Kötü ama güzel haberler...

Bir arkadaşım yıllar önce Finlandiya’dan bir gazete getirmişti. Gazetenin birinci sayfasındaki manşet haber, bir okulun rengiyle ilgili tartışmaydı. O sıralar Susurluk haberleriyle uğraşıyordu Türkiye, içimden “Aman ne sıkıcı ülkeymiş Finlandiya” dediğimi hatırlıyorum. Zaman içerisinde insan asıl sıkıcı olanın üst üste gelen ekonomik krizler, menfaat ortaklığına dönen koalisyonlar, onların zaaflarından faydalanan kimi çevreler ve siyasetin ancak çizilen sınır içerisinde hareket etmesi olduğunu anlıyor. O yüzden bugün gazetelerin manşetinde hayatımıza dair okuduğum her haber çok hoşuma gidiyor.

***

Köprülerin bakımı mesela, ne kadar çok konuşuldu. Eskiden devlet karar verir ve yapardı şimdi vatandaş devlete “Dur bir dakika, yapacağın zaman benim hayatımı zorlaştıracak zaman olmasın” diyor. Bolu’da yanlış verilen bir ilan sonucu Kadın Sığınmaevi’nin adresi deşifre oldu.

O ilanın sorumlusu Müdür Yardımcısı istifa etti, valilik olayla ilgili soruşturma açtı, bakanlık adresi deşifre olan evin yerini değiştiriyor. Eskiden ama çok değil 15-20 sene önce, devlet çarkı hata yaptığında pardon bile demezdi.

***

Bir başka örnek eşine şiddet uygulayan kocaların durumu. Eskiden karı-koca arasına girilmez der yollanırdı karakoldan insanlar, şiddet mağduru ve şiddet uygulayan aynı çatı altına yollanırdı. Bugün panik butonundan tutun da eve yaklaşmama cezasına kadar çeşit çeşit yaptırım var.

Eskiden parası olanın bir şekilde işini hallettiği, yasaların arkasından dolaştığı düşünülürdü. Bodrum’daki trafik kazasında bahçıvanlık yapan adam ve oğlunun ölümüne yol açan iş adamı, kaçamayacağını bildiği için ertesi gün teslim oldu. Eskiden şike operayonları sadece alt liglerdeki takımlara yapılırdı, şimdi herkese dokunulabiliyor.

***

Ambulans ya da itfaiyenin zamanında gelip gelmemesinden, okullardaki lavaboların boyuna kadar daha önce aklımıza gelmeyen bir sürü şeyi eleştiriyor, beklentilerimizi sıralıyoruz.

Bu tür haberleri ne zaman görsem aklıma o Finlandiya gazetesi geliyor. Hem demokrasi hem de yaşam standartının yükseldiğinin en somut göstergesidir bu haberler ve o yüzden de çok hoşuma gidiyor.