Yaþamak için karbonhidrat tüketmek þart. Ancak bu ihtiyaç, iþlenmiþ gýdalar ve tatlandýrýmýþ içeceklerin bulunduðu kötü karbonhidrattan karþýlanýyorsa kanser kapýda!
Üç enerji kaynaðýndan biri olan karbonhidratlar, tahýllar, sebzeler ve meyveler olmak üzere yediðimiz birçok yemekte bulunur. Saðlýðýmýzý korumak için, ‘kötü’ karbonhidratlardan uzak durup, ‘iyi’ karbonhidratlarý tüketmemiz gerek. Peki kötü karbonhidrat nedir? Ýþlenmiþ yiyecekler (un, beyaz pilav, beyaz makarna) ve þekerle tatlandýrýlmýþ içecekler kötü karbonhidratlardýr . Kötü karbonhidratlar, vücutta hýzlýca ve kolayca parçalanýp, kana karýþýr, kan þekerini arttýrýr. Kandaki þeker artýnca, insülin (kan þekerini düþüren hormon) salgýlanýr. Kan þekeri uzun bir zaman yüksek kalýrsa yaðlanma artar ve dokulardaki proteinlerin de yapýsý bozulur. Bu durum, organlarýn zarar görmesine, kanserli hücrelerin üremesine neden olur.
Makarna saðlýklý mý
Ýyi karbonhidratlar ise kolayca kana geçmez, kompleks moleküller içerir. Karbonhidratlarýn iyi olup olmadýðýný belirleyen 4 önemli faktör vardýr: Ne kadar lif içerdikleri, kan þekerini ne kadar zamanda yükselttikleri , tam tahýl içerikleri ve yapýlarý. Makarna, birçok spekülatif beslenme haberlerine göre kötü karbonhidrat olarak nitelendirilse de, pilav ve patatesten daha düþük bir glisemik indeksine sahip. Bu nedenle, kepekli ve tam buðdaydan yapýlmýþ, rafine edilmemiþ makarnalar tercih etmenizi öneriyorum.
Patates hakkýnda birçok söylenti var. Fakat araþtýrmalarda da kanýtladýðý gibi, patates bir sürü yararlý besin öðesine sahip. Ancak patates kana hýzlý geçecek püre ve haþlama olarak deðil fýrýnlanarak yenmeli. Karbonhidratlarý almanýn en saðlýklý yolu meyve ve sebze tüketmektir. Meyve ve sebzelerin içinde bol miktarda lif, su ve vitamin vardýr.
Market alýþveriþinde tuzaða düþmeyin
- Kötü karbonhidratlar: Gazlý içecekler, hazýr meyve sularý, bira, patates kýzartmasý, beyaz pilav, beyaz ekmek, kurabiye çeþitleri þekerlemeler, pastalar, kekler, elmalý pie, tart öletler, meyveli jöleler.
- Ýyi karbonhidratlar: Ispanak, domates, mantar, Brüksel lahanasý, enginar, çilek, frambuaz, portakal, mango, armut, þeftali, fasulye, mercimek, kepekli makarna, kepekli ekmek, kepekli pirinçten yapýlan pilav.
- 15 günde bir tüketilmesi önerilen karbonhidratlar: Taze sýkýlmýþ meyve sularý, patlamýþ mýsýr, konserve mýsýr.