Koronavirüs mücadelesinde iþyerleri hangi önlemleri alacak?

Birkaç haftadýr sanki rüyada ya da Hollywood filmindeyiz sanki. Bu kriz sona erdiðinde baþta çalýþma hayatýný düzenleyen Vergi, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Ýþ Hukuku, Ýþsizlik Sigortasý, ý Sendikalar ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Kanunu, Sosyal Güvenlik ve Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði olmak üzere bir çok konuda yenilikler yapýlmasý ihtiyacý var.

Bugün özellikle iþyerlerinde yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamýnda iþ yerlerinde alýnmasý gereken tedbirleri açýklamak istiyorum.

Ýþçi, iþveren ve tedarikçi, müþteri ve ziyaretçiler gibi iþyeri ortamýnda bazý kurallara uymalarý gerekiyor. Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Genel Müdürlüðü yeni koronavirüs salgýný kapsamýnda iþ yerlerinde alýnacak tedbirler kýlavuzu ile baþta servisler, iþ yerine giriþ-çýkýþlardan çalýþma ortamý ve yemekhanelerde koronavirüsle mücadelede alýnmasý gereken önlemleri duyurdu.

SERVÝSLERDE ALINACAK ÖNLEMLER

Buna göre, servis araçlarýnýn özellikle sýk temas edilen yüzeyleri baþta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sýk aralýklarla saðlanmasý, servis kullanan çalýþanlarýn araç içerisindeki yüzeylere temasýnýn mümkün olduðunca azaltýlmasý, araçlarýn taþýma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alýnarak planlanmasý, araç giriþlerine el dezenfektanlarý konulmasý, seyahat süresince þoför ve tüm yolcularýn cerrahi maske takmalarý gerekiyor.

Zorunlu olmadýkça özel veya iþ seyahatlerinin yapýlmamasý gerekiyor.

ÝÞYERÝNE GÝRÝÞ VE ÇIKIÞLAR

Ýþ Yerine Giriþ ve Çýkýþlarda Temaslý Sistemlerin Kullanýlmamasý gerekiyor. Ýþ yerine giriþ ve çýkýþlarda kullanýlacak hijyen malzemelerinin konulmasýna yönelik düzenlemeler yapýlacak. Temas yolu ile geçiþ kontrol sistemi bulunan iþ yerlerinde bulaþma riskine karþý temassýz sistemlerin kullanýlmasý veya geçici süreyle bu sistemlerin kullanýlmamasý için iþverenlere öneri sunulacak.

Sosyal mesafe kuralýna uygun geçiþ iþaretlemeleri yapýlarak mesafenin korunmasý, yýðýlma ve kalabalýklaþmanýn önlenmesi istenecek. Ayrýca çalýþanlarýn iþe giriþlerinde temassýz ateþ ölçer ile ateþlerinin ölçülmesi saðlanacak. Ateþ, öksürük, nefes darlýðý ve benzeri þikayeti olan çalýþanlar iþ yeri saðlýk personeline, bulunmamasý durumunda doðrudan saðlýk kuruluþlarýna yönlendirilecek.

"SOSYAL MESAFE"

Çalýþma ortamlarýnda, koronavirüs salgýný dikkate alýnarak risk deðerlendirmesi ve acil durum planlarý güncellenecek. Ýþ yeri hekimleri, iþ güvenliði uzmanlarý ve hemþireler, ara dinlenmeleri ve yemek molalarýný da kapsayacak þekilde çalýþma süreleri içinde çalýþanlarýn birbirleriyle etkileþimlerinin asgari düzeyde olacak þekilde planlanmasýný iþverenlere önerecek. Yemekhane ve dinlenme alanlarýnda sosyal mesafe ve hijyen kurallarý göz önünde bulundurularak, sýra ve masa düzeni uygun þekilde ayarlanacak.

Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanýmlýk kumanya þeklinde daðýtýlacak. Yemekhane ve dinlenme alanlarý sýk aralýklarla dezenfekte edilecek.

DEZENFEKTE VE HÝJYEN

Günümüz koþullarýnda iþ hayatýnýn ayrýlmaz parçalarý olan bilgisayar klavyeleri, ortak telefon, diyafon, mikrofon gibi kullanýlan tüm araçlar farklý kullanýcýlar tarafýndan kullanýldýkça sýk aralýklarla dezenfekte edilecek, ortak kullaným alanýndaki su sebilleri ve çay makineleri mümkün olduðunca kullanýlmayacak.