Þehid Ýslamî bir terimdir. Yani þehidlik Müslümanlara ait bir sýfattýr. Müslüman olmayandan þehid olmaz.
Þehidlik iki türlüdür. Hakiki ve hükmî þehid.
Hakiki þehid sadece Allah yolunda savaþýrken ölenlere denir. ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Aksine onlar Rableri katýnda rýzýklandýrýlan dirilerdir.’ ayetindeki þehidler hakiki þehitlerdir.
HÜKMÝ ÞEHÝD
Bir de hükmi þehid vardýr. Hastalýktan dolayý ölenler, malýný ve canýný korurken ölenler, boðulanlar, yangýnda ölenler, gurbette ölenler, ilim tahsili yaparken ölenler gibi.
Dini açýdan kimlerin þehid olup olmadýðýný da dini kaynaklar kýsaca Kuran ve Sünnet belirler.
Mesela Ebu Davud ve Tirmizi’nin rivayet ettiði sahih bir hadis þöyledir:
“Malý uðruna öldürülen þehiddir. Caný uðruna öldürülen þehiddir. Dini uðruna öldürülen þehiddir. Ailesi uðruna öldürülen þehiddir.”
Bir baþka hadis de þöyledir:
“Vebadan ölen þehiddir, boðularak ölen þehiddir, vücudunda çýkan çýbandan ölen þehiddir, (ishal benzeri hastalýk sebebiyle) karýn aðrýsýndan ölen þehiddir, yangýnda ölen þehiddir, enkaz altýnda kalan þehiddir. Hamile iken ölen kadýn þehiddir.”
Benzer hadisler çoktur.
KORONADAN ÖLEN ÞEHÝD MÝDÝR?
Hz. Peygamber kendi zamanýndaki hastalýklarý zikretmiþtir. Korona veba benzeri bir hastalýktýr. Dolayýsýyla koronadan vefat edenlerin hükmi þehid sýnýfýna dâhil olduðunu söyleyebiliriz.
Diyanetimiz bu konuda henüz fikir beyan etmemiþtir, ancak kimi Ýslam ülkelerindeki âlimler ‘Koranadan vefat eden hükmi þehid sayýlýr’ fetvasý bile yayýnlamýþlardýr.
Ama benim asýl deðinmek istediðim konu, korona ile mücadele ederken vefat eden saðlýkçýlarýn durumudur.
Evet, onlar da hastalýktan öldükleri için dinen þehid sayýlýrlar.
Ama dünya ahkamý itibariyle yani ailelerine yönelik kanuni haklar açýsýndan þehid statüsünde deðildirler.
KORONA DAHA RÝSKLÝ
Bakan Koca gönlünden geçtiðini söyledi ama bence korona ile mücadele eden saðlýk ekipleri savaþan askerlerden daha riskli bir görev ifa etmektedirler.
Bir asker vefat ettiðinde devlet onun ailesine kimi haklar tanýmaktadýr.
Ýþte korona ile mücadele ederken virüs kapýp ölenler de o haklara fazlasýyla layýktýr.
Çünkü korana savaþlardan daha tehlikeli bir saldýrýdýr.
Ve bu saldýrýya karþý her türlü riski göze alýp mücadele eden doktor, hemþire ve onlara imkân saðlayan hastane yöneticileri, güvenlikçiler, ambulans þoförleri hülasa tüm hastane çalýþanlarý týpký düþman ile göðüs göðüse çarpýþan askerler gibi kahramanlarýmýzdýr.
Onlara hem bu riskli görevlerinden dolayý ek ödenek, ikramiye ve benzeri ilave haklar tanýnmalýdýr.
Hem de -Allah korusun ama- bu mücadele sýrasýnda virüs kaparak vefat edenlere týpký savaþýrken veya terörle mücadele ederken þehid olanlarýn ailelerine tanýnan haklar tanýnmalýdýr.
Fazlasýyla hak ediyorlar.
Yanýlýyor muyum?