Koruma altýna alýnan kadýna saðlanan sosyal destekler

Sosyal Destekler Rehberi’mize ‘’ þiddete maruz kalmasý veya þiddet görme riski dolayýsýyla devlet tarafýndan koruma altýna alýnan kadýna saðlanan sosyal destekler’’ konusuyla devam ediyoruz.

Fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik veya sözlü istismara veya þiddete uðrayan kadýnlarýn, þiddetten korunmasý, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarýnýn çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde þiddet maðdurlarýnýn varsa çocuklarý ile birlikte ihtiyaçlarýnýn da karþýlanmasý  6284 sayýlý ‘’ Ailenin Korunmasý ve Kadýna Karþý Þiddetin Önlenmesine Dair Kanun’’ ile saðlanmýþtýr. 

Þiddet maðduru, þiddet veya þiddete uðrama tehlikesine maruz kalmasý halinde durumu þikâyet mercilerine (polis, jandarma, kaymakamlýk, valilik, cumhuriyet baþsavcýlýðý) yazýlý, sözlü veya baþka bir þekilde bildirebilir.

Þiddet maðduruna Valilik veya Kaymakamlýk kararý ile saðlanan sosyal yardýmlar þunlardýr;

a) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduðu yerde veya baþka bir yerde uygun barýnma yeri saðlanmasý,

b) Diðer kanunlar kapsamýnda yapýlacak yardýmlar saklý kalmak üzere, geçici maddi yardým yapýlmasý,

c) Gerekli olmasý hâlinde, korunan kiþinin çocuklarý varsa çalýþma yaþamýna katýlýmýný desteklemek üzere dört ay, kiþinin çalýþmasý hâlinde ise iki aylýk süre ile sýnýrlý olmak kaydýyla, on altý yaþýndan büyükler için her yýl belirlenen aylýk net asgari ücret tutarýnýn yarýsýný geçmemek ve belgelendirilmek þartýyla Bakanlýk bütçesinin ilgili tertibinden karþýlanmak suretiyle kreþ imkânýnýn saðlanmasý.

Bu yardýmlar dýþýnda, þiddet maðdurunun SGK saðlýk yardýmlarýndan da faydalandýrýlmasý  mümkündür.

Þimdi söz konusu desteklerden, geçici maddi yardým ve saðlýk yardýmý desteklerinin ayrýntýlarýna geçelim.

Geçici maddi yardým yapýlmasý

 Geçici maddi yardým kararý ile on altý yaþýndan büyükler için her yýl belirlenen aylýk net asgari ücret tutarýnýn otuzda birine kadar günlük ödeme yapýlýr. Korunan kiþinin birden fazla olmasý hâlinde, ilave her bir kiþi için bu tutarýn yüzde yirmisi oranýnda ayrýca ödeme yapýlýr. Ancak, ödenecek tutar hiçbir þekilde belirlenen günlük ödeme tutarýnýn bir buçuk katýný geçemez. Korunan kiþilere barýnma yeri saðlanmasý hâlinde söz konusu tutar yüzde elli oranýnda azaltýlarak uygulanýr.

 Geçici maddi yardým, korunan kiþinin kimlik numarasý ve banka hesap numarasý beyanýna istinaden, kararýn ÞÖNÝM’e (Þiddeti Önleme ve Ýzleme Merkezi )teblið edilmesini müteakiben hazýrlanan bordro ile ödenir. Bordro, her ayýn on beþinde ve otuzunda düzenlenerek tahakkuk eden meblað ilgililerin banka hesabýna yatýrýlýr. Ayný tedbir kararýnda birden fazla kiþi hakkýnda geçici maddi yardým yapýlmasýna dair karar verilmesi halinde bu kiþiler ayný bordroda gösterilir ve ödemeler ayný banka hesap numarasýna yapýlýr. Ödeme evrakýna karar örneði eklenir. Geçici maddi yardýma dair ödemelere kararýn geçerliliði süresince devam edilir. Geçici maddi yardým yapýlmasýnýn kaldýrýlmasýna ya da deðiþtirilmesine karar verilmesi halinde kararýn geçerli olduðu gün üzerinden hesaplanarak ödeme yapýlýr. Korunan kiþiye elden ödeme yapýlmaz.

Saðlýk yardýmý

Korunan kiþinin saðlýk giderleri, genel saðlýk sigortasý kapsamýnda karþýlanýr.

 Hakkýnda koruyucu tedbir kararý verilen kiþi ;

- Genel saðlýk sigortalýsý deðilse,

- Genel saðlýk sigortalýsýnýn bakmakla yükümlü olduðu kiþi kapsamýnda deðilse,

- Prim borcu sebebiyle fiilen genel saðlýk sigortasýndan yararlanamýyorsa,

- Gelir testine tabi tutulmaksýzýn ve saðlýk primi ödemeksizin genel saðlýk sigortasýndan faydalandýrýlýr.

Kaynak: Ailenin Korunmasý ve Kadýna Karþý Þiddetin Önlenmesine Dair Kanuna Ýliþkin Uygulama Yönetmeliði

YARIN : ÝÞVEREN ÖDEME GÜÇLÜÐÜNE DÜÞERSE ÝÞÇÝ ÜCRETÝNÝ DEVLETTEN ALABÝLÝR.