Türkiye son 15 yýlda, sosyal politikalarda önemli bir deðiþikliðe giderek, yoksullarýn ve dezavantajlý kesimlerin korunmasýyla ilgili birçok projeyi hayata geçirdi. Yoksul ve ihtiyaç sahiplerine yönelik yapýlan deðiþikliklerde Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn ve AK Parti’nin yoksullara önem ve deðer veren bir parti olmasýnýn büyük etkisi var.
Bu baðlamda engelli ve yaþlýlara verilen aylýklar artýrýldý, aylýk alan engellilerin saðlýk primlerini devlet ödemeye baþladý, engellisine bakanlara evde bakým parasý verilmeye baþlandý, eþi vefat etmiþ muhtaç dul kadýnlara aylýk baðlanmaya baþlandý, ihtiyaç sahibi bakýma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakým hizmeti verilmeye baþlandý.
Son olarak yeni yapýlan düzenlemeyle birlikte,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý’nca her il ve ilçede kurulu Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma (SYD) Vakýflarý aracýlýðý ve Saðlýk Bakanlýðý iþbirliðinde kronik hastalýklarla mücadele eden yoksul vatandaþlara yönelik yeni bir sosyal yardým programý baþlatýldý.
Tüm dünyada olduðu gibi Türkiye’de de kronik ve bulaþýcý hastalýklar birey ve toplumda fiziksel saðlýða iliþkin kayýplarýn yaný sýra ekonomik ve psikososyal kayýplara da neden olmaktadýr. Bazý durumlarda sadece týbbi tedavi yetersiz kalabilmekte hastalarýn tedaviye uyumu için sosyal ve ekonomik açýdan desteklenmeleri gerekmektedir.
Ýlk aþamada tüberküloz ve kýzamýk mikrobunun yol açtýðý bir beyin hastalýðý olan SSPE hastalarýna yardým baðlanacak. Tüberküloz ve SSPE hastalarýnýn fiziksel saðlýk kayýplarýnýn yaný sýra yaþadýklarý mali kayýplarýn telafi edilebilmesi amacýyla aylýk 1.085.-TL ödeme yapýlacak.
Tüberküloz hastalarýna 1.085.-TL tutarýndaki ödemeye ilaveten týbbi öz bakýmlarýný gideremedikleri, yataða baðýmlý olarak yaþamlarýný sürdürdükleri veya ev yaþam koþullarýnýn iyileþtirilmesi gerekliliði ilgili saðlýk birimince tespit edildiði takdirde, ek olarak aylýk 600.-TL ödeme gerçekleþtirilecek.
Yaklaþýk 4300 Türk Vatandaþý hastanýn faydalanmasýnýn öngörüldüðü programa baþvurmak isteyen kiþilerin hanede kiþi baþýna düþen aylýk gelirlerinin asgari ücretin aylýk net tutarýnýn 2/3’ünden (2018 Ocak–Aralýk dönemi için 967 TL) az olmasý þartý bulunuyor.
Bunun yaný sýra SSPE hastasý vatandaþlarýn ‘Özürlülük Ölçütü, Sýnýflandýrmasý ve Özürlülere Verilecek Saðlýk Kurulu Raporlarý Hakkýnda Yönetmelik’te belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmiþ saðlýk kurulu raporunun bulunmasý gerekiyor.
Baþvuruda bulunmak isteyen vatandaþlar ikametgâhlarýnýn bulunduðu il/ilçede yer alan Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma (SYD) Vakýflarýna baþvuruda bulunmasý yeterlidir. Bizzat baþvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaþlarýmýzýn müracaatlarý ise kendileriyle ayný hanede ikamet eden yasal velileri/vasileri aracýðýyla alýnacaktýr. Baþvurular SYD Vakýflarý Mütevelli Heyetlerince (MH) deðerlendirilerek karara baðlanacak.
Program kapsamýnda tüberküloz ve SSPE hastalarýna yapýlacak yardýmlarýn süresi, devamý, týbbi þartlarý ve saðlýk mevzuatý ile ilgili diðer kriterler Saðlýk Bakanlýðý mevzuatý kapsamýnda deðerlendirilecek.
Bu çerçevede Tüberküloz tanýsý konulmuþ hastalarda yardým süreleri;
- Önceden tedavi görmemiþ Tüberküloz hastasý için 6 ay tam + 6 ay idame,
- Ýkinci seçenek ilaçlarla tedavi olan Tüberküloz hastasý için 24 ay tam + 6 ay idame,
- Menenjit Tüberküloz hastasý için 12 ay tam + 6 ay idame,
- Kemik Tüberküloz hastasý için 9 ay tam + 6 ay idame þeklinde belirlendi.
SSPE hastalarýna yapýlacak yardýmlar ise yardýmýn MH tarafýndan onaylandýðý tarihten baþlayýp, hanede kiþi baþýna düþen aylýk gelirin asgari ücretin aylýk net tutarýnýn 2/3 ünün altýnda olma þartýný taþýmasý kaydýyla hastanýn tedavisi sürdüðü müddetçe devam edecek. Ödemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý tarafýndan PTT aracýlýðý ile hak sahiplerine saðlanacak Sosyal Yardým Kartý aracýlýðý ile yapýlacak.
Hak sahipleri herhangi bir ücret kesintisi olmaksýzýn PTT þubelerinden veya ATM’lerden çekebilecek ayrýca sosyal yardým kartlarýný alýþveriþlerinde ödeme aracý olarak kullanabilecek.
Bununla birlikte coðrafi koþullar, hava þartlarý, hastalýk, yaþlýlýk, engellilik durumlarý gibi nedenlerle ödemelerini çekmeye gidemeyen hak sahibi vatandaþlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý tarafýndan uygulanan Konutta Ödeme Sistemi ile kapýlarýnda ödemelerini alabilecek.