KKKAH sizlere ömür!

Siyaset gündemi yoðun. Ama ben bugün çok farklý bir geliþmeye temas etmek istiyorum. Ülkemizin ve insanlýðýn yüzünü güldürecek bir geliþme. 

Doðrusu bu baþarýdan benim de Dr. Yýldýrým Ramazanoðlu beyin bilgilendirmesiyle haberim oldu. 

Bu vesileyle Ramazanoðlu’na buradan teþekkürlerimi sunuyorum.   

***   

Kene sokmasýndan komaya giren ve kurtulamayan hastalarýn haberlerini yaz aylarýnda sýk sýk duyarýz. 

Biz Anadolu insanýyýz keneyi biliriz. Bir yerimize yapýþýr biz de söker atarýz sinek sokmasý kadar ancak deðer veririz.. 

Ama 2002 yýlýndan beri bir kene türü peyda oldu. Bu kene -Allah korusun- sokar da bizim Anadolu usulü söküp atarsanýz musallaya giden bir yola girmiþ oluyorsunuz. 

Bu habis kene türüne Kýrým-Kongo-Kanamalý-Ateþi-Hastalýðý (KKKAH) adý verildi. 

2002 ila 2017 arasýnda ülkemizde bu türden 10 bin vaka rapor edildi. 

Ve maalesef çaresi olmayan bir illete dönüþtü.   

*** 

Hastalýðýn baþlýca görüldüðü yerler: Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüþhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankýrý, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerimizdir. 

Hastalýk dünyada sýklýkla Afrika, Batý Asya ile Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da görülmektedir. KKKAH virüsünün Bulgaristan, Makedonya, Ýspanya, Kosova, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kazakistan, Sahra altý Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yunanistan, Arap yarýmadasý, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya’da salgýnlar yaptýğý bildirilmiştir.   

*** 

Ýþte Dr. Yýldýrým Ramazanoðlu sadece ülkemizi deðil dünyayý tehdit eden bu devasýz hastalýða çareyi bir Türk doktorunun bulduðu müjdesini verdi. 

KKKAH’a karþý týp dünyasýnýn yýllardýr bir türlü geliþtiremediði aþýyý, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli keþfetmiþtir ki ülkemiz için iftihar vesilesidir. 

Normalde 25-30 sene süren süreci 8 seneye indirip geliþtirmiþ, piyasaya sürülebilir hale getirmiþtir. 

Aykut hoca aþý projesinin uluslararasý dev aþý firmalarýna peþkeþ çekilmesine izin vermeyerek, tüm haklarýný ve sonuçlarýný T.C. Saðlýk Bakanlýðýmýzýn sahipliðine devretmiþtir.   

*** 

Bana ulaþan bilgiye göre: 

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli 2010 yýlýnda KKKAH için aþý projesi baþlatmýþ ve aþý geliþtirilmiþtir. 

2013 yýlýnda Erciyes Üniversitesi’nde, Dünya Saðlýk Örgütü standartlarýndaki Biyogüvenlik laboratuvarlarý kurularak, ilk aþý antijenlerimiz üretilmiþtir. 

Bu laboratuvarlar, Erciyes Üniversitesi Aþý Araþtýrma ve Geliþtirme Merkezi (ERAGEM) adýyla faaliyetlerini sürdürmektedirler. 

2017 yýlýnda: Erciyes Üniversitesi ERAGEM’de üretilen aþý (KKA-Vax), Saðlýk Bakanlýðý onayýyla 58 gönüllüde denenerek, olumlu sonuç alýnmýþtýr.   

***   

Aþýsý olmayan KKKAH için, dünyada ilk defa aþý geliþtirmeyi baþaran, haklarýný Saðlýk Bakanlýðýmýza devreden, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye ne kadar teþekkür etsek azdýr. 

Ayný þekilde bu ilim adamýna ilgi gösteren ve sýnýrsýz imkan sunma garantisi veren Erciyes Üniversitesi yönetimine ve TÜBÝTAK’a da ne kadar teþekkür etsek azdýr. 

Kim demiþ Türkiye’den ilim adamý çýkmýyor, dünya çapýnda projelere imza atmýyor diye?! 

Bence Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aziz Sancar’a verilen ödülün benzerini fazlasýyla hak ediyor. 

Ne buyuruyor Peygamber Efendimiz, “Allah her hastalýða bir deva yaratmýþtýr, araþtýrýnýz.”