Kozakçıoğlu’nun ardından

Kozakçıoğlu benim dönemlerin başarılı valisi idi. Manisalı olan bu bürokratımız, atılgan ve kararlı bir tutum sergilerdi. OHALl Valiliği’ne atanmış bazı valilerimiz tereddüt edip orada görev kabul etmez iken, bu arkadaşımız oraya seve seve gitti.

Yetki kullanmasını seven, hatta bazı iddialara göre yetkisi dışında da emirler verdiği söylenirdi. Güney Doğu Anadolu bölgemizde sıkı yönetim kaldırılarak anayasamızda tarifi olan ‘Olağanüstü Hal’ ilan edildi. Bu rejimde valiye çok büyük yetkiler tanınıyor, savcıların, ağır ceza hâkimlerinin yetkileri kendilerini adeta yarı tanrı konumunda görmelerine yol açabiliyordu.

Açık rejimlerde ne savcılarda ne de valilerde böyle yetkiler olmaz. Vaktiyle DGM (Devlet Güvenlik Mahkemeleri)’nde çalışan savcıların çoğunun ruh sağlığı bozulmuştur. Bir Ankara DGM savcısı vardı, ikinci görev yılından sonra resmen psikopat olmuştu. Canı isterse yoldan geçen iki kişiyi nezarete attırıyor, onları nezarette 30 güne kadar sorgusuz sualsiz tutabiliyor, elinde herhangi bir belge olmadığı için hakim de onları serbest bırakıyordu. Bu davranışından ötürü de hiç kimseye hesap vermiyordu. O kadar başı dönmüştü ki, yanında çalıştırdığı sekretere aleni tacizde bulunabiliyordu.

Böyle olağanüstü yetkilerle donatılan kişilerin çoğu, eğer inançları çok güçlü değilse ya görev başındayken veyahut ayrıldıktan sonra ruh sağlıklarını kaybediyorlar. Yetkiler gittikten sonra çoğu sudan çıkmış balığa dönüyor. Görevdeyken herkesten sahte saygı ve hürmet gördüğünün farkında olmayıp kendisinin ne kadar büyük bir adam olduğu kanaatine ulaşıyor. Görev bittikten sonra kimse dönüp yüzüne bakmayınca da ruhsal çöküntüye uğruyor.

Benim anladığım kadarıyla rahmetli Kozakçıoğlu, büyük bir ihtimalle ruh sağlığının ani bozulmasıyla kendi hayatına son vermiş, küçük bir ihtimalle de aldığı bütün güvenlik tedbirlerini aşabilen birileri tarafından bir cinayete kurban gitmiştir.

 Her ne şekilde olursa olsun ülkemize hizmet etmiş bir değerli insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir an önce ölüm şekliyle ilgili bir açıklamayı bekliyoruz. Allahtan kendisine mağfiret niyaz ediyoruz.