1978 yýlýnda Lice'nin Fis köyünde 21 kiþinin katýldýðý toplantýyla PKK kuruldu. A.Öcalan'ýn çekirdek kadrosunun akýbeti ise baþlý baþýna Kürt halkýnýn yaþadýðý felaketi bize özetler.
Soðuk Savaþ döneminde kurulan örgütün Marksist-Leninist ideolojisi dönemin Baas rejimi altýndaki Suriye'de varlýk gösterdi.
Örgüt zamanla farklý Kürt hareketlerini ve düþünce akýmlarýný tasfiye eder. 12 Eylül darbecilerinin yarattýðý ortamda daha da filizlenir.
Kürt halkýnýn yýllarca huzurunu kaçýran ve bölgeyi kana bulayan örgütün farklý çözümler öneren aydýnlara ve hareketlere asla tahammülü olmadý. Kurucu kadrodakilerin sonraki yýllarda yaþadýklarýný Selim Çürükoðlu, PKK'nýn Öteki Tarihi adlý yayýnlarýyla anlatýyor. 12 Eylül sonrasý yaþananlar bölgede emperyalizmin ayak oyunlarýný ve kurulan tezgâhlarý bize gösteriyor.
Örgütün kurucu kadrosunun akýbetini, bu insanlarý bizzat tanýyan ve olaylarýn tanýklarýyla yüzleþen bir açýk kaynak yayýn serisinden özetledim.
Ali Haydar Kaytan, Ankara'da üniversite öðrencisiydi. Örgütün kurucu kadrosunda yer aldý. Kuþkulu bir þekilde ortadan kayboldu. Örgüt içi infaz yapýldýðý yýllar sonra anlaþýldý.
Kesire Yýldýrým Öcalan, Karakoçan doðumlu. 1977'de Basýn Yayýn Yüksekokulu'nu bitirdi. Üniversiteyi bitirdi. Öcalan'la evlendi. Öcalan tarafýndan hain ilan edildi. Ýsveç'te gizlendiði tahmin edilmekte.
Mehmet Cahit Þener, Batman doðumlu, 12 Eylül'de tutuklandý. 1990'da örgütün 4. Kongresinde Öcalan'ý eleþtirdiði için Kamýþlý'da PKK tarafýndan öldürüldü.
Hüseyin Topgider, Elazýð'da doðdu. Öðretmen okulu mezunu. 12 Eylül sonrasý örgütün kadrosunda aktif yer aldý. Öcalan'a itiraz ettiði için hain damgasýný yedi. Uzun süre örgüt tarafýndan tutuklu kaldý. Halen Almanya'da yaþýyor.
Baki Karer, Ordu'da doðdu. Ankara'da üniversite öðrencisiydi. Örgüt içinde hain damgasý yedi. Örgütün hapishanesinde uzun süre tutuklu kaldý. PKK hapishanesinden kaçtý halen Ýsveç'te gizlenerek yaþýyor.
Abdullah Kumral, Halfeti'de doðdu. Öðretmen okulunu bitirdi. Örgütün eylemlerine itiraz etti. Örgütün kampý olan Bekaa vadisinde uzun süre iþkenceye maruz kaldý. PKK hapishanesinde tutukluyken "Ýsrail saldýrýsýnda öldü" diye bir açýklamayla geçiþtirildi.
Resul Altýnok, Bingöl Kiðý'da doðdu. Öcalan'a ve örgütün eylemlerine muhalefet ettiði için tutuklandý ve iþkence edilerek öldürüldü.
Suphi Karakuþ, Suruç'ta doðdu. PKK'nýn Avrupa sorumlusuyken Kandil'e çaðýrýldý. Önce tutuklandý sonra iþkence edildi. Kurþuna dizilerek öldürüldü.
Ali Çetiner, Maraþ'ta doðdu. Örgütün Fransa'da faaliyetlerini yürütüyordu. PKK tarafýndan iþkence yapýldý ve ev hapsine alýndý. Buradan kaçarak Alman istihbaratýna bildiklerini anlattý. Düsseldorf davasýnda örgütün gerçek yüzünü ortaya koyan ifadeler verdi.
PKK'nýn Avrupa sorumlusu Çetin Güngör (Semir) PKK merkez komitesi üyesiydi. Öcalan'a muhalefet ettiði için Stockholm'de yüzlerce kiþinin önünde infaz edildi. Katil örgüt tarafýndan infaz emri aldýðýný itiraf etti.
Örgüt, DDKD ve Özgürlük Yolu gibi farklý hareketlere saldýrýlar düzenlemiþ ve Almanya'da, Fransa'da, Hollanda'da, Ýsveç'te, Danimarka'da birçok infaz gerçekleþtirmiþti.
Türk Solu ve PKK Ýliþkisi
1968 gençlik hareketlerinde Bekaa Vadisi'nde baþlayan buluþmada örgütler devrimci çizgide farklý eðilimleri barýndýrýyordu. Ancak 12 Mart sonrasý Kürt Solu varlýk göstermiþ ve Birleþik Baðýmsýz Kürdistan söylemi öne çýkmýþtý.
12 Eylül sonrasý Dev-Yol üzerinden Türk Solu ve PKK'nýn yolu Almanya'da kesiþir.
Dev-Yol liderlerinden Taner Akçam PKK'yý diðer sol örgütlere refere eder. Hatta Mihri Belli'yi alýp bizzat Abdullah Öcalan'la tanýþtýrýr.
1977'de Almanya'ya giden Taner Akçam, Almanya'da aldýðý eðitim sayesinde Yeþiller Partisi ve Alman siyasi aktörleri ile iliþkilerini derinleþtirir, 12 Eylül cuntacýlarýna karþý Anti-Faþist Cephe adýyla bir yapýlanma oluþturur. Amacý soldaki parçalanmýþlýðý toparlamak ve topyekûn bir mücadele vermektir.
Birçok farklý fraksiyon Anti-Faþist Cephe'ye dâhil olur ve Öcalan'la iþbirliði derinleþir. PKK'nýn imkânlarýyla Türk Solu'nun aydýnlarý güç birliði yaparlar. Almanya baþta olmak üzere Avrupa Solu'nun etkisine girerler.
Batý Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt gibi ABD'nin kontrolündeki alanda yeþerecek sol elbette kýzýl deðil yeþil olacaktý. Yeþiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti'nin gölgesinde soluklanan Türk Solu ve PKK arasýnda bir müddet sonra sorunlar da baþ gösterdi.
Sol içinde infazlarý ve örgüt içi çatýþmalarý durdurmak mümkün deðildi. PKK örgüt içi infazlarý acýmasýzca gerçekleþtirirken, buna itiraz eden Taner Akçam'ý da tehdit etmeye baþladý.
Alman istihbaratý Taner Akçam'a yüz deðiþtirmeyi ve farklý bir kimlik vermeyi teklif etmiþti. Üstelik babasý ünlü devrimcilerimizden Dursun Akçam bile tehdit edilmiþti PKK tarafýndan.
Aldýðý tehdit karþýsýnda duygulanan Dursun Akçam, bir Kürt olarak Kürt örgütünden tehdit almak zoruma gidiyor demiþti.
Vecihi Timuroðlu'nun oðlu Kürþat Timuroðlu DDKO (Devrimci Doðu Kültür Ocaklarý) hareketinin içindeydi. Daha sonra Dev-Yol'a katýldý. ODTÜ ve YTÜ'de okudu. 12 Eylül sonrasý Almanya'ya gitti. PKK'nýn Çetin Güngör cinayetine tavýr aldýðý için örgüt tarafýndan Hamburg'ta öldürüldü.
12 Eylül sonrasý Avrupa'da baþlayan bu garip iliþki devam ediyor. Kýzýl baþlayan hareketlerin Yeþillenmeye baþladýðý bir döneme tanýk oluyoruz.
Avrupa'da yeþeren Türk Solu, yerli sol hareketlere karþý epeyce desteklendi. Kimler nasýl destekledi bu Yeþil Sol'u?
Yeþil HDP ile Yeþil Sol'un nikâhýný kimler kýydý dersiniz?