Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Konjonktür bize neyi dikte ediyor?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçenlerde Fransız büyükelçileri ile görüşmede önemli ama çok önemli itirafta bulundu. “Artık Avrupa eski gücünü kaybediyor!” Fransız Başkan haklıdır ve pozisyon alma gayreti de bu nedenle gözden kaçmamalı. 

Yeni konjonktür ve yeni ticaret hatlarına odaklanarak okuma yapma dönemindeyiz. İngiltere Parlamentosu’nda olup bitenlere bile bu noktadan bakmamız lazım. Parlamenter Sistem’in doğduğu ülkede, parlamentoyu biraz istirahat ettirme çabasının altındaki neden çok açıktır. İngiltere yeni dönemde pozisyon peşinde ve bunun yolunun yeni ticaret noktaları ile direk ilişki kurmak olduğunu iyi bilmekte. “Avrupa eski gücünü kaybediyor” cümlesi, Fransa'dan geldi. İngiltere'nin tutumu da bu tespiti teyit etti. 

Şimdi geçelim bizim yapmak istediklerimize! 

Yeni ticaret hatlarına bakınca, paranın ve enerjinin lokasyonunun değiştiği açıktır. Ve bu tarihi gelişme eşiğinde, Türkiye’nin yeri daha daha önemli hale gelmekte. 

Osmanlı'nın, özellikle Abdülhamit döneminde yapmak istediği şey bu idi. Tüm ticaret rotalarını Osmanlı frekanslı duruma dönüştürmek. Anadolu’nun dört tarafını telgraf hatları ile donatan Abdülhamit Han, hem de demiryolu hatları ile geleceğin ticaret seyrini Osmanlı merkezli yapma gayretindeydi. Dikkat edersek, ona vurulan darbelerin hepsi, bu ticaret hatları güzergahı ile başlandı. İçerideki adamlarıyla ise padişahın manevra alanları küçültülmeye başlandı. 

Geçelim şimdiki durumumuza. Yeni dönemde, Anadolu rotası meydanda. Tekrar tekrar demiryolları, ticaretin geçtiği güzergah ve paranın döndüğü yeni frekansın tüm kanalları ile Türkiye ve bulunduğu coğrafyayı işaret ediyor. Kim nereye geçmek isterse geçsin, ortada Türkiye var. Doğu, Batı, Güney ve Kuzey.

İşte tam da bu nedenle, şu anda Türkiye’nin attığı adımlar çok çok önemlidir. PKK ile mücadelenin seyri ve şekli muazzam bir boyutta. Ülke içinde 600 teröristin kaldığına dair İçişleri Bakanlığı’nın beyanı ortada. Dışarıda ise terörle mücadele sonuna kadar sürdürülüyor. MGK toplantısından çıkan metinde aynen bu cümle yazılmakta. Terörle mücadele sonuna kadar, bitene kadar sonlanmayacak. Neden mi? Çok basit ticaret yolları, demiryolları, denizde ve karada tüm ticaret hatları terör üzerinden hep toprağa gömüldü. Bu enstrümanın eliyle, aynen geçmişte olduğu gibi gelişmenin ve yeşermenin önü kesildi. 

Şimdi bir taraftan PKK'nın kökünü kazımak, diğer yandan ise yeni dönemin şartlarına göre pozisyon alma çabasında Türkiye. Bunu yaparken herkesle irtibat halinde. Suriye'de, ABD ve Rusya ile nasıl bir denge yapılabilirin dersini de sergiledi. 

Milli İstihbarat Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı ve Ordu... Türkiye’nin yeni tarihinin, en tekrarsız başarılarına imza atmakta. Erdoğan faktörü; benzeri olmayan bir faktör. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tarihin esas kahramanlarından hiç kuşkusuz. Neden mi? Bu yeni süreci en başından gören, ona göre tedbir alan ve hatta kurgu geliştiren zekâ ve devlet adamı kodu sahibi. 

Türkiye’nin, İran ve Irak'la demiryolu hattı üzerinden yeniden ticaret hatlarını devreye sokması, yeni dönemde yeşermenin işareti niteliğindedir. 

Başkan Erdoğan’ın Rusya ziyareti, oradan verdiği mesajların ardından, Amerikan Başkanı ile telefon konuşması, başlı başına devleti yönetme ustalığı ve siyaset dersidir. Anlayana!