Kýzartmalar vücutta önce hangi organý vuruyor?

Sývý ya da katý yaðlarýn yüksek derecelerde ortaya çýkardýðý kanserojen maddeler vücutta organlara kademeli olarak zarar veriyor. Bu zarar ise sadece kalp ve damar saðlýðýyla sýnýrlý kalmýyor.

Beslenme alýþkanlýklarý ile kronik hastalýklar arasýnda ciddi bir baðýn olduðunu biliyoruz. Bu nedenle saðlýklý beslenme kavramý içinde en çok bahsetmemiz gereken ana konunun da saðlýklý piþirme yöntemlerini mutfaðýmýzda uygulamamýz gerektiðini olmalý. Bu konuda en riskli besin grubu olarak yaðlar karþýmýza çýkýyor. Sývý veya katý formdaki yüksek derecelerde kýzartmak veya ýsýtmak yaðýn kendi dokusunda piþirmeye baðlý olarak peroksitler, aldehitler, ketonlar ve polimerler gibi oksidasyon ürünlerinin oluþtuðu gözlendi. Bu ürünlerin özellikle doymamýþ çift baðý fazla olan yað çeþitlerinde mesela mýsýr özü yaðý ve ayçiçeði yaðýnda daha fazla oluþup dokularda da toksik etki yarattýðý belirlendi. Bu toksik maddelerin karaciðer ve böbrekte doku hasarýna neden olduðu, hücrelere zarar verdiði, kalbe giden damarlarda bozulmalarýn en önemli sorumlusu olduðu kanýtlandý.

Böbrekler için büyük risk

Ýngiltere’nin Oxford Üniversitesi yaðda kýzartýlan yiyeceklerle 3 ay beslenen 100 gönüllünün karaciðer doku örneklerinde hücresel bozluma, yaðlanma ve karaciðerde hasar gözlemlendi. Tüm gönüllü deneklerin kandaki iyi huylu kolesterol düzeyleri çok düþmüþ ve kalp hastalýklarý riski ortaya çýktý. Böbreklerde ise 3 aylýk kýsa bir sürede dokusal deðiþiklik ve normal aðýrlýðýn arttýðý saptandý.  Ekip, özellikle kýrmýzý etlerin, kanser riskini çok arttýrdýðý bildirdi. Bu yüzden kýzartmalardan mümkün olduðunca kaçýnmak saðlýðýnýz açýsýndan atacaðýnýz en iyi adým olacaktýr.