Iraklý Kürtler Kobani’nin savunmasý için elini taþýn altýna koydular. Az sayýda peþmerge, sayýsýnda daha büyük bir gürültüyle Suriye’nin Kürt bölgesine geçiyor. Bu gürültünün kaynaðýnýn Washington olduðunun ve “dostlar alýþveriþte görsün” algýsýna oynandýðýnýn altýný çizelim.
Suriye Kürt partilerinden PYD’nin Lideri Salih Müslim siyasetçiden daha çok dansöze benzeyen bir figür. Müziðe göre, esen rüzgara göre tepki veriyor.
Bu olgu da Kobani denince hesaba katýlmasý gereken faktörlerin baþýnda geliyor.
Iraklý Kürt gazeteci Kamran Karadaghi hafta içinde Moderatör’de konuðumdu. Karadaghi, Irak eski cumhurbaþkaný Celal Talabani’nin de sözcülüðünü yapmýþ bir isim. Bölgedeki aktörlerin deðiþken tutumlarýna dikkat çekti.
Karadaghi’ye göre, peþmerge Kobani’de etkili olacak adýmlar atabilir.
Ancak, Iraklý ve Suriyeli Kürt cephelerden gelen farklý seslere bakacak olursak, henüz peþmergenin Kobani’deki fonksiyonu konusunda bile uzlaþýlabilmiþ deðil.
Salih Müslim yetkili deðil, etkili olacak bir peþmerge misyonunda ýsrarlý. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise Suriye Kürt bölgesini siyaseten acemi bir yapýya býrakma niyetinde deðil.
IÞÝD ise tereddüt affetmeyen cani bir örgüt.
Kobani’de durum böyle...
Kamýþlý’da Suriye istihbaratý etkisi
Geçtiðimiz hafta sonu Ýstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir konferansý dinlerken, katýlýmcý olan Avusturyalý bir akademisyenin sözleri acý acý gülümsetti ve kafamda Salih Müslim ile ilgili iðreti tabloyu tamamladý.
Konferans Kürtler ile ilgiliydi ve Avusturyalý akademisyen Suriye Kürtleri konusunda bir sunum yapýyordu.
“Abdullah Öcalan’ýn Suriye’de bulunduðu 1979-1998 yýllarý arasýnda Suriye Kürtleri hak talep etmediler. Bu Öcalan’ýn Suriye’deki misafirliðinin pahalý faturasýydý.”
Salih Müslim’in aklýna Kürt haklarý nedense 1998’den sonra gelmiþti!
Ayrýca verilere göre 40.000 üyesi olduðu iddia edilen Salih Müslim baþkanlýðýndaki PYD-YPG o kadar etkindi ve o kadar Suriye rejiminden baðýmsýzdý ki (!), yine Avusturyalý akademisyenin sunumuna göre, Suriyeli istihbaratçýlar, Kamýþlý’dan Suriyeli muhalifleri kaçýrýp, gözaltýna alabiliyorlardý.
Ya otoriteleri tartýþmalýydý ya da Beþar Esad’ýn Suriyesi ile sýký baðlarý vardý.
Bütün bu örneklerden çýkacak en önemli sonuç, Salih Müslim’in müziðe göre gerdan kýran bir siyasetçi modelinin temsilcisi olduðudur.
Irak eski Cumhurbaþkaný Celal Talabani de bu özelliklere sahip bir isimdi.
Ancak müziðe göre gerdan kýrmanýn geçer akçe olmadýðýný Mesut Barzani-Celal Talabani farký açýkça ortaya koydu. Bunu de not düþmek gerekiyor. Barzani saygýn bir politikacý olarak hayatýný sürdürüyor. Talabani, cumhurbaþkanlýðý koltuðuna oturan bir joker olarak siyasi ömrünü tamamladý. Salih Müslim’i de izlemekte olduðu joker siyasetinin sonu bekliyor.