Kocaoğlu’nun rotası şaştı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaklaşık 200 kişilik ekiple gittiğimiz Diyarbakır’da o günlerde İzmir’e gelmesi kesinleşen Vali Toprak’ı da ziyaret etmiştik. Vali Mustafa Toprak’ın Diyarbakır’da görev süresinin son günüydü. Valilik görevlileriyle vedalaşıp otomobiline binerek İzmir’e doğru yola çıktığın, valimizin yanındaydım...

O ziyarette İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mustafa Toprak’a övgüler yağdırıyor: “Sayın Valimizi almaya geldik. Bir an evvel İzmir’e gelmesini istiyoruz” mesajları veriyordu. Doğrusu, Kocaoğlu’nun bu tavrı İzmir’de gelecekte birlikte çalışacak olmalarından dolayı kente katacağı sinerji nedeniyle herkesi çok mutlu etmişti. ‘Sizi almaya geldik’ demişti, şimdi ise ‘gitmesini’ istiyor.

Bir yazımda Sayın Kocaoğlu’nun devlet terbiyesini övmüş ve bunun böyle devam etmesini temenni etmiştim. Ancak tam da geçen hafta, ‘Bu Anadolu Çocuğu Nasıl Değişti?’ konulu köşe yazımda dile getirdiğim gibi bu konuda da Kocaoğlu, bambaşka bir rotaya girdi. Kendi elleriyle sürekli rotası şaşan bir başkan profili çiziyor.

Kendi partisi, milletvekili, belediye başkanı, örgütüyle kavgalı bir görüntü çizen Kocaoğlu, devletle, hükümetle, valilerle kavga etmeye başladı. Kendini bu kentin tek sahibi gibi görmeye başlayan Kocaoğlu, kavgalarla yetinmeyip Vali Toprak’ın görevinden istifasını istedi.

Kocaoğlu’ndaki bu değişimi anlamak gerçekten çok zor. Kendisini bir insan olarak seviyorum ama, bir yönetici olarak bu kent için çok yetersiz buluyorum. Kamuoyunda; hizmet üretemeyen başkan devletin valileriyle uğraşamaya, kavga etmeye başladı algısı oluşturmaya başladı. Valinin biletini kesmek için uğraşan Kocaoğlu, daha önceden de olduğu gibi devletin valileri ile dans etmeye çalışıyor. Sayın Kocaoğlu, etrafınızda seçtiğiniz ekibinizde olduğu gibi bu konuda da yanlış partner seçiyorsunuz. Devletin valileriyle dans edilmez. Bu sizin devlet ciddiyetinize yakışmaz. Bir önceki Vali Cahit Kıraç ile kavgalı bir görüntü sergilediniz. Şimdi de genç Valimiz Mustafa Toprak ile kavga ediyorsunuz. Vali Mustafa Toprak’ı ilk Çorum Valisi olduğu dönemde tanıdım. Son derece üretken, çalışkan ve vatan sevgisiyle dolu bir yöneticidir. Öyle protokol valisi değildir. Halkına tepeden bakan bir yönetici hiç değildir. Kocaoğlu’nun kentteki yaklaşımlarını bir araya getirdiğinizde karşımıza; herkesle kavga eden, ama hizmet etmeyen bir belediye başkanı profili çıkıyor. Kocaoğlu’nun Vali Toprak ile başta İzmir Jeotermal A.Ş. ve İl Özel İdaresi’nin mallarının paylaşımı konusunda yaşadığı anlaşmazlık krizi nedeniyle böyle davranışlar sergilemesi yanlıştır. Seçilmiş bir başkan olan Kocaoğlu elbette görüşlerini kamuoyu ile paylaşacaktır. Ancak durumu kavgaya çevirmek doğru değildir. Ben bunları ‘Ham’ yaptırmam diyerek kamuoyunda farklı algılar oluşturmaya çalışan Sayın Kocaoğlu’na sormak isterim: Sayın Vali bu malları şahsi hesabına mı geçiriyor?  Devletin bir kurumundan bir başka kurumuna devredilen mallar için devletin valisi ile kavgaya tutuşmak Kocaoğlu’na hiç yakışmıyor...