Kortizon tedavisine beslenme dopingi

Kortizon; vücudumuzda bulunan ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. İstirahat halindeki normal bir insanın vücudunda, 24 saatte yaklaşık 15-40 mg. kortizon üretilir. Kortizon üretimi şişmanlarda yüzde  50 oranında daha fazladır.  Ancak vücudumuzca kortizon üretimi gün boyunca aynı  miktarda değildir. Vücudun kendi kendine kortizon üretimi doğumdan sonraki üçüncü haftada başlar ve ölünceye kadar devam eder. Kortizonun eksik veya hiç çıkmaması durumlarında, dışardan kortizon verilir. Kortizon tedavilerine bağlı birtakım rahatsızlıklar görülebilir.

Tedaviye bağlı cushing sendromu: Omuzlarda ve karında yağ toplanması, vücutta su ve tuzun tutulmasına bağlı ödem ve tansiyon, kemik erimesi.

Psikolojik sorunlar: Depresyon, anksiyete (kaygı) ile yemek yemeğe isteği. Antidepresan kullanımı da metabolizmayı yavaşlattığı için kilo alımı hızlanır.

Ülser oluşumu: Kortizon mide asit salgısını artırırken; koruyucu mukus tabakasını da bozar. Ayrıca midedeki yara etrafında iyileştirici dokunun oluşumunu da yavaşlattığından ülserin meydana gelmesi olasıdır.

Şeker hastalığı oluşumu: Kortizon kan şekerinin kullanılmasını sağlayan hormon olan insülinin etkisine zıt etki yaparak kan şekerini yükseltir. Gebelerde kortizon kullanımı gebelikte şeker hastalığı riskini artırır.

Ödem ve yüksek tansiyon:Kortizon vücutta su ve tuz tutulmasına neden olur. Bu da böbrek, kalp yetmezliği ve hiper tansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.

Her öğüne meyve sebze ekleyin

Kortizon tedavisinde tuz kullanmamak  hipertansiyon riskini düşürmek bakımından önemlidir. Bu aynı zamanda yağ sentezi bakımından da yararlıdır. Kortizon böbreklerde  suyu tutarken potasyum kaybını artırır. Bu  kayıp da birçok hormonun salgılanmasında güçlüklere ve kalp kasılma işlevinde olumsuz etkilere neden olur. Beslenmemize meyve ve sebzeyi dahil etmek, ihtiyacımız olan potasyumu karşılayabilmek için önemlidir.

Süt, yoğurt ve tuzsuz peynir tüketin

Kalsiyumdan zengin besinler; süt, yoğurt ve tuzsuz peynirler, sebzeler, soya ürünleri, kuru baklagiller, fındık, küçük balıklardır. Kortizon kullananlarda, iştah açılması görülür. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki şeker metabolizmasının bozulmasıdır. Böylece iştah tetiklenir, şişmanlığın önü açılır.