Kortizon; vücudumuzda bulunan ve böbrek üstü bezleri tarafýndan salgýlanan bir hormondur. Ýstirahat halindeki normal bir insanýn vücudunda, 24 saatte yaklaþýk 15-40 mg. kortizon üretilir. Kortizon üretimi þiþmanlarda yüzde 50 oranýnda daha fazladýr. Ancak vücudumuzca kortizon üretimi gün boyunca ayný miktarda deðildir. Vücudun kendi kendine kortizon üretimi doðumdan sonraki üçüncü haftada baþlar ve ölünceye kadar devam eder. Kortizonun eksik veya hiç çýkmamasý durumlarýnda, dýþardan kortizon verilir. Kortizon tedavilerine baðlý birtakým rahatsýzlýklar görülebilir.
Tedaviye baðlý cushing sendromu: Omuzlarda ve karýnda yað toplanmasý, vücutta su ve tuzun tutulmasýna baðlý ödem ve tansiyon, kemik erimesi.
Psikolojik sorunlar: Depresyon, anksiyete (kaygý) ile yemek yemeðe isteði. Antidepresan kullanýmý da metabolizmayý yavaþlattýðý için kilo alýmý hýzlanýr.
Ülser oluþumu: Kortizon mide asit salgýsýný artýrýrken; koruyucu mukus tabakasýný da bozar. Ayrýca midedeki yara etrafýnda iyileþtirici dokunun oluþumunu da yavaþlattýðýndan ülserin meydana gelmesi olasýdýr.
Þeker hastalýðý oluþumu: Kortizon kan þekerinin kullanýlmasýný saðlayan hormon olan insülinin etkisine zýt etki yaparak kan þekerini yükseltir. Gebelerde kortizon kullanýmý gebelikte þeker hastalýðý riskini artýrýr.
Ödem ve yüksek tansiyon:Kortizon vücutta su ve tuz tutulmasýna neden olur. Bu da böbrek, kalp yetmezliði ve hiper tansiyon hastalarýnda belirgin sorunlar yaratabilir.
Her öðüne meyve sebze ekleyin
Kortizon tedavisinde tuz kullanmamak hipertansiyon riskini düþürmek bakýmýndan önemlidir. Bu ayný zamanda yað sentezi bakýmýndan da yararlýdýr. Kortizon böbreklerde suyu tutarken potasyum kaybýný artýrýr. Bu kayýp da birçok hormonun salgýlanmasýnda güçlüklere ve kalp kasýlma iþlevinde olumsuz etkilere neden olur. Beslenmemize meyve ve sebzeyi dahil etmek, ihtiyacýmýz olan potasyumu karþýlayabilmek için önemlidir.
Süt, yoðurt ve tuzsuz peynir tüketin
Kalsiyumdan zengin besinler; süt, yoðurt ve tuzsuz peynirler, sebzeler, soya ürünleri, kuru baklagiller, fýndýk, küçük balýklardýr. Kortizon kullananlarda, iþtah açýlmasý görülür. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki þeker metabolizmasýnýn bozulmasýdýr. Böylece iþtah tetiklenir, þiþmanlýðýn önü açýlýr.