Türkiye 2011 itibariyle, satýnalma gücü kuruyla (PPP) ölçülünce Kanada’nýn bir altýnda, Endonezya’nýn bir üzerinde dünyanýn 15. büyük ekonomisi olarak görünüyor.
2030’da Türkiye 12. sýrada. Bir üzerinde Endonezya, bir altýnda Ýtalya var. 2050’de Türkiye yine 12. sýrada. Bu kez bir üzerinde Ýngiltere, bir altýnda Nijerya var.
Bu listeyi uluslararasý mali danýþmanlýk þirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) hazýrlamýþ. Son 5-6 yýldýr bu listeleri yapýyorlar, aralýklarla yeniliyorlar. Bu son liste. Yine gelecek 20 ve 40 yýla bakýyor... Geçen 20 ve 40 yýla bakarsak, dünyanýn nereden nereye geldiðini görürüz. Ýnsan yaþamý için 40 yýl, evet hatýrý sayýlýr bir süreç, ülkeler için ise 40 yýl, göz açýp kapayana dek geçiyor.
Günümüzde artýk ekonomiler geleceði kuruyor ya da kuramýyor. Gelecek 20 yýldan baþlayarak -Geliþmiþ 7 ülke - diye anýlan batýlý sanayileþmiþ ülkelerin ekonomik aðýrlýklarý azalýyor. ABD, Kanada, Ýngiltere, Fransa, Ýtalya, Almanya, Japonya, G-7 diye geçmekteydi. Bu grubun ekonomik gücü düþüyor. E-7 denen Büyüyen Ülkeler dünyanýn en büyük ekonomileri sýralamasýný deðiþtirmekteler. E-7’de Hindistan, Çin, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye var. PwC listesinde bizce ilginç olan, E-7’de Kore’nin olmamasý. Þimdinin endüstriyel Herkülü Kore, geride kalýyor. Acaba Kore birleþmiyor mu? 40 yýl hep bölünmüþ mü kalacak? Ayrýca bakmak gerek.
Bu tahminlere göre Türkiye dahil E-7’nin toplam milli geliri, G-7’nin toplam milli gelirini 4 yýl sonra geçecek. Ayrýca Çin 2019’da ABD’yi geçeceðini iddia ediyordu. PwC bunun da 4 yýl sonra, 2017’de gerçekleþeceðini söylüyor.
2030’da dünyanýn 12. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin satýnalma gücü kuruyla büyüklüðü 2.8 trilyon dolar olacak. 2011 Türkiyesi’ne de 1.2 trilyon demiþler. Yani 15-17 yýlda Türkiye kendisini katlýyor.
Bu arada milli geliri hesaplama yöntemleri, evet fark yaratýyor. Milli Geliri, satýnalma gücü paritesiyle hesaplamakla cari kurdan hesaplamak arasýnda yüzde 25-30 fark var. Cari kurda E7’nin gücü düþüyor. Ancak 2050 tahminlerinde her iki kur arasýnda oranlar ayný.
2050 dünyasýnda ise Türkiye 5 trilyon dolara çýkýyor, ülke kendisini 20 yýlda katlýyor. Dünyanýn 12. büyük ekonomisi olarak kalmamýzda nüfus etkisi fazla. Diðer 11 ülkenin nüfusu daha kalabalýk.
Her durumda, bu tahminler ve diðerleri hep ayný ortak yönü gösteriyor: Türkiye’nin aydýnlýk bir geleceði var. Ekonomi, bundan sonra daha varlýklý, daha kalkýnmýþ bir Türkiye gösteriyor. Avrupa ülkelerini geride býrakacak bir ekonomi, sýnýr ötelerinde doðuya ve güneye de uzun mesafelere refah iletecektir. Gelecekte Kanada, Ýspanya, Kore ve Ýtalya’yý geride býrakacak bir Türkiye’yi düþünmek gerekiyor.
Bu ülkelerde kiþi baþýna gelirin yüksekliðini biliyoruz. Kore’nin tekonolojik altyapýsýný ve yaratýcýlýðýný izliyoruz. Türkiye gelecekte daha da büyürken, Ýtalyan hayat biçimiyle Kore yaratýcýlýðý arasýnda bir sentez oluþturacaktýr. Öte yanda muhtemelen -Ýtalya gibi yaþamak- artýk yeni dünyada mümkün deðildir. Kore gibi çalýþmanýn geçerli olacaðý bir dünya, daha gerçekçi görünüyor. Ancak her durumda Türkiye’nin gelecek 15 yýlda kendisini katlarken, refahý yaymasý ve mutlu yurttaþlarýn sayýsýný artýrmasý beklenmelidir...
Türkiye’nin daha da büyük ekonomik güce eriþmesi, refahý paylaþan ve refah için çalýþan, üreten, yaratan bireylerden geçiyor. Bunda da en önemli yol, hem demokratik kanallarýn hem de yatýrým-serbest giriþim kanallarýnýn sonuna kadar açýk olmasý... Türkiye 15 yýl sonradan baþlayarak dünya ekonomisinde daha da týrmanacaksa, bu týrmanýþýn, sýnýr ötesine taþan etkileri olacaktýr. Bundan sonrasý için bölgemizde 2030 ve 2050 Türkiyesi’nin yurttaþý olmak isteyeceklerin sayýsýnýn artmasý beklenmelidir.