‘Komplo teorisi’ demeyecekseniz ‘operasyon’ diyeceðim

Eðer iki gün önce Habertürk’te ayný programa konuk olmasaydýk ve ben o sözleri aðzýndan duymasaydým bu yazýyý yazmaya gerek bile görmeyecektim.

Uluslararasý Gazeteciler Koruma Komitesi’nin hazýrladýðý Türkiye’de basýn özgürlüðü raporu ve Komite’nin yöneticisi Joel Simon’dan söz ediyorum.

Rapora tuttum her yeri elimde aldý:

- 2011 raporunda ‘8 gazeteci hapiste’ derken bu yýl rakamý 76’ya çýkarmýþ. Oysa bu kiþiler geçen yýl da tutukluydu! O halde nede listeye alýnmamýþlardý?

- Komite, büyük kýsmý 2000’lerin baþýndan beri yargýlanan ve mahkum olan tutuklular içn ‘hapisteki 76 gazeteciyi araþtýrdýk dosyada kanýt da suç da bulamadýk’ diyordu. Ancak bu kiþleri geçen yýl inceleyemeyen Komite, hangi uzmanlarla ve bu kadar kýsa sürede bu incelemeyi yapmýþ, üstelik kesin hükmü de vermiþti?

- Listedeki isimlerde ‘hüküm giymiþ’ olanlarýn ‘silahlý soygun, bombalama’ gibi suçlarýnýn Yargýtay’ca da sabit bulunmasýna raðmen bu kiþiler nasýl ‘gazetecilikten dolayý hapiste’ oluyordu?

- Dahasý, Türkiye’nin kendilerini, raporlarýný dikkate almasýný bekleyen Komite’nin, diyalog zeminini baþtan zedeleyen ve ülkeye, Baþbakan’a hakarete varan ‘sicilinizde kara leke, utanç kaynaðý, alýngan’ gibi ifadeler ‘iletiþim uzmanlarý’nýn kullanacaðý bir dil miydi?

Sorularýn cevabý, 2011 raporundan sonra CPJ’ye yönelik ‘mahalle baskýsý’nda mevcut. Bakýn neler olmuþ:

2011’de Türkiye’de sadece 8 gazetecinin tutuklu olduðuna dair rapor yazan Komite, CHP ve Açýk Toplum Vakfý’nýn hedefi olmuþ, CHP’yi uluslararasý alanda temsil etmesiyle tanýnan Ýstanbul Milletvekili Umut Oran, CPJ’yi ziyaret etmiþ önce. Kendi sitesinde yazdýðýna göre, ‘ziyaretinden sadece 4 gün sonra’ þöyle bir geliþme olmuþ:“Umut Oran’ýn CPJ nezdinde yaptýðý giriþimlerin de etkisiyle Komite Baþbakan Erdoðan’a çok sert ifadelerin yer aldýðý bir mektup gönderdi.”

‘Sicilinizde kara bir leke ve utanç kaynaðý’ yazan mektup bu.

Oran, ‘Baþ döndüren trafik’ ara baþlýðýyla da Komite’ye nasýl kulis yaptýðýný anlatmýþ. Oran, görüþtükleri Joel Simon’a “tutuklu gazeteci sayýsýnýn 70’i aþtýðýný” söylemiþ ve baþkanlýðýný Orhan Erinç’in yaptýðý Gazetecilere Özgürlük Platformu ile baðlantý kurulmasýný istemiþ.

Platform da zaten ‘8’ sayýsýný az bularak CPJ’yi kýnamýþ, Komite’yi ‘sayýlarla oynamaya kalkmakla’ suçlamýþ.

Bunun üzerine CPJ, yeni raporunu Türkiye Gazeteciler Sendikasý, Tutuklu Gazetecilerle Dayanýþma Platformu ve Dicle Haber Ajansý ile iþbirliði halinde, internet sitelerinde görev yapan 3 kiþiye yazdýrmýþ.

Netice, CPJ sayýlarla tekrar oynamýþ ve ‘istenilen rakama’ yükseltmiþ!

Peki rakamlarla oynamak üzerine hangi komplo teorileri kurulabilir? Aklýma hemen, geçen yýlki raporda bu konuya iþaret eden Milliyet Yazarý Kadri Gürsel’in sözleri geldi. Gürsel, 8 rakamýný az bulurken, þöyle bir teori kurmuþtu: CPJ 2011 raporunda devlete karþý eylemleri Türkiye için makul gördü ama Ýran’da bu suçlamalarla yatanlarý ise gazeteci saydý. Böylece Ýran’ý ‘gazetecileri hapse atan ülkeler’ listesinde birinci sýraya koydu. CPJ basýn özgürlüðü mücadelesini bir dýþ politikanýn hizmetine mi sunuyor yoksa?..

Bu yýl rakamlarla oynayan CPJ, Türkiye’yi gazetecileri hapse atan ülkeler listesinin baþýna çýkarmakla bir dýþ politikaya mý hizmet ediyor?

Yok caným, daha neler!

Peki ya Joel Simon, Habertürk’te bu kiþiler PKK/KCK davasýndan yargýlanmalarýna raðmen terör örgütü konusuna girdi mi, hayýr. Ya hangi konuya girdi; Doðan Grubu’na verilen vergi cezasýnýn siyasi olduðunu ‘açýkladý’; medya patronlarýný iktidar baskýsýna boyun eðen, biz gazetecileri ise meslektaþlarý hapislerde sürüm sürüm süründürülürken sesini çýkarmayan kiþiler olmakla itham etti. Konumuz neydi?

Bugün bayram. Her þeyi farklý gözle ve en önemlisi gönül gözüyle görmeyi dilerim; hepimiz için.