Krizler Türkiye’yi teğet geçiyor ama sonuçları ve etkisi nedense abartılıyor!

Türk para ve sermaye piyasaları hakkında yapılan yorumları dinledikçe, okudukça aklıma hep aynı soru takılıyor; bu arkadaşlar acaba makro verilere ve grafiklere birlikte bakmayı biliyorlar mı?

Bakıyorlarsa ve en önemlisi aynı resim içinde analiz edebiliyorlarsa, şu detayı çok iyi görmeleri gerekli: Amerika-Avrupa çizgisinde yaşanan temel sorunlara, bunların piyasalara yansımalarına, Türkiye’nin dışarıda kalmasına rağmen, içerideki sonuçlara bakınca görünen çok açık; Türk Sermaye Piyasası AŞIRI SATILMIŞ, Dolar ve Euro da normal çizgisinin biraz üstünde ALINMIŞ durumda!

Nasıl mı?

Grafikler üzerinde birlikte analiz edelim...

Amerikan DOW Endeks grafiği (grafik 1) bize şunu söylüyor; kısa vadeli tepki ile 13,000-13,500 aralığına kadar tırmanmış ve burada çift zirve yaptıktan sonra 12,000-12,500 aralığına kadar yaşanan SON OLUMSUZ dalga ile geri çekilmiş. Satış ve geri çekilme oranı zirve bölgesine göre yaklaşık yüzde 10...

İMKB-100 grafiği (grafik 2) bize şu gerçeği ortaya koyuyor; son olumlu dalga içinde 63,000-63,500 bandında zirve yaptıktan sonra, dünya genelindeki olumsuzluk ile 53,000-53,500 bölgesine kadar geri çekilmiş ve 55,000 bölgesinde tutunmaya çalışıyor. Bunun da anlamı çok açık: %15 civarında satıldıktan sonra 13-15 arasında bir denge arayışı devam ediyor!

Değerli dostlar, bu iki grafik sonrası analiz-sentez döngüsünden net bir çıkarım yapabiliriz; İMKB, ABD piyasaları gibi ilk ana krizden etkilenmemesine, kriz Türkiye’ye oldukça uzak kalmasına rağmen, toparlanma sonrası oluşan artçı dalgalarda Amerika’ya göre yüzde 5 civarında aşırı satılmış durumda! Burada önemli bir not: Türkiye ile Amerika dinamiklerinin aynı oranda etkilendiğini varsaydığımız durum bu! Aslında Türkiye, Amerika ile kıyaslanmayacak kadar “olumlu” kaldı ve yüzde 5 fazla satılmayı bırakın, artı yönde Amerikan piyasalarından farklı olmamız gerekli...

Değerli dostlar, aynı analizi Euro-Dolar ve Dolar-TL ilişkisine son 12 ay ortalamaları ile uyguladığımız zaman; Euro-Dolar 1,24-1,28 bandını aşağı net olarak kalıcı trend şeklinde kırmadığı sürece, 1,85 üstünde TL’nin aşırı alım bandında olduğunu görebiliriz. Burada ana soru Euro için 1,24 altında kalıcı trend oluşacak mı yoksa 1,24-1,25 bandı üstünde kapanarak yeniden yukarı dönüş sinyali mi üretecek?

Sonuç: Dünya çok ağır bir dönüşüm krizi yaşarken, Türkiye bu sürecin dışında kaldı ve Amerika, Avrupa gibi ağır yaralar almayarak ekonomik anlamda genleşmeye ve büyümeye devam etti. Bu büyüme makro anlamda ekonomiye yansırken, sermaye ve para piyasalarımız aynı trendi yakaladılar ama koruyamadılar... Bugün ülkeyi paniğe sevk ederek yanlış fiyatlamalara sebep olan herkes başta olmak üzere, şu gerçeği net olarak anlamalıyız; Türkiye’de olumsuzluk yaratarak fiyatlamaları bozduğumuzda örnek olarak sadece faizi dahi yükselttiğimizde, Türk halkının varlıkları faiz olarak “iç-dış odakların” hanesine transfer oluyor ve ülkenin değerleri çok ucuz bir şekilde el değiştiriyor. Eğer bir kastımız yoksa bunu yapmak istemediğimizden eminim! ÖYLE DEĞİL Mİ? Bilerek yapanlara DUYURULUR!

Önemli not:Bana soru, görüş ve katkılarınızı yigitbulutt olarak bulabileceğiniz twitter adresimden veya [email protected]mail uzantımdan ulaştırabilirsiniz...