Koray Aydýn ‘olaðanüstü’ koz kazandý ama iki gizli rakibi daha var

MHP kurultayýnýn sonuçlarý ‘Genel Baþkan Devlet Bahçeli yara aldý’ þeklinde yorumlandý aðýrlýkla. Bu tespit doðru ama kurultaydaki bazý görüntüler ve ortaya çýkan sonuç daha önemli bir tablo ortaya koyuyor.

Oylama sonuçlarýndan kurultay salonundaki konuþmalara doðru gidelim ve aylar öncesinden kulaðýmýza gelen bir projeye baðlayalým:

Aydýn’ýn oyu, Türkeþ’in rolü

Devlet Bahçeli, bin 220 delegenin 725’inin oyunu alarak yeniden Genel Baþkan Seçildi. En güçlü genel baþkan adayý Koray Aydýn 441 oy aldý.

Bu sonuç, Bahçeli’nin ‘baþarý’ hanesine yazýlmadý. Sonuçlar açýklandýðýnda yapýlan ilk yorumlarda bile “Koray Aydýn’ýn olaðanüstü kurultay çaðrýsý yapabilecek oy aldýðý”nýn altý çizildi. MHP’de olaðanüstü kurultay çaðrýsý için 421 delegenin imzasý yeterli.

Bu birinci önemli nokta.

Kongre’de görevi ve tutumuyla öne çýkan bir isim daha vardý: Tuðrul Türkeþ. ‘Divan Baþkaný’ olan Türkeþ, ‘babasýnýn oðlu’ rolünü ilk kez bu kadar net ve ‘sindirmiþ’ olarak ortaya koydu. Konuþmalar sýrasýndaki tavrý, özellikle Koray Aydýn konuþurken aleyhine atýlan sloganlarý susturmasýyla ‘salona hakimiyet’ etkisi yarattý, deyim yerindeyse bir tür ‘moderatörlük’ yaptý. Ancak Koray Aydýn karþýtlarýný susturmaya yönelik müdahalenin “konuþmanýn coþku düzeyini düþürme” amaçlý ince bir ayar içerdiði yorumlarýný da dikkatten uzak tutmamak gerekiyor.

Bu gözlemin sahipleri, “Türkeþ’in, Koray Aydýn’ýn telsiz mikrofonla tribünlere yürüyerek konuþma yapmasýný, magazin deyimiyle ‘sahne almasýný’ engellediðine” de dikkat çekiyorlar.

Türkeþ’le ilgili son not, oylamada 701 delege ile en çok oyu almasý.

Bu da ikinci önemli nokta.

‘Olaðanüstü kurultay’ kozu

Geçelim kurultay öncesine. Koray Aydýn’a çýkabilecek oy tahminleri 300’lü rakamlarla telaffuz ediliyordu. Aydýn lehine adaylýktan çekilebilecekler de hesaba katýldýðýnda rakam 400’e yaklaþýyor ama geçmiyordu. Koray Aydýn için genel baþkanlýk ‘mümkün’ sýnýrlarý içinde deðilse, yarýþýn hedefi neydi? Cevap, kulislerdeki þu senaryodaydý: “Koray Aydýn, bu kurultayda genel baþkan olamayacaðýný biliyor. Bu kurultaydaki hedefi, delege açýsýndan hazýr olduðunda olaðanüstü kurultay için güç toplamak.”

Koray Aydýn, artýk hedeflediði gücü elinde tutuyor. “Aydýn’ýn 400’ü aþkýn oy alabileceði tahmin edilseydi, daha fazla delege oy verebilirdi” yorumlarý da bu gücün artýk 441’in üzerinde olduðunun kanýtý.

Aydýn’ýn yerel seçimlere kadar delegeyi zinde tutacaðý, seçimde alýnacak sonuçlara göre harekete geçeceði konuþuluyor.

Bahçeli’nin iki potansiyel halefi

Ancak bu güç gelecekteki liderlik hesabýnýn tek belirleyicisi deðil. Devlet Bahçeli’nin, “MHP’nin geleceðine” yönelik ciddi çalýþmalarý var. Eski ‘teþkilatçý’ dava arkadaþlarýný partiye çaðýrmasýný bir kenara not ederek geçelim... Teþkilat seçimlerine müdahale etmediði, süreç boyunca muhaliflerine karþý konuþmadýðý ve kurultayda bir gelecek vizyonu çizmediði halde aldýðý oy, olasý bir olaðanüstü kurultayda arkasýnda duracaðý bir adayýn daha þanslý olacaðýný gösteriyor.

Bu isimlerden biri, Koray Aydýn’a ‘sahne vermeyen’ Tuðrul Türkeþ.

MHP’yi izleyen STAR muhabiri Nevin Bilgin’in “kurultay öncesi Bahçeli’nin B planý” diye verdiði þu bilgi önemli bir iþaret: “Salonda gerginlik çýkmasý halinde Kurultay iptal edilecek, yeni kongreye kadar MHP Genel Baþkanlýðý’ný Divan Baþkaný Tuðrul Türkeþ sürdürecekti.”

Bir baþka güçlü isim de, Ýçiþleri Bakanlýðý dönemiyle olumlu izler býrakan, TBMM Baþkanvekili Meral Akþener. Kurultaydan önce Akþener’in adaylýðýndan da söz edildiðini, ancak “Olsa þansý yüksek ama Bahçeli’ye karþý aday olmaz” yorumlarý yapýldýðýný hatýrlatarak, þu cümleyle baðlayalým:

Bahçeli gelecekte birini iþaret ederse Koray Aydýn’ýn hesabý tutmaz.