1- ‘Kobanê’nin IÞÝD’in eline geçmemesi için bir avuç insanýn gösterdiði direniþ, elbette çok önemli, ama Ortadoðu’da ve özellikle PKK söz konusu olduðunda bu direniþ bir ilk de deðil. O halde bu þehrin IÞÝD’in eline geçmesi halinde Ankara’nýn düþeceði, otuz yýldýr devam eden bir iç çatýþmayý sona erdirmek için bunca emek ve fedakarlýkla yürütülen çözüm sürecinin sona ereceði yolunda giderek yaygýnlaþan kanaatin sebebini Kobanê’deki direniþe ve istenmeyen bir düþüþe baðlamak, durumu izah etmeye yetmiyor. Kobanê’yi önemli kýlan baþka sebepler var..’
2- ‘PKK’nin mücadele tarihi iki paradigmaya iþaret ediyor. Bu paradigmanýn ilki Türkiye’yle ilgiliydi ve ‘Baðýmsýz Birleþik Demokratik Kürdistan’ kurulmasýný öngörüyor, Türkiye’deki örnekten farklý olmayarak yeni bir “ulus inþasý” anlayýþýna dayanýyordu. Türkiye herkes için demokrasi ve hukuk yolunda saðlam adýmlar atýnca ve AK Parti Kürtler’in tercih ettiði parti olmayý baþarýnca, bu paradigmayý ve onu teminat altýna alan silahlý mücadeleyi savunmak zorlaþtý. Ama zaten bundan çok daha önceleri ve AK Parti’nin henüz siyaset sahnesinde olmadýðý bir zamanda Öcalan Ýmralý’da ve yargýlanýrken bu ilk paradigmanýn ipini yaptýðý savunmalarla kendi elleriyle çekmiþ ve PKK’nin önüne hak temelli bir mücadele anlayýþýný koymuþtu. O tarihten bu yana, PKK içinde yaþanan siyasi krizin, kararsýzlýklarýn gerçek sebebinin bu olduðunu düþünüyorum. Çünkü PKK Öcalan’a itiraz etmemesine raðmen, hak temelli bir mücadeleyi de hiçbir zaman kabullenemedi. Yaklaþýk 15 yýl sonra, ayný paradigma Suriye’de yaþanan kargaþa ortamýnda kantonlar adýyla yeniden gündeme geldi.. Ortada Güney Kürdistan gibi baþarýlý ve PKK’nin görünürde karþý çýkmasýna raðmen ‘kýskançlýkla baktýðý’ bir siyasi proje vardý ve Türkiye’de hayata geçirilemeyen paradigmanýn Suriye’de hayata geçirilmesi bu bakýmdan bir anda çözüm sürecinden bile öncelikli bir tercih haline geldi.
3- ‘Özcesi ve bu yüzden de Kantonlar Suriye’de çökerse, bu tam olarak kendini 15 yýl sonra tekrarlayan bir trajedi olacak ve PKK/PYD’yi siyasi manada olumlayan geniþ kitlelerin yeni bir travma yaþamalarýna yol açacak. Ýlk travma, Öcalan’ýn Ýmralý savunmasýyla yaþanmýþtý, çünkü o savunmalar ilk paradigmanýn iflas ettiðini gözler önüne seriyor, Öcalan’ýn mahkeme savunmalarý duyulduðu andan itibaren, PKK’nin ilk kurucularýna sigaralarýný tersten yaktýrýyordu. (Bakýnýz Aliza Markus-Kan ve Ýnanç-Ýletiþim yayýn.)
4- Kobanê, Kudüs deðil elbette, ama þu yaþananlar insana, Dominique Lapierre ve Larry Colins’in kaleme aldýðý unutulmaz eserlerden biri olan Kudüs Ey Kudüs’ü hatýrlatmýyor da deðil. Bana hatýrlattý doðrusu ve yazýnýn baþlýðýný bu kitabýn isminden esinlendim.