Krizlerle başlayan ve hızla biten evlilikler

Bazı evlilikler daha ilk günlerinden büyük anlaşmazlıklarla ve şiddetli kavgalarla başlıyor. Büyük sorunlarla başlayan evliliklerin bir kısmı krizi atlatamayarak boşanma ile sonuçlanıyor. Bu sebeple de boşanmalar en sık ilk 5 yılda gerçekleşiyor. Evliliğin ilk günlerinden itibaren düşülen anlaşmazlıkta; düğün süreçlerindeki anlaşmazlıklar, aileler ile ilgili sorunlar, önceki ilişkilerle ilgili kıskançlık ve güvensizlikler ve cinsel yaşamdaki sorunlar önemli rol oynuyor. 

 

Düğün sürecindeki anlaşmazlıklar

Düğün sürecinde en büyük krizler maddi konular üzerinden, organizasyonlarda anlaşmazlıklar ve tarafların kendilerine kötü davranıldığı algısı yaşaması üzerinden gelişiyor. Özellikle maddi konular yıkıcı anlaşmazlıkların sebebi olabiliyor: Kim ne kadar harcadı? Hangi aile ne kadar destek oldu? Ne kadar borç edinildi? Düğünde takılan altınların kimde kalacağı? Şeklindeki maddi meseleler eşler ve ailelerin çatışmalarının merkezi meselesi haline geliyor. Nişan, kına ve düğünün nerede ve nasıl yapılacağı da evliliğe kavgalı girişin nedenlerinden biri. Sorunlar üzerinden yaşanan kırgınlıklarda evliliğin yaralı başlamasına neden olabiliyor. 

 

Aileler meselesi

Aileler ile ilgili sorunlar da evliliğin ilk döneminin kriz nedenlerinden biri. Annelerin çocuklarından ayrılamaması, çocukların ailelerinden bağımsızlaşamaması, eşler arası sorunların hemen ailelere taşınması ve onları yaşanan her şeyin içine çekme krizlerin hem sebebi olabiliyor hem de krizlerin çözümsüz kalmasını sağlıyor. Eşlerin bu dönemde ailelerini hemen sorunların içine sokmamayı, kendi aralarında sorun çözmeye çalışmayı öğrenmeleri gerekiyor. 

 

Önceki ilişkiler meselesi

Evliliklerin ilk krizlerinden biri de eşlerin daha önce yaşadıkları ilişkilerin şu anki evliliğe taşınması meselesi. Eşin daha önce bilmediği bir ilişkiyi öğrenmesi, eski ilişkideki kişilerle kurulan gizli bağlantılar, eski ilişkilere yönelik kıskançlıklar evliliğin ilk döneminde yaşanan krizlerin kaynakları olabiliyor. Daha evliliğin başında oluşan bu güven bunalımları atlatılamazsa boşanma sürecine giden yol döşenmiş oluyor. 

 

Cinsel yaşam sorunları

Evliliğin erken dönemindeki krizlerin önemli nedenlerinden biri de yaşanan cinsel problemler oluyor. Kadında cinsel birleşmeyi engelleyen vajinusmus denilen korkuya bağlı kasılma hali, erkekte ilişkiye girmeyi zora sokan sertleşme bozuklukları, kadının cinsel haz almasını engelleyen erkeğin erken boşalması sık görülen cinsel problemler. Cinsel problemler doğru bir şekilde ele alınmadığında erken dönem şiddetli geçimsizliğin ve boşanmaların önemli nedeni olabiliyor. Halbuki bu cinsel problemler cinsel terapilerle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. 

Toplumda evliliklerin daha başlangıcındaki bu krizleri tanıma ile ilgili farkındalıkların arttırılması ve bu kriz durumlarında ne yapılabileceği ile ilgili becerilerin geliştirilmesi, bir nevi evliliğin ilk dönemi krizlerine müdahale programlarının oluşturulması erken dönem boşanmaların azalmasına neden olabilir.