Korku meraklılarını bile zorlayacak

TÜRK korku sineması, yönetmen Hasan Karacadağ öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılabilir. Öncesi için o kadar az örnek var ki neredeyse yok bile denilebilir. Japonya’da sinema eğitimini alan ve 2005 yılında ilk Dabbe filmiyle karşımıza çıkan Karacadağ, sinemamızda yadsınamaz bir akım yaratmış oldu. Dabbe,İslami bir bakış açısıyla korku filmlerine yeni bir soluk getirdi. Yurtdışında Exorcist ile zirve yapan şeytan çıkarma     hikayeleri Karacadağ ile cin çarpması ve cin çıkarma gibi konularla sinemamıza uyarlanmış oldu. Bu hafta beşinci   Dabbe’yi seyredeceksiniz.

Ben korku filmi seyredemem. Bir sinema eleştirmeni olarak korku filmlerini seyredememek garip olabilir. Ama korkmaktan hoşlanmıyorum. Böyle rahatsız olacağım bir duruma da girmek istemiyorum. İlk Dabbe filmi geldiğinde açıkçası bir Türk yapımından çok fazla korkmayacağımı düşünerek gitmiştim. Fakat öyle olmadığını gördüm. Bundan sonra gelen filmlere ise daha dikkatli olarak gittim. Karacadağ’ın başarısızlığından da değil tam tersine seyredemeyeceğim kadar korkunç filmler çekmesinden dolayı alınmış bir karar.

Özellikle Zehr-I Cin tam bir felaket benim için. Koltuğumda rahatça oturarak seyretmeme imkan yok bu filmi. Özellikle konusunun gerçek bir hikayeden uyarlandığı iddiası daha da rahatsızlık duymama sebep oluyor. Kısaca filmin konusunu size anlatayım.

CESUR İZLEYİCİLER İÇİN

Kocası Ömer’le mutlu bir hayat sürmekte olan Dilek için sakin ve sıradan geçen aydınlık günler, cehennem fırtınalarının gölgelerine gizlenmiş cinlerin ani bir saldırısıyla kararır. Her şey Dilek’in bir rüyasıyla başlar: Belirsiz suretler şeytana dair bir takım sırları Dilek’in kulağına fısıldadıktan sonra ona musallat olur. Kocası Ömer rüyayı Dilek’in birkaç gün önce yaşadığı bir hırsızlık olayının psikolojik yansıması olarak görse de Dilek kendisine gitgide yaklaşan ve habis fısıltılarla onu bilinmez bir aleme doğru sürükleyen bu cinler artık hissetmeye başlamıştır.

Korku, şiddete dönüşmeye ve Dilek bedeninin kontrolünü kaybetmeye başlayınca cinler alemiyle ilgili ilim sahibi bir kişi olan Bitlisli Belkıs Hoca’dan yardım almaya başlar. Kendine has yöntemlerle cinlerle temas kurabilen Belkıs Hoca, karşılaştığı bu vakanın tarihteki en korkunç bir cin kabilesiyle ilgili olduğunu anlayınca şok geçirir. Rüyalar yoluyla insan kanına giren ve orada bir zehir gibi dolanan bu cin kabilesini, musallat oldukları ruhlardan uzaklaştırmak neredeyse imkansızdır! Zaman, Dilek için karanlık bir boyutun tesiri altına girdikçe, çaresizlik yerini teslimiyete bırakacak mıdır? İyi bir hayat süren, sıradan bir insanın geçmişindeki karanlık anlar, geleceğini nasıl lanetler? Kana hükmeden zehr-i cin ve şeytanın en kindar kabilesi Dilek’in ruhunu neden kemirmektedir?

Bu soruların cevabını öğrenmek için filmi seyretmek gerekiyor. Cevapları görmeye cesarete sahip olanlar buyursun seyretsin.

Vizyondakiler

Açık Pencereler

NICK, o gece dünyanın en şanslı adamıdır çünkü birkaç saat sonra ünlü aktristlerden Jill Goddard ile tanışma şansı yakalamıştır. Online bir yarışmada ödül alarak,  yeni filminin tanıtımında Jill ile tanışacak ve bir akşam yemeği yiyecektir. O sırada Nick’e, Chord adında kendisini film pazarlayıcısı olarak tanıtan bir kişiden telefon gelir. Jill görüşmeye gelemeyecektir ve randevuyu iptal etmiştir.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı:Open Windows

Yönetmen ve senarist:Nacho Vigalondo

Oyuncular:Elijah Wood, Sasha Grey, Neil Maskell, Trevante Rhodes

Yapım:2014, ABD, İspanya, 78 dakika.

Hedefteki Adam

NOVEMBER Man’in beyazperde uyarlamasında eski bir CIA ajanının bir görev için bir süreliğine emekliliğini  kenara bırakması anlatılıyor. Bir katilin peşine düşen ajanın işi pek de kolay değildir. Topladığı ipuçlarıyla kendini Rusya’nın teşkilata köstebek soktuğu büyük bir komplonun içinde bulur.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: The November Man

Yönetmen: Roger Donaldson

Senarist: Michael Finch, Karl Gajdusek

Oyuncular: Pierce Brosnan, Olga Kurylenko, Dominic Cooper, Bill Smitrovich

Yapım: 2014, ABD, 108 dakika.

Derin Kabus

PARİS; sokaklarının altında, sayısız ruhun ebedi yuvası olan ve kilometrelerce uzanan yeraltı mezarları bulunur. Bir kaşif ekibi, bilinmeyen kemik labirentine girdiğinde bu ölüler şehrinin barındırdığı sırrı ortaya çıkarır. Bir delilik ve dehşet yolculuğu olan Derin Kabus, peşimizi bırakmayan kişisel şeytanları ortaya çıkarmak üzere insan ruhunun derinliklerine ulaşıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: As Above, So Below

Yönetmen ve senarist: John Erick Dowdle

Oyuncular: Ben Feldman, Perdita Weeks, Edwin Hodge, François Civil, Marion Lambert

Yapım: 2014, ABD, 93 dakika.

Kim Takar!

REMI Gayyar, özellikle spor alanlarında trollük yapan bir adamdır. Video izleme sitelerinde milyonlarca kişinin izlediği, tüm dünyanın tanıdığı biridir. Ancak hayatın böyle devam etmeyeceğini düşünür ve evlenir. Bir otoparkta çalışmaya başlar, trollüğü bırakır, yakında bir

çocuğu da olacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: N’importe qui

Yönetmen ve senarist: Raphaël Frydman

Oyuncular: Rémi Gaillard, Patrick Raynal, Franc Bruneau

Yapım: 2014, Fransa, 81 dakika.

Sokak Dansı 5: Rüya Takımı

SEAN, Los Angeles’taki dans seçmelerine ekibi The Mob ile Miami’den gelir ancak şansları yaver gitmeyince ekip dağılır. Buna rağmen Sean kalıp şansını denemeye karar verir. Las Vegas’taki bir yarışmadan haberdar olduktan sonra oraya gitmek için ekibini oluşturmaya başlar. Moose ve Andie’nin yanı sıra başka dansçıları da yanına alarak  yeni bir grup kurarlar. Ancak Las Vegas’a vardığında bir sürprizle karşılaşır.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı:  Step Up: All In

Yönetmen: Trish Sie

Senarist: John Swetnam

Oyuncular: Adam G. Sevani, Briana Evigan, Alyson Stoner, Ryan Guzman, Izabella Miko

Yapım: 2014, ABD, 112 dakika.

Arabani

DÜRZİ olan Yoseph, 17 yıl uğramadığı köyüne geri    döner. İsrailli eşinden yeni ayrılmıştır ve köye yerleşmeye niyetlidir. Ancak annesi başta olmak üzere köy halkı ona ve çocuklarına mesafeli durur, çünkü o bi   r    İsrailli ile evlenmiştir ve çocukları da İsrail kökenlidir.   Zamanla annesi onları kabul eder ve onların kendilerini kabul ettirme savaşında yanlarında yer alır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen ve senarist: Adi Adwan

Oyuncular: Eyad Sheety, Daniella Niddam, Tom Kelrich

Yapım: 2014, İsrail, 82 dakika.