Birçok vatandaþýmýzýn en önemli beklentisinin konut sahibi olmak olduðunu söyleyebiliriz. 6637 sayýlý Kanunla Türk vatandaþlarýnýn belirli koþullarý saðlamalarý karþýlýðýnda konut yardýmýna devlet katkýsý yapýlacaðý düzenlenmiþtir. Konut hesabýnýn ödenmesine iliþkin katýlýmcýlarýn, bankalarýn ve Devlet kurumlarýnýn yapacaklarý iþlemleri açýklamak üzere Konut Hesabý ve Devlet Katkýsýna Dair Yönetmelik yayýnlandý.
Buna göre, Türk vatandaþlarý 26.08.2016 tarihinden itibaren bankalarýn yurtiçi þubelerinde Türk Lirasý cinsinden mevduat hesabý veya katýlým fonu olarak açýlabilecek.
Konut hesabý olarak ortak hesap açýlmasý veya birden fazla konut hesabý açýlmasý mümkün olmayacak. Konut hesabý bankalar arasýnda taþýnamayacak. 18 yaþýndan küçükler veli ve vasisi tarafýndan konut hesabý açýlabilecek.
Katýlýmcý, konut hesabýnýn açýlýþ tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, 30.000 TL’yi geçmeyecek þekilde üst sýnýrý aþan bir tutar yatýrabilecek.
Konut hesabýnýn açýldýðý tarihte tamamý kendi adýna kayýtlý kat mülkiyeti, kat irtifaký ve yapý kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adýnda konut hesabý açýlamayacak.
Bu hususta katýlýmcýnýn konut hesabý açmasýna engel bir durum olup olmadýðý Tapu ve Kadastro Paylaþým Sistemi üzerinden tespit edilecek. Devlet katkýsýna konu olan konutlarýn;
Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar,
Kat irtifaký tapusu olan ve yapý kullaným izin belgesi bulunan konutlar,
Konut nitelikli yapý kullanma izin belgesi olan müstakil taþýnmazlar,
Olmasý gerekecek. Ancak, devre mülklere devlet katkýsý ödenmez.
AYLIK ÖDEMELERE DÝKKAT!
Konut hesabýna iliþkin ödemeler aylýk ve üç aylýk düzenli ödeme þeklinde yapýlabilecek
Düzenli aylýk ödemelere iliþkin alt sýnýr 250 TL, üst sýnýr 2500 TL olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sýnýrlar dâhilinde kalýnmak kaydýyla, farklý tutarlarda yapýlabilecek.
Ödemelerin üç aylýk ödeme planýna göre yapýlmasý durumunda aylýk ve üst sýnýrlarýn üç kat geçerli olacak.
Katýlýmcýlar ilgili ay veya üç aylýk dönem içerisinde toplamda üst sýnýrý geçmeyecek þekilde birden fazla ödeme yapabilecek.
Sözleþme dâhilinde yapýlan ödemeler toplamý alt sýnýra ulaþtýðý veya alt sýnýra geçtiði durumda katýlýmcý ilgili ay veya üç aylýk dönem için düzenli ödemesini tamamlamýþ sayýlacak.
HANGÝ ÞARTLAR GEREKÝYOR?
Katýlýmcýnýn devlet katkýsýnda hak kazanabilmesi için katýlýmcýnýn ;
Türk vatandaþý olmasý,
07.04.2015 tarihi itibariyle tamamý kendi adýna kayýtlý konut sahibi olmamasý,
Konut edinim tarihine kadar asgari üç yýl boyunca devlet katkýsýna konu olan konutlara uygun olarak konut hesabýna düzenli ödeme yapmýþ olmasý,
Devlet katkýsý almak için baþvurduðu konut dýþýnda 07.04.2015 tarihinden itibaren 7. Madde kapsamýnda baþka konut edinmemiþ olmasý,
Konut edinim tarihini müteakip altý ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabýnýn bulunduðu bankaya baþvurmasý gerekiyor.
NASIL HESAPLANIYOR?
Devlet katkýsýnýn hesaplanmasýnda, konut edinim tarihindeki birikim esas alýnacak. Devlet katkýsý tutarý, konut edimim tarihindeki birikimin %20’sini ve azami 15.000 TL Türk Lirasýný geçemeyecek. Katýlýmcýnýn eþinden ve birinci derece kan hýsýmlarýndan satýn aldýðý konutlara devlet katkýsý ödenmeyecek. Devlet katkýsý katýlýmcý tarafýndan konut hesabýna yapýlan düzenli ödeme sürelerine göre aþaðýdaki þekilde hesaplanacak;
Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarýnýn %15 idir. Ancak ödenecek tutar 13.000 TL’yi geçemeyecek.
Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarýnýn %18 idir. Ancak ödenecek tutar 14.000 TL’yi geçemeyecek.
Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 60 ile üzeri olanlar için hesaptaki birikim tutarýnýn %20 sidir. Ancak ödenecek tutar 15. 000 TL’yi geçemeyecek.
NASIL ÖDENECEK?
Devlet katkýsý, hak sahibine konut hesabýnýn bulunduðu banka aracýlýðýyla ödenecek. Katýlýmcý, konut edinim tarihinden 6 ay içerisinde konut hesabýnýn bulunduðu bankaya baþvuracak. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaþým sistemi üzerinden katýlýmcý bilgilerinin kontrolünü saðlayacak. Banka, kat irtifaký tapusu olan konutlar ve konut nitelikli müstakil taþýnmazlar için yapý kullanma izin belgesinin olup olmadýðýný Kimlik Paylaþým Sistemi üzerinden sorgulayacak. Konutun yapý kullanma izin belgesinin bulunmasý ancak Kimlik Paylaþým Sistemi üzerinde bu bilginin bulunmamasý halinde katýlýmcý kat irtifakýna konu olan konut veya müstakil tapulu konut için yapý kullanma izin belgesinin bir örneðini bankaya verecek.
Banka ay içerisinde yapýlan Devlet katkýsý ödeme baþvurularýn kontrol eder ve takip eden ayýn ilk 10 iþgünü içerisinde Bakanlýk tarafýndan hazýrlanan form çerçevesinde tek liste halinde Bakanlýða iletecek. Bakanlýk söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili olacak.