Kredi notumuz

Uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþlarý, ülkemizin kredi notunu son dört yýl içinde yavaþ yavaþ yükselterek, “yatýrým yapýlabilir” durumuna getirdiler.

Bu çok olumlu bir sonuç. Bu sonuç ülkemizdeki doðrudan yabancý sermaye yatýrýmlarýný artýracak. Yatýrýmýn artmasý, iþsizliðin azalmasýnýn yanýnda çok uzun bir müddetten beri sýkýntýlý olan ödemeler dengesinin sýcak para yerine uzun vadeli para giriþleri ile kapatýlacak demektir.

Derecelendirme kuruluþlarýnýn ülkemiz ile ilgili en önemli endiþeleri, cari açýðýn çok yüksek, bu açýk sýcak para ile kapatýlýyor. Borcu daha büyük bir borçla kapatmak çýkar yol deðil demek istiyorlar.

Hatýrlarsanýz 2002 yýlýnda 15 Kasýmda $:1,6TL , $ bugün ise 1,80 olduðuna göre 11 yýllýk parite artýþý %12, enflasyon artýþý ise %253. Dolar paritesi ile enflasyon arasýndaki farký %230.Bu tür farklarý,  küçük olduðunda endüstrinin verimlilik artýþý ile kapatmak mümkün. Bizdeki gibi çok yüksek olduðunda yani bu günkü durumunda ise paritenin deðiþimi ile kapatýlmasý gerekir.

Enflasyonun bu seviyesine uyumlu bir kur politikasý uyguladýðýnda kurun üç lira civarýnda olmasýný gerektiriyor. Böyle bir kur ilk bakýþta bizim fert baþýna düþen milli gelirimizi 6400$’a getirir. Bu rakam çok önemli deðil çünkü bu gibi ekonomik göstergeler satýn alma gücü paritesi ile ifade edilmektedir. Satýn alma gücü paritesi referans para paritesi (dolar) ile ters orantýlýdýr. Ekonomik politikalar, satýn alma gücü paritesinin $ paritesine çok yakýn bir deðere ulaþtýrmayý en iyi yol olarak görür. Globalleþen dünya ticareti, sermayenin serbestçe dolaþmasý, milyonlarca insanýn dünya coðrafyasýnda dolaþmasý bize bu gibi politikalarýn korkmadan uygulanabileceðini gösterir.

Özetlersem, döviz kurumuz yüksek yani TL aþýrý deðerli, bu da çok büyük cari açýk vermemize yol açýyor. Bu cari açýk bir gün taþýnamaz hale gelir, sýrtýmýz duvara dayanýr. Sýrtýmýzý duvara çevirmeden, satýn alma gücü paritesine daha önem vererek $ kurunun suni olarak düþük kalmasýna göz yummayalým.