hırsıza vermek gibi. Gazete, dergi ve kitap basacağız ama kâğıdı Batı verirse! “İnternet var, kağıda basmak da nedir canım” diyecek olanlara da internetin fişinin de bizde olmadığını hatırlatırım!.. 

Kâğıt mevzusunda diğer bir sorun ise KDV’nin yüzde 18 olması. Kâğıtta dışa bağımlılığı azaltmak için hamleler yapılırken bu süre zarfından kâğıttaki KDV de sıfırlanmasa bile mâkul bir seviyeye indirilebilinir. 

Daha çok okuyan toplum inşası için ilk elde yapılacak olan iş kâğıt sorununu çözmektir. Tabiî ki kitap okunmasının önünde tek engel bu değil ama en büyük engel ve bahane de bu.