Kötüler olmazsa iyiler olmaz...

Hiç dikkatinizi çekti mi bilmem ama sinema ve televizyonda iyi adam karakterlerinin başarısı, seyirciden kazandığı sempati aslında kötü adam karakterinin oyun gücüne bağlıdır.

Çok yakın bir örnek, Ezel’e Haluk Bilginer’in sağladığı katkı mesela... Kötü karakter senaryoda ne kadar iyi tarif edilir, oyun gücü ne kadar yüksek olursa, iyi adam karakterinin işi o kadar kolay olur. Daha yalın bir anlatımla, kötü adamı başarısız dizinin iyi adamının başarılı olması zordur. 

***

Savcı Turgut karakterinin Karadayı dizisine döneceğine dair işaretler üzerine yazdım bu girişi. Yurdaer Okur, Savcı Turgut’u daha ilk sezonda öyle bir oynadı ki kötü adam karakterinden beklenebilecek tüm katkıyı diziye sağladı.

Bir parantez açıp örnekle anlatayım. Ekranda yılan gördüğünde irkilen bir sürü insan vardır,ben de onlardan biriyim. Savcı Turgut karakterini izlerken zaman zaman yılan görmüş gibi olduğumu da hatırlıyorum.

Gelelim bir başka noktaya, dizilerde ve filmlerde ölmüş karakterleri bir süre sonra ortaya çıkarmak çok zor iştir. Fragmanlara bakacak olursak Karadayı böyle bir denemeye girişecek...

***

Yurdaer Okur, reaksiyon dizisine dahil olmak için ayrılmıştı Karadayı’dan. Senaryo gereği de Necdet tarafından öldürülmüştü.

Geri dönüş için hikaye bulunabilir hatta vaka flash-back’i yapılarak bir bölüm de çıkarılabilir ama iş o kadar kolay olmayacaktır. Niye derseniz arada başka diziye gidip başka bir karakter olarak hafızada kalan tortular olacaktır. Bitti mi derseniz bitmedi zira bir kötülük aşaması geçildi diyen seyircide de biraz başa dönme duygusu uyanabilir.

Yine de Karadayı’nın kuvvetli kötü adam katkısına ihtiyacı var ve zorluklara rağmen karar doğru.

***

Başa dönecek olursak, televizyon ya da sinemada ölüp de tekrar diriltilen iyi yok denecek kadar azdır. Buna karşın zaman zaman kötülerin geri döndüklerine şahit oluruz.Durduk yere yaşanan bir durum değil bu, kötüler çok önemli karakterlerdir ve aslında reyting ya da gişede iyi kadar belirleyici olabilirler.

Yine Ezel’den bir örnek verelim, Kerpeten Ali karakteri dizinin ilk sezonunda nefret edilen bir karakterdi ama senaryo gereği sonraki sezonlarda en çok sevilen ikinci karakter oldu. Değişikliği seyirci kabul etti zira Haluk Bilginer başka kötüye gerek bırakmayan bir tablo çizdi. 

Bakalım Karadayı’da dönüş nasıl olacak ya da fragman sadece konuşturma fragmanı mı olacak? Muhteşem Yüzyıl’ın rüyaları fragman yapma alışkanlığını hatırlayıncaihtiyatlı olmak gerekiyor...