KPSS’de sahte bir aşktan gerçek dramlara

Yıl 2010. Bir gazetenin sayfalarında göze çarpan bir haber. ‘Memur olmak isteyen binlerce insanın beklediği Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçları açıklandı. KPSS’nin birincisi Fem Akademileri dershanelerinden çıktı. Genel yetenek sorularının tamamını cevaplayan G.T Eser, genel kültür bölümünden ise sadece bir soru yapamadı.’ 

Haberin detayında G.T. Eser; 7 yıl özelde çalıştım. Sonra eşimin ve ailemin desteği ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nda çalışmak istediğim için KPSS’ye girmeye karar verdim. Daha önce dört defa girdiği aynı sınavda istenen destek 2010’da gelmiş olsa gerek ki birincilik bu sefer elde edilmiş (!) Haberde evli bayanları imrendiren bir fedakârlık ve aşk hikâyesi açığa çıkıyor. G.T. Eser’in eşi her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır, sözünü tersine çevirecek şekilde eşinden desteğini esirgememiş. Eşi K. Eser, ev süpürmüş ve ütü yapmış. Ev işlerini hiç eşine bırakmamış olsa gerek ki 2009’da alınan 60.585 puan 2010’da 99.5 puana dönüşmüş. Fedakârlık, Kerem’i, Mecnun’u kıskandıracak cinsten (!)

Haberde bu durum ‘Eşi birinci olsun diye tüm ev işlerini o yaptı’ başlığı ile aradaki eşsiz sevgi ve aşka dikkat çekiliyor(!) Bir sene önce 60.585 puan alan G.T. Eser, bir sene sonra birinciliği amaçlıyor. Hedef bu olsa gerek (!) Her evli bayan o yıllarda eşlerine örnek vermişlerdi K. Eser’in fedakârlıklarını, çiftler uzun zamandır konuşmuşlardı bu fedakârlığı kendi aralarında, buna kaç kez şahit olmuştum o yıllarda.

Bu eşsiz sevginin taçlandığı ve çalışmak adına hayalleri süsleyen kurum ise; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Florya’daki laboratuar. Bir Türkiye birincisi için daha güzel kurumlar olsa da illa orasını istiyor G.T Eser.

Yıl 2010. Yer Bursa. KPSS’den 18 gün önce, Fikret E. adlı öğretmen ‘Artık yoruldum. Çalışıyorum ama olmuyor. Sizleri sıkıntıya sokacak, onurunuzu zedeleyecek bir şey yapmadım. Yaşamış olsam bile KPSS’de yine başarılı olamayacaktım’ yazılı bir not bırakarak hayatına son verir. Aynı yıllarda Mustafa K. Diyarbakır’da evinin tavanına kendini asarken, Hilal U. Trabzon’da evinin çatısından kendini aşağı bırakarak canına kıyıyor. Sebep bellidir. KPSS’de arzu edilen puan elde edilememiştir. (1)

Son 8 yılda girdikleri KPSS’de başarısız oldukları için intihar eden öğretmenlere baktığımızda, sınava 3. girişinde başarısız olduğu için canına kıyanların sayısı 5 kişi, 4. defa girdikleri KPSS’den başarısız olunca hayatına son veren öğretmen sayısı 7.  Beşinci ve daha fazla sayıda sınava girdikleri halde başarısız olduğu için intihar eden öğretmen sayısı ise 14. 

Hiçbirinin de K. Eser gibi eşi veya yakını olmadığı için G. T. Eser gibi girdiği 4. Sınavdan sonra Türkiye birincisi çıkma şansı yoktu (!) Hiçbirinin de ailesi destekçileri olmadı (!)  Hepsi de ev işlerini ders çalışmakla beraber idare ettiler (!) diye düşünüyorduk ki Savcı Y. Erkman, düğmeye basar. Sınavdan dört gün önce, şimdi yurt dışında olduğu anlaşılan B.K. tarafından sorular paralel yapının evlerinde kalan B.S’ye ulaştırılır. Binlerce adayın yıllardır girdiği sınav sorularını tam yapan aday sayısı çıkmazken bu durum 2010’da değişir. 350 aday soruları tam olarak doğru yapar. Bunlardan 70’i karı-kocadır. 

Operasyon 19 ili içine alacak kadar genişler. 82 kişi gözaltına alınır. Gözaltına alınan kişilerin ortak özelliği iyi derecede bilgisayar kullanmaları ve çoğunun 60 yaş üstü bireylerin üzerine kayıt ettirdikleri telefon hatlarını kullanmalarıdır. 62 kişi adliyeye sevk edilir ve 32’si tutuklanır. Operasyonda dikkat çeken bir nokta Ankara’da görev yapan ve 2600 TL maaşla geçimini sağlayan bir sınıf öğretmenin savunmasını 12 avukatla yapmasıdır. B.S’nin son operasyon da her şeyi itiraf ettiği ve serbest kaldığı basına yansır.

***

Kocasından destek görerek sınavı kazandığını söyleyen G. T. Eser’in babası Ş. A. Tembel ‘Kızım 9 yaşından beri F.Gülen cemaatinin içinde bulunur, damadım ise Gülen cemaatinde yer alan ağabeylerden biri, kızım KPSS’de birinci olduktan sonra Florya’da bulunan laboratuarda çalışması için yönlendirme yapıldı. Florya üst yermiş’ ifadelerini kullanır. (2)  

Haberlere 2010 yılında konu olan fedakârlık ve aşk  sahtedir. Ütüleri yapan ve evi süpürge ile temizleyen G. T. Eser’dir. Şuan hayatına gerçek aşkı bulmak için Roma’da devam etmektedir(!) Geride gerçek olan ise bu sınavı başaramayan insanların arkalarında bıraktıkları dram ve acıdır. 

İşin garip olan yanı o dram ve acı dolu hayatların haberleri, sahte aşk ve fedakârlığı anlatan sayfalarda paralel medya tarafından aynı yıllarda okuyucularına duyurulmuştur. Sürecin ortaya çıkardığı olgu;KPSS’de sahte bir aşktan gerçek dramlara giden yaşamların olduğudur.

1- http://blog.milliyet.com.tr/diplomasini-kefen-yapanlar/Blog/?BlogNo=474801
2- Yeni Akit-26,27 Mart-Kenan Kıran