Hayatýn hýzlý yaþandýðý ülkeler’ diye bir sýnýflama var mý, bilmem. Eðer varsa ve siyaset gündemi de bir alt sýnýflamaysa herhalde Türkiye ilk sýralarda yer alýr. Cumhurbaþkanlýðý seçimi, Baþbakanýn Ermeni acýlarýný paylaþan mesajý, Anayasa Mahkemesi Baþkanýnýn konuþmasý, dar ve daraltýlmýþ bölge seçim sistemleri, Almanya Cumhurbaþkanýnýn Türkiye ziyareti sýrasýnda sarf ettiði sözlerin yol açtýðý tartýþmalar,1 Mayýs kutlamalarý nerede yapýlsýn atýþmalarý, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, Mýsýr’daki idam kararlarý... Bütün bunlar neredeyse bir haftaya sýðdý. Baþka ülkeleri aylarca meþgul edecek bu konular Türkiye’de hayatýn hýzlý yaþandýðýna dair alametler olarak görülemez mi?
Hepsini konuþmaya bu sütun müsait deðil. Yine de bir kaçýna dair söyleyeceklerimiz olmalý. Kalýplaþmýþ bazý sözler vardýr. Yazýp konuþurken onlardan faydalanmayý severiz. ‘Üslûb-u beyan, ayniyle insan’ bunlardan biri. Yalnýz bu söz hakkýnda þüpheye düþtüm. Niçin mi? Bir bilip tanýdýðým Haþim Kýlýç’a bakýyorum, bir de Haþim Kýlýç’ýn Anayasa Mahkemesi’nin kuruluþ yýldönümü konuþmasýndaki üslûbuna bakýyorum, olamaz diyorum. Ya bu söz yanlýþ, ya da ben Haþim Kýlýç’ý tanýyamamýþým. Benim bildiðim Haþim Kýlýç kibardýr, muhatabýna nasýl davranacaðýný iyi bilir. Peki, ortadaki hal nedir? Gerçekten þaþkýným. Tayyip Erdoðan bir siyasi kimlik taþýyor. Dili zaman zaman keskinleþir ve sivrileþir. Bu, yaptýðý iþin de bir icabý olur bazen. Fakat Haþim Kýlýç öyle deðil. Onun hukuk adamý kimliði var. Haþim Bey bütün düþüncelerini çok daha zarif bir üslûb ile dile getirebilirdi. Takýldýðým bir nokta daha var: Demokrasi yoksa hukuk devletinden bahsetmek mümkün mü? Oysa 17 Aralýk demokrasi tuzaðýna belli belirsiz dokunup geçti Haþim Bey. Ben sigarayý terk edeli sekiz sene oldu. Sadece iki kere sigara içtim bu sürede. Ýkisi de rüyamda. Biri Ak Parti’ye kapatma davasý açýlan süreçteydi. Haþim Bey’in o süreçteki gayretini unutamam. Ona bir þarkýnýn sözleriyle seslenmek istiyorum: “Ele yâr olma sakýn sen, güzelim, yalvarýrým.”
Cumhurbaþkanlýðý seçimleri önümüzdeki günlerin en önemli merak konusu olmaya devam edecek. Belli ki Abdullah Gül ile Tayyip Erdoðan, kavga bekleyenleri üzecek. Yalnýz bir soru açýkta? En çok üzülen hangi güruh olacak? Eskiden beri kavga uman beyazlar mý, yoksa Gülen cemaati mi? Kulislerin dili þu: Abdullah Gül ile Tayyip Erdoðan, Türkiye’nin geleceðinde birlikte olmaya devam etmeliler. Hangisi nerede olur, karar onlarýn. Fakat bu birlikteliðe ihtiyaç var.
Fethullah Gülen Türkiye’ye dönmüyor. Oysa Amerika’da kalmasý için hiç bir sebep yok. Vaktiyle Tayyip Erdoðan “Türkiye’ye dön, orada kalmanýn bedeli olur sonra” demiþti. Dönmedi. Kimilerine bakarsanýz 17 Aralýk’tan önce gönüllü sürgündü, þimdi gönüllü esir. Geçenlerde anket çalýþmalarýný yakýndan izleyen bir arkadaþým söyledi. Kiþilere güven endeksi diye bir çalýþma varmýþ. Fethullah Gülen’e güven yüzde 40’lardan yüzde 8’lere düþmüþ. Güven endeksini belirleyen anketlerde Tayyip Erdoðan için de sonuçlar var. Yazarsam cemaatin dudaðý uçuklar.
Filistin’de El Fetih ile Hamas arasýndaki barýþ kimi rahatsýz etti? Ýsrail’i. Müzakereleri keseceklermiþ. Ben bu sýra biraz tembellik ettim. Cemaat medyasý da rahatsýz oldu mu bu iþten? Bilen varsa bana fýsýldasýn lütfen. Bazen kendime kýzýyorum. Niye böyle bir soru geliyor ki benim aklýma? Belki Molla Kasým da arar beni bu þüpheci tutumumdan dolayý, sîgaya çekmek için tabii. Mýsýr bugünlerde kan aðlýyor. 27 Mayýs’ýn idam kararlarý bizde yýllarca süren bir acýya yol açtý. Þimdi Mýsýr ayný durumla karþý karþýya. Yüzlerce Müslüman Kardeþler mensubu idama mahkum edildi. Olan yine Mýsýr’a olacak. Ýslam dünyasýnýn bu olay karþýsýndaki çaresizliði kahrediyor beni. Hangi örgütümüz var sesini yükseltebilecek? Býrakýn ses çýkarmayý alkýþ tutanlar bile mevcut. Ýslam Ýþbirliði Örgütü bu olay karþýsýnda da bir müeyyideye sahip deðil. Batý dünyasýndan imdat beklemek sizi de ümitsizliðe sevk ediyor mu Ýslam Dünyasýnýn geleceði hakkýnda? Türkiye’nin iç huzuru ve istikrarý niye çok önemli, biraz ipucu veriyor mu acaba bölgemizdeki geliþmeler? Cumhurbaþkanlýðý seçimi, muhtemel Ak Parti Olaðanüstü Kongresi ve 2015 seçimleri Mýsýr’daki olaylar bakýmýndan da çok önem arz ediyor, sadece Türkiye’deki geliþmeler için deðil...
Hayatýn hýzýna yetiþmek için koþmak gerekiyor... Hýzlýca...