Kolaysa, Resmi Gazete’yi yalanlayýn

Bu köþeyi takip edenler, yararsýz polemiklere girmekten kaçýndýðýmý ve zorunlu olmadýkça kiþileri konu etmediðimi biliyorlar. Geçen haftaki yazýmda da maksadým, yükseköðretim sistemimizin doðurduðu anormallikleri bir akademisyen gözüyle göstermekti.

Ýlgili üniversiteden aþaðýda yayýnladýðým tekzip metni gelmiþ.

Ancak, aþaðýda göreceðiniz üzere, üniversite ve rektörü (Prof. Dr. Ýrfan Aslan) hakkýndaki bütün iddialarýn tamamý somut verilere ve þahitlere dayalý. Baþka öðretim elemanlarýndan da benzer içerikli e-postalar aldým.

Tekzibe konu olan sorunlarý -ki bu sahici sorunlar, Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Baþbakan Davutoðlu’nun yükseköðretim reformu çalýþmalarýna ýþýk tutmalýdýr- delilleriyle birlikte takdirlerinize sunuyorum:

1- Kimlik kartý görünümlü kredi kartlarýnýn ibrazýna kampus giriþinde maruz kalmaktan dert yanan öðrencilerden þahitlik edecekler var.

2- Resmi Gazete, sizi yalanlýyor, Sayýn Rektör! Seçimlere birkaç ay kala, rektörlük seçimlerinin sonucunu deðiþtirecek sayýda (28 adet) yaptýðýnýz seçmen (Yrd. Doç.) ilanlarýnýzýn tarih ve sayýlarýnýn tamamý 2012 yýlýna ait Resmi Gazetede var: 4 Nisan (11 ilan), 9 Mayýs (10), 30 Mayýs (4), 19 Haziran (2), 6 Temmuz (1). Bu atamalardan kýsa süre sonra 2012 Aðustos’ta yapýlan rektörlük seçimlerinde ancak 59 oy alabildiðinizi, rakibinizin ise 30 oy aldýðýný herkes biliyor.

3- Sayýn Rektör, laf cambazlýðýyla “lise mezunu” bir yakýnýnýzý üst düzey bir pozisyonda çalýþtýrdýðýnýzý yalanlýyorsunuz. Haklýsýnýz; zira eskiden lise mezunu olan kardeþiniz, yakýn zamanda açýköðretim bitirmiþ ve halen ÝÝBF’de idari amir olarak çalýþýyor! Tekzibinizde kardeþinizden bahsetmemek de yüksek ahlakýnýzýn ürünü mü?

4- Makam aracý olarak kullandýðýnýz Volvo marka SUV otomobili, gariban öðrencilerin “baðýþ”larýyla deðilse hangi bütçe kalemi ile aldýnýz? Size yardýmcý olayým: Bir dahaki tekzibinizde“üniversitemizde gariban öðrenci bulunmamaktadýr, üniversitemiz karalanýyor” diyebilirsiniz.

5- Karþýt oy kullananlara ettiðiniz hakaretler ve zulümler, gerekirse þahitlerle ispat edilecektir.

Ha, bu arada tekzibinizde hiç yer almamýþ:

- Tamamýný araþtýrma görevlilerinin sýrtýna yüklediðiniz derslerin ücretlerini almanýz da “titiz ve adil  bir idareci olan her iþ ve iþlemini hukuka uygun olarak yapan rektör” olmanýzla mý ilgili acaba?

Tekzip: 

Gazetenizin  09.10.2014 tarihli sayýsýnda yer alan Yazar Bekir S. Gür  “ Bir Yükseköðretim sistemi düþünün” baþlýklý yazýsýnda,  üniversitemiz akademik personeli olan  Yrd. Doç. Dr. Coþkun Taþtan’ýn  mektubunda önemsediðini  ve kýsalttýðýný belirterek yer verdiði tamamýyla asýlsýz ve gerçeðe aykýrý iddialarý satýrlara taþýmýþtýr.

Bu nedenlerle yazýnýzdaki iddialarýn gerçeðe aykýrý olduðunu kamuoyu ile paylaþma  zorunluluðu hasýl olmuþtur.

1-  Üniversitemizde öðrencilere üniversite kimlik kartlarý verilmekte ve öðrenciler kampüse giriþ dahil her iþlemlerini bu kartlarla yapmaktadýrlar. Haberde iddia edildiði gibi hiçbir þekilde öðrencilerden kampüs giriþlerinde kredi kartý ibrazý istenmemektedir.

2- Üniversitemizde alýmlar YÖK tarafýndan verilen izinli öðretim üyeleri kontenjanlarýna 2547 sayýlý kanuna uygun ve rutin iþlem olarak yapýlmýþ ve iddia edildiði gibi seçimlerden önce 20 deðil, aksine 6 öðretim üyesi alýnmýþtýr.

Yazýda öðrencisi olmayan bölüme hoca alýnmasý iddiasýna gelince; bir bölüme öðrenci alýnmasý için YÖK tarafýndan 3 öðretim üyesi bulundurma zorunluluðu istenmektedir. Zira bu mektubu kaleme alan öðretim üyesi de öðrencisi olmayan bir bölümde hocalýk yapmaktadýr. Öðrencinin alýnmasý için öðretim üyesinin tamamlanmasý gerektiðinden bu iþlemlerde hukuka aykýrýlýk bulunmamaktadýr. Bu iftira kamuoyunu yanlýþ bilgilendirmek ve üniversitemizi karalamak amacýyla ortaya atýlmýþtýr.

3- Yazýda üniversite rektörümüzün lise mezunu bir yakýnýný vekaleten üst düzey bir pozisyonda çalýþtýrdýðý iddiasý ise hayal ürünüdür. Üniversitemizde rektörümüzün lise mezunu bir yakýný üst düzey idari pozisyonda çalýþmamaktadýr. Kaldý ki; üniversitelerde üst düzey yönetici dahil tüm atamalar, kanun ve yönetmeliklere uygun usullere göre yapýlmaktadýr. Mevzuat gereði lise mezunu bir þahsýn böyle bir göreve getirilmesi mümkün deðildir.

Bu iftira kesinlikle  titiz ve adil  bir idareci olan her iþ ve iþlemini hukuka uygun olarak yapan  rektörümüzü  yýpratmak için atýlmýþtýr.

4- Yine yazýda rektörlüðün bir dernek kurduðu, öðrencilerden para topladýðý bu para ile de kendine SUV model marka bir araba aldýðý iddia edilmiþtir. Ancak, üniversitemizde ne  böyle bir dernek kurulmuþtur, ne de herhangi bir ad altýnda para toplanmýþtýr.

5- Rektörümüzün seçimlerden sonra kendisine oy vermeyenleri tek tek tespit edip onlara ayrý ayrý eziyet, hakaret ettiði gibi iddialar ise; olabildiðine çirkin ve yakýþýksýz olup, rektörümüze atýlan bir baþka iftiradýr. Zira, kendileri açýk açýk rektöre oy vermediklerini belirten birçok yardýmcý doçent öðretim üyesi doçentlik sýnavýný kazanmalarýyla birlikte doçentlik kadrolarýna atanmýþlardýr.

AÐRI ÝBRAHÝM ÇEÇEN ÜNÝVERSÝTESÝ