‘Komşusunun cini’ni film yaptı

Bu hafta vizyona giren Vesvese: Cin Tuzağı  filminin yönetmeni Sümeya Kökten çektiği filmin konusunun gerçek bir hikayeden çıktığını söylüyor. Hem de kendi komşusunun başına gelen bir olay olduğunda ısrar ediyor.

Hafta geçmiyor ki bir Türk korku filmi daha vizyona girmesin! Bu kez Vesvese: Cin Tuzağı vizyonda. Ama bu filmin bir özelliği var, Belçika’da yaşayan kadın yönetmen Sümeya Kökten filmi çekti.Aklına korku filmi çekmek nereden geldi diye sorduk. Cevapları alırken Kökten, kendisine aşık olan bir kadının büyüsüne maruz kalan bir erkeğin yaşadıklarını konu alan filmin gerçek bir hikayeden yola çıkılarak çekildiğinde ısrar etti. Artık bu tür tanıtım stratejilerine alıştığımız için bıyık altından güldük! Ama Kökten çok iddialı. Ve sohbetin ilerleyen dakikalarında kendi komşusunun başına gelen bir olay olduğunu yani ikinci elden değil ilk elden olaylara tanıklık ettiğini söyledi. Anlattıklarını dinleyin, hadi bakalım çıkın işin içinden.

SIRADAKİ AŞK VE KOMEDİ

“Korku, gerilim filmlerini çektim. Onların tadını aldım. Biraz da aşk veya komedi filmi çekmek ve onları tatmak istiyorum. Sektöre çok geç ve tesadüfler eseri atıldığımdan sanki ne istediğini bilmeyen bir yönetmen gibi görünüyorum ama ne istediğimi biliyorum. Sanatın kanunu bence yok. Kategorize olmak istemiyorum kısaca. Şimdi aşk filmi çekmeyi düşünüyorum. Her şeyi sırayla tatmak istiyorum. Belki sonra yeniden sosyal bir dram çekip kadını öne sürerim. Kadının neler yaşadığını göstermek isterim.”

İNAT ETTİM, YÖNETMEN OLDUM

“Bu benim dördüncü filmim. Aslında, tesadüfen yönetmenliğe başladım, biraz meraktandı. Sinemanın içinde olan arkadaşlarım vardı, onlara hikayeler anlatırdım, çok güzel anlattığımı ve yazmam gerektiğini söylerdi. Öyle öyle başladım. Sonra film çekip çekemeyeceğimi düşündüm, insanlar ‘Yapamazsın, edemezsin’ derken inat ettim. Kısa metrajlı bir film düşünüyordum, senaryoyu yazınca uzun metrajlı bir yapım ortaya çıktı. Filmi çektikten sonra festivallere gönderdik. Derken iş ciddileşti, ilk filmimin yolu açıldı. Filmlerimin senaryosunu kendim yazıyorum, insanın kendi yazdığı filmi çekmesi çok avantajlı. Bugüne kadar başkasının yazdıklarını film yapmadım. Güzel bir senaryo teklifi gelirse çekebilirim.”

ANLATTIĞI HİKAYE GERÇEK

“Vesvese: Cin Tuzağı filminin hikayesi gerçek. Aslında bu tarz hikayeler çok fazla var. İslam diniyle büyüdüm. Zaten cindir, melektir vesaire şeyler her yerde yazıyor. Çocukluğumdan beri ‘Besmele çekmeden hiçbir şey yapma’ sözünü duyarım. Filmde anlattığım, tanıdığım ailenin oğlunun başına gelmiş bir olay.”

TANINMAMIŞ OYUNCULARLA ÇALIŞTIM

“Filmin kastını tanınmamış, amatör oyuncularla oluşturdum. Bu, bilinçli bir seçimdi. Belirli bir tecrübeden sonra oyuncularımı kedim eğitmek istediğime karar verdim. Filmden önce eğitime başladık. Oyuncularımın hiçbir tecrübesi yok ama sanki 10 yıldır oynuyorlarmış gibiydi. Çekimleri Belçika’da yaptık. Çünkü hem teknik hem pratik açıdan orayı seçtik ayrıca finans açısından da prodüksiyon oradaydı.”

SİCCİN, HARİKA BİR YAPIM

“Korku filmi çekeceğim aklıma hiç gelmezdi. Gerçi bir gün yönetmen olacağımı da düşünmüyordum ama filmden çok memnunum iyi ki de çekmişim diyorum. Filmin çekimlerinden önce daha çok şeytan filmleri izledim. Türk yapımı olarak Siccin’i çok beğendim. Normalde korku filmlerinde kendimi bulamam, içeri giremem ama Siccin’i izlerken bütün bunlar yıkıldı. Filmin içine girdim ve orada kaldım.”

BENİM FİLMLERİMDE HEP KADINLAR KAHRAMAN

“Benim filmlerimde kahraman kadındır. Sebebi ise şu: Bir gün Osman Sınav ile sohbet ederken bana filmlerimde hep kadını gizleyip erkeği kötü gösterdiğimi söyledi. Ben de ona, onun filmlerinde ise erkeğin hep ön planda olduğunu söyledim. Feminist tarafım sanırım. Ve kadınların pek de ön planda olduğu filmler yok. Hep erkekler kahraman!”

İZLEYENLER KORKACAK

“Filmde gerçek bir hikayeyi anlatıyorum, gerçek hayatta fazla makyaj olmaz. Abartı durur. Cin çarpan bir kişinin ağzı eğrilir ama ağzından böcek filan çıkmaz. Bunlar gerçek değil. Halüsinasyon olabilir. Ben gerçeği yansıtmaya çalıştım. Belki seslerde biraz abarttık seyirciyi filmin içine sokabilmek adına ama abartılı makyaj bu tarz bir hikayede bence gereksiz. Gerçekçi olmaya, fazla abartmamaya çalıştım. Daha çok oyuncularımdan doğallık bekledim. Film farklı oldu. Müziği ve ambiyansı farklı bir kere. İzleyenlerin korkacaklarından eminim.”

FRANSA VE BELÇİKA’DA GÖSTERİLECEK

“Vesvese: Cin Tuzağı ’nı Türk izleyici için yaptım, film zaten Belçika ve Fransa’da da gösterilecek. Altyazı ve dublajı hazırladık. Türk filmlerinin Avrupa’da gösterilmemesi bence büyük bir kayıp. Ancak bir de dil sorunu var. Fransız oyunculara rol versek, çok pahalı. Sistem aynı aslında ama Türklerin bütçesi o oyunculara yetmiyor. Belçika’da en düşük bütçeli film 2 milyon euro. Türkiye’deki bütçeler 700 bin euro’yu geçmiyor. Fransa’da 5 milyon euro’nun altındaki filmleri ciddiye bile almıyorlar. Türkiye’deki bütçeler o yerler için çok düşük. Ancak çok büyük Türk prodüktörlerin geleceği olabilir Fransa’da.”