Kudüs bildirisinde Mavi Marmara'ya yer var mý?

''Ýkisi birbirinden ayrý meseledir diyorlar. Halbuki Furkan, Filistin'den ayrýlmaz...'' 

Filistin Devleti'nde meydana gelen vahim hadiselere mukabele amacýyla tertiplenen 7. Olaðanüstü Ýslam Zirve Konferansý'ndan 30 maddelik bir nihai bildiri çýktý... Bildirinin giriþ kýsmýnda Kudüs giriþimini baþlattýðý gerekçesiyle Türkiye'den ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'dan övgüyle bahsediliyor. 

18 Mayýs 2018/ 3 Ramazan 1439 tarihinde gerçekleþen geniþ katýlýmlý mitingin ardýndan imzalanan bu bildiri, umulur ki ümmet bilincini diriliþe geçirsin! ABD'nin Kudüs'ü Ýþgalci Ýsrail'in baþkenti ilan etmesinin ardýndan çýkan eylemlerde 62 Filistinli kardeþimiz þehit edilmiþti.      

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, bu deklarasyonla iþgal atýndaki Filistin topraklarýnda ve özellikle Gazze'de vuku bulan kasten öldürme ve yaralama fiillerini kýnamýþtýr ve bu tel'in edilen eylemlerin sorumlusu olarak Ýsrail'i göstermiþtir. 

Bildiri, vahþi suç teþkil eden son olaylarýn ABD desteðiyle gerçekleþmiþ olduðunun tespit etmiþtir. Uluslararasý kamuoyuna Ýsrail iþgalinin denetlenebilir ve hesaba çekilebilir apaçýk bir insan hakký ihlali olduðu duyurusu yer almaktadýr. 

Bildiride dikkat çeken bir konu da barýþ gücü yani askeri güce dair... Uluslararasý barýþ gücü gönderme yolu da dahil olmak üzere Filistin halkýna uluslararasý koruma saðlanmasý çaðrýsýnda bulunulmuþtur. 

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ivedilikle oluþturacaðý bir uluslararasý komisyonla Ýsrail'in iþlediði suçlarýn tespiti, cezai sorumluluðunun belirlenmesi ve hazýrlanan raporlarýn uluslararasý mahkemelere sunulmasýný karara baðlamýþtýr. Birleþmiþ Milletler de benzeri bir araþtýrma komisyonu oluþturarak kurbanlarýn ve maðdurlarýn adalet taleplerini soruþturmalýdýr. 

Bildiride bir diðer teþekkür de Kuveyt'in Birleþmiþ Milletlerdeki haklý ve acil talebiyle ilgili...  Arap Ligi, Avrupa Birliði ve Afrika Birliði gibi kuruluþlarla eþgüdüm saðlanarak Filistin davasýnýn dünyada kamuoyu oluþturmasýna dikkat çekilmiþtir. 

Bildirinin bel kemiðini teþkil eden madde, Kudüs'ün Ümmet için aziz ve mukaddes deðeriyle ilgili... Filistin davasý ve Kudüs-ü Þerif Ýslam Ümmeti bakýmýndan merkezi önemdedir... Ve Bildiri, Dünyayý Filistin Devletini resmen tanýmaya davet etmektedir.    

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, ABD'nin Kudüs'ü iþgalci Ýsrail'in baþkenti ilan etmesini ve büyükelçilik açmasýný kýnamaktadýr. 

Kudüs-ü Þerif, Filistin Devleti'nin ebedi baþkentidir. 

Bildirinin ekonomik ambargolarla ilgili olarak aldýðý kararlar da dikkat çekici... ABD yönetimini takiben büyükelçiliklerini Kudüs'e taþýyacak ülkelerle ilgili alýnacak siyasi ve ekonomik tedbirlerden söz etmesi belki de ilk kez resmen gündemimizde. Ýsrail'de üretilen ürünlerin piyasaya girmesini önlemek gibi ciddi bir ekonomik boykot kararý da dikkat çekici... 

Bunun yaný sýra bildiride, ABD yönetiminden iþgal ve zulme destek vermemesini talep etmek gibi cýlýz maddeler de var. 26. maddede Kudüs'ün Ýslami ve Hristiyani unsurlarýna bir arada atýf yapýlmasý dikkat çekici... Bildiriye göre Ýslam kimliði ile Hristiyan kimliði ayýrýmsýz bir þekilde korunma altýnda olacaktýr. 

Bildirinin son maddesi göç ve sürgündeki Filistinlerinin eve geri dönüþ hakkýndan bahsediyor. . Nakba sýrasýnda Filistinlilere uygulanan etnik temizlik ve cinayet suçlarýnýn BM nazarýnda tanýnmasý gerektiðini söylüyor. 

Filistin hakkýnda þimdiye kadar yaptýðýmýz Kýnama ve Bildiriler kanýksanmýþ bir ezberin yorgunluðunu yüklese de omuzlarýmýza, hukuk; uzun soluklu, sabýrlý, vazgeçilmeyen taleplerle kuruluyor...