Kamu Personeli Seçme Sýnavý yani KPSS, senede bir kez yapýlýyor. Haliyle sýnavýn bekleyeni çoktu. Yaklaþým 1 milyon kiþi girdi bu sýnava. Aldýklarý neticelere göre kendilerine bir rota tayin edeceklerdi. Aileleriyle birlikte hesap edince hatýrý sayýlýr bir kesimin hayatýna olumlu yönde tesir edecek bir sýnavdan söz ediyoruz.
Þu haliyle o tesir olumsuz bir yöne evrildi diyebiliriz. Adaylarýn en az etkilenmesi için hemen yeni bir baþkan atandý ve sýnavýn tekrarýnýn en yakýn zamanda yapýlacaðý açýklandý. Fakat her halükarda bir zaman kaybý söz konusu.
Muhalefet de tabii olarak malzeme etti bu durumu.
Atlamasýný beklemiyorduk zaten. Olmayaný var kýlýp konuþan, yalaný senet gibi okuyan bir muhalefetin böyle bir fýrsatý kaçýrmasý düþünülemezdi.
ÖSYM ve merkezi sýnavlarla ilgili malum travmamýz var bir de. FETÖ'nün sýzdýðý kurumlardan biri de ÖSYM'ydi.
Hükümetin bu kadar hýzlý ve radikal bir kararla ÖSYM baþkanýný görevden almasý ve sýnavý iptal etmesi bununla iliþkili.
Her ne kadar yaratýcýlýðý öldürdüðü, farklýlýklarýn fark edilmesinin önüne geçtiði ve tüm öðrencileri ayný yarýþa yönlendirdiði için eleþtirsek de merkezi sýnavlar toplumsal mobilitenin ve fýrsat eþitliðinin imkaný olarak önemli bir iþlev görmüþtür.
Ta ki FETÖ denilen lanet yapý, kendi mensuplarýný devletin kritik kademelerine yerleþtirebilmek için soru hýrsýzlýðý yapana kadar.
Kimse tam olarak bilmiyor, FETÖ kamu kurumlarýna bu þekilde kaç kiþi yerleþtirdi. Günahýný hesaplayamayýz zaten, haksýz yere yerleþtirdiði her bir kiþi üzerinde tüm milletin hakký var. Tüyü bitmemiþ yetimin hakký dedikleri þey bu iþte. Onlarla bu dünyadaki hesaplaþma öyle ya da böyle neticelenecek ama öte dünyadaki hesap onlar için çok daha çetin.
Yakýn geçmiþimizde böylesi bir travma varken, hükümetin KPSS ile ilgili þaibenin hemen üstüne gitmesi ve hýzlý karar almasý yerinde olmuþtur. Yapýlan ön araþtýrmanýn neticesine göre hazýrlýk kitapçýklarýndaki sorularla ayný olan soru sayýsý sadece üç. 10 soruda da benzerlik olduðu tespit edilmiþ. Netice bundan ibaretse abartýlý bir tepki verildiði söylenebilir? Ama dediðim gibi sütten aðzý yananýn yoðurdu üfleyerek yemesi durumu söz konusu.
Cumhurbaþkaný'nýn olaya hemen el koymasý kamuoyunun konuyla ilgili hassasiyetiyle iliþkili.
Bu sayede muhalefet de boþa düþmüþ oldu. Hani hep diyoruz ya iþi iktidar yapýyor algýyý muhalefet. Ýktidar vatandaþýn haklý hassasiyeti üzerinden muhalefetin haksýz bir algý oluþturmasýnýn önüne geçmiþ oldu.
Tuhaf olan bir þey; devletin bir bürokratýnýn daha olayýn mahiyeti anlaþýlmamýþken, ön soruþturma raporu dahi açýklanmamýþken çýkýp "Yok böyle bir þey" demesi.
O konumdaki bir kiþinin en fazla "Biz elimizden gelen titizliði gösteriyoruz, normal koþullarda olumsuz sonuçlanacaðýný zannetmiyorum, tabi ki soruþturmanýn neticesinde her þey belli olacaktýr" minvalinde bir açýklama yapmasý beklenir. Savunma makamý gibi konuþmasý deðil. Üstelik bir þeyle suçlanmýþ da deðil.
Basýn danýþmanýnýn yaptýðý açýklama ise çok daha fecaat. Mülakatlarý öne sürerek KPSS'nin anlamsýzlýðýný ima eden açýklama baþlý baþýna bir skandaldýr.
Bu açýklamalarýn da soruþturmaya dahil edileceðini tahmin ediyorum.
Zira atamayla gelinen makamlarda mülk sahibi gibi davranmak eski Türkiye'nin bir alýþkanlýðýdýr. FETÖ ile birlikte bu alýþkanlýðýn da tarihe gömülmüþ olmasý gerekir.
MERAL AKÞENER NEDEN BU KADAR SÝNÝRLÝ VE TAHAMMÜLSÜZ?
Samimi olarak soruyorum; Meral haným neden böyle davranýyor? Bir deðil, iki deðil. Gittiði her yerde, karþýlaþtýðý kiþileri azarlayarak dolaþýyor. Var mý bunun siyaset kitabýnda yeri? 'Otorite' kavramýný yanlýþ anlamýþ diyeceðim ama siyaset bilimi giriþ dersinin konusudur otorite ve güç ayrýmý. Güçsüze hükmetme davranýþý ya acziyet tezahürüdür ya da ne kadar tahammülsüz olduðunuzun göstergesi.
Meral hanýmýn bir kadýn olarak bu davranýþý sergiliyor olmasýný mevzu bile etmiyorum. Zira ayrýmcýlýðýn negatifine de pozitifine de sýcak bakmýyorum.
Ortada bir sinirlerine hakim olamama, herkese parmak sallama, ortalýkta mürebbiye gibi dolanma durumu var.
Ýnsanlarý korkutarak siyaset yapamazsýnýz.
Ayrýca kýzýn omzuna buyurgan bir tarzda dokunmasý da son derece itici. Ne hakla?
Korumalarýyla kýzý köþeye sýkýþtýrmýþ ve adeta sözlü ve fiziki þiddet uyguluyor.
Kýzýn yaþadýðý þok gözlerinden okunuyor.
Üstelik ortada bir tahrik yok. Tahrik olsa bile iyi siyasetçi durumu kendi lehine çevirebilir. Burada gördüðümüz þey, düpedüz siyasetçinin vatandaþý tahrik etmesi, hatta sözlü þiddet uygulamasý.