Köşeye benzemez Yağmur Bey...

TRT Ana Haber Spikeri Anda Özmen’in durumuna dair düşüncelerimi pazartesi yazmıştım. İki haberi birbirine bağlama çabasından kaynaklanan, kötü niyeti olmayan ama olmaması gereken bir gaftı. İşten atılması çağrılarını fazla abartılı bulduğumu, en ağır cezanın da ana haberden alınmak olduğunu söylemiştim.

Gazetemiz yazarlarından Yağmur Atsız da konuya dahil oldu, tartışmayı ilginç ama televizyonculuk açısından sıkıntılı bir noktaya getirdi. Yağmur Bey’in yazısının muhatabı her ne kadar ben olmasam da televizyon yazarı olarak durumdan vazife çıkardım.

***

Önce Yağmur Bey’in “ Yavru” kelimesinin hakaret içermediği tezinden başlayayım. Bu krizde tartıştığımız şey “Yavru” tanımlamasının hakaret içerip içermediğiyle alakalı değil.Burada “Yavru muhalefet” tanımlamasının Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarında kullanmasından yola çıkarak tüm TRT’nin siyasi taraftarlık yaptığı iddiası var. Tüm TRT diyerek abartılı bir tanımlama yaptığını düşünmeyin.

Ana haber bültenleri kanalların kimliğidir, sunanın, hazırlayanın, muhabirin elbet ve farklı farklı siyasi görüşleri vardır ama haber objektif olmak zorundadır. 

Bu tanımlamanın bir köşe yazarı ya da yorumcu tarafından kullanmasıyla, ana haberde kullanılması arasında fark vardır.

***

Bu gaftan hem MHP hem CHP’nin siyasi sonuç çıkarma çabaları şaşırtıcı değil. Burada tek yapılabilecek şey, kurumun görüşünü yansıtmayan, haber metnine yazmadığı tanımlamayı kullanan spiker Anda Özmen’e yaptırım uygulamaktır. Zaten Anda Özmen de yaptığı hatanın kişisel olduğunu, kurumu zor durumda bıraktığı için üzüldüğünü söylüyor.

Ancak Yağmur Bey tahminen bu açıklamalardan habersiz, TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı aynı zamanda Star Gazetesi yazarı Nasuhi Güngör’ün konuya müdahalesini “Demek bürokratlık böyle bir şey... Nasuhi Bey’i önümüzdeki dönem MHP Milletvekili olarak görmek istiyoruz” diye yorumlamış.

Yağmur Bey bence haksızlık etmiş, zira ister özel ister devlet fark etmez, haber yöneticilerinin asıl görevi başında bulundukları kurumun inandırıcılığını korumaktır.Kaldı ki medyada bürokratik tavır zor kararları başkalarına bırakarak takınılır, anında müdahaleyle değil...

Spiker Anda Özmen’e zorla özür dilettirildiği yolundaki iddiaya gelince... Bu, Anda Özmen’i çok edilgen, başkasının kararıyla hareket eder gibi gösteren bir iddia ve bence bu da çok sıkıntılı...