Kongre yayınları...

Tek adayla gidilen ve sonucu bilinen bir kongreyi neden 900 gazeteci ve onlarca kanal takip eder? Sorunun cevabı aslında Türkiye’deki seçimlerin sonuçlarıyla doğru orantılı.

İnsanlar gelecek vizyonları adına da AK Parti Kongresi’nde verilecek mesajları merak ediyorlar. İnsanlar, siyasi hareketlerinin lideri olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Başkanlık’taki son gününe son konuşmasına tanıklık etmek istiyorlar. Kulis yok, sadece Genel Başkan seçilecek ve tek aday var ama ilginin sebebi de kaynağı da bu...

***

Gelelim yayınlara... Kongre yayınlarının kalitesi aslında medya mensuplarına ayrılan alana göre belirlenir. AK Parti Genel Merkezi yayınlar için iyi yer ayırmış, canlı yayın araçlarına sabahın çok erken saatinde kurulma imkanı tanınmış, bu sayede yayınlar Kongre’den çok önce başladı.

24 TV ve TRT Kurultay yayınlarını internet sitelerinden de iyi desteklediler, yeni medya düzeninde birbirine rakip değil destek oluyor internet ve televizyon.

Kongre yayınlarında bilmiş muhabir ve manşet çıkarma meraklısı muhabirler bana hep garip gelir. Sen daha iyi biliyorsan neden yayına konuk alıyor ve ondan çok konuşuyorsun? Manşet çıkarma meraklısı muhabirlere gelince, televizyonlar Ankara dışından İstanbul merkezden isimler kaydırıyorlar ya, en manşet meraklısı olanlar onlar. Ak Parti Kongresi’nde de bu kötü örnekler yine vardı maalesef...

***

Kongre başlamadan önce en revaçta olan konuklar haliyle gazetelerin Ankara temsilcileriydi. Kongre’den çok yeni bakanlar kurulu isim ve takvimi sorularına muhatap oldular.

Çok şaşılacak bir yan yok bu sorularda ama konuşmalardan sonra verilen mesajlara da dikkat çeken yayınlar rakiplerinden sıyrılan yayınlar oldu.

Gelelim detay çekimlere... Kongrelerde bizim dikkat alışkanlığımız salondaki genel coşku ve protokol tribünü üzerine odaklanır ya oysa detaylar da çok önemlidir.

Salonun dışında salonun içinden 15 kat daha fazla kalabalık vardı ve Erdoğan ilk konuşmasını o kalabalığa yaptı. Görsel zenginlik açısından en iyi malzeme de o konuşma bölümünden çıktı zaten.

Kongre yayınları AK Parti yıllarında değişti. Eskiden kulis, liste, liste delenler, kongrenin başkanlığına kimin adamının seçileceği konu olurdu şimdi yayınlar kongre gibi daha derli toplu oluyor, isimlerden çok fikirler konuşuluyor.