KÖTÜLÜÐÜN MERKEZÝ CIA-2 Tarihte sosyal demokrasi ve emperyalizm iliþkisi

Yaklaþan 1. Dünya Savaþý'ndan hemen önce toplanan II. Enternasyonal'de, sosyal demokrat partiler savaþý önlemek yerine kendi ülkelerindeki iþçi sýnýflarýnýn sömürüden pay almalarýný istediklerinden, burunlarýnýn dibine gelen savaþtan hiç söz etmemiþler. Çünkü emperyalist ülkelerin iþçi sýnýflarý, kendilerine saðlanan refah düzeyinin sömürülen ülkelerden geldiðinin bilincindedir. 

1. Ýngiliz Ýþçi Partisi iktidarda olduðu dönemde, Türkiye'nin Kurtuluþ Savaþý’ný desteklediði ve yardým ettiði için, Sovyetleri suçlamýþ, Türklerin yerinin Asya bozkýrlarý olduðunu savunmuþ.  Müttefik devletlerle birlikte 1914 yýlýnda Çanakkale Boðazý'na Ýngiliz donanmasýný gönderen, Liberal Parti-Ýþçi Partisi koalisyonudur. Ayný koalisyon Ýstanbul'un iþgal emrini de verir. 

2. Süveyþ bunalýmý nedeniyle Ýngiltere'nin emperyalist amaçlarla Mýsýr'a saldýrma kararýnýn altýnda gene Ýþçi Partisi’nin, liberallerle birlikte imzasý vardýr. (1956) 

3. Hindistan'ýn bölünerek birçok kanlý etnik savaþýn çýkmasýna ve ülkenin Hindistan-Pakistan diye bölünmesine katkýda bulunanlarýn baþýnda gene Ýngiliz Ýþçi Partisi gelir. 

4. Yugoslavya'yý iþgal emrini verenlerse Fransýz Sosyalist Partisi’yle, Alman Sosyal Demokrat Partisi ve Ýngiliz Ýþçi Partisi’dir. 

5. Belçika ve Hollanda Sosyal Demokrat Partileri de, kendi sömürgelerinde emperyalizme karþý yapýlan baðýmsýzlýk mücadelerine karþý hep sömürgeci þirketlerin arkasýnda durdu. Bu þirketlerin ödediði vergiler kendi ülkelerindeki refah düzeyine katkýda bulunuyordu çünkü! 

6. Afganistan ve Irak'ýn iþgal kararlarýný veren gene Ýngiliz Ýþçi Partisi'dir. Bu ülkelerin baþýna kuklalarý oturtup emperyalist sömürüyü devam ettirdi. ABD'nin Büyük Ortadoðu Projesi’ni Ýsveç'ten, Almanya'ya, Fransa'dan Ýngiltere'ye kadar destekleyen Avrupa'nýn bütün sosyal demokrat partileridir. Burada amaç ezilen iþçi sýnýflarýný kollamak deðil Shell ve BP'nin çýkarlarýný gözetmekti. Tony Blair, Endonezya'daki Ýngiliz þirketlerinin çýkarlarý adýna Suharto'yu desteklemeyeceðini açýk açýk söyledi böylece de Suharto'nun devrilmesinden Ýngiltere'nin sorumlu olduðunu ilan etti! Dünya sosyal demokratlarýnýn ve emperyalist ülkelerin iþçi sýnýflarý refah içinde yaþasýn diye devþirilen, yoksul halklarý çuluna çaputuna göz dikenlerle ilgili daha çok örnek vermek mümkündür elbet. 

Burada unutulmamasý gereken, varlýðýný ve refahýný sömürüye baðlayanlarýn dünya görüþüyle, sömürüye karþý direnenlerin ideolojisinin her zaman çeliþki içinde olduðu gerçeðidir.