Kızıma söylüyorum gelinim sen anla!

Emre, Ziegler ve Webo’nun birer-ikişer idmanla Sivasspor maçına çıkarılması, çok eleştirildi. Aykut hoca onları oyuna sokmak için Hasan Ali, Mehmet Topal ve Stoch gibi 3 önemli oyuncuyu 18’e bile almadı. Ümit Aktan televizyonda, bu tasarrufun hocanın inisiyatifinde olmadığını ifade etmek anlamında “Aykut hocanın içine başkan kaçmış” dedi.

Eğer gerçek böyleyse durum daha da vahim demektir ama, başkanın mecbur tutmasından çok; kendi teknik tercihi olsa bile, çok yanlış... İki futbolcu daha önce de F.Bahçe’de oynamış olmasına rağmen, takımdan ayrılık süreleri ister istemez bir yabancılık yaratmıştır. Üçünün birden aynı anda ilk onbire girmesi, (Maç yazımda da yazdım) takımın fabrika ayarlarını bozdu. Sistem olumsuz etkilendi.

***

Yeni transferlerin, bir-iki idmanla sahaya sürülmesi; geçmişte de takımlara büyük sıkıntı yaratmıştır. Örnekler vererek, durumu daha da netleştirmek istiyorum.

Galatasaray; UEFA Şampiyonluğu ve Süper Kupa’yı aldığı 1999-2000 sezonunda, grup maçları devam ederken Bruno Quadros adlı bir Brezilyalı futbolcuyu transfer etmişti. Adamın bırakın Türkiye’ye ilk defa gelişini, daha önce Avrupa’yı bile görmemişti. Tek idmanla Hertha Berlin karşısına çıkarıldı. Onun bulunduğu kanattan iki dakikada 2 gol yenilince, Terim onu hemen oyundan aldı ve ertesi gün ülkesine gönderdi.

Yine G.Saray, 1996-97 sezonunda Almanya’dan Pierre Esser adlı bir kaleci getirdi. O da tek idmanla çıktığı Antalya maçında; 30 metreden gelen topu kendi kalesine tokatlayınca, defteri dürüldü.

***

Aynı şekilde Alman kaleci Peter Enke de, 2003’te ilk lig maçında İstanbulspor’dan 3 gol yiyince, ertesi gün postalandı. Yaşadığı travma, onu sonunda intihara kadar götürdü.

Beşiktaş’ta da McDonald ve Lica Nunweiler örnekleri yaşandı.  Tek idman, tek maç ve kaçınılmaz akibet...Geldikleri gibi gidiyorlar. Yine Beşiktaş’ta Peter Kjaer; Bursa’daki ilk maçının ilk dakikasında gol yiyince çabucak gönderildi. Suç onlarda mı, aceleci hocalarında mı; kararı siz verin.

Bu tür örnekleri daha da çoğaltmak mümkün ama, sıkıcı olur... Uzun lafın kısası; acele işe şeytan karışıyor. Oturmuş bir takımın kadrosu ve şemasında, mevcut fabrika ayarlarıyla fazla oynamayacaksın. Çünkü sistem error veriyor.

Anlayana sivisinek saz, anlamayana Aykut hoca örneği bile az!