Kudüs üzerinden Ýran’a Operasyon!

Burada bir tuhaflýk var?

Taþlar yerine oturmuyor !

ABD, tüm Ýslam dünyasýný, Katolik aleminin önemlice bir kesimini ve Batý’nýn büyük güç merkezlerini karþýsýna alacak kadar aptallaþan bir devlet olamaz?

Bu durum eþyanýn tabiatýna aykýrý.

Burada baþka bir þey var?

Ýran’ý baþ düþman ilan etmenin de mantýðýna ters bir durum bu!

Ilýmlý Ýslami bir cephe oluþturma stratejisine hiç de uymayan bir karar.

Ortadoðu'da ABD’nin, ABD eliyle, kendini þeytanlaþtýrýlmasý hangi ABD çýkarýna uyacak? Bu mümkün mü?

Burada Kudüs üzerinden çok daha kirli ve kanlý bir hedef olduðu açýk; peki, bu hedef kim veya Kimler?

Esas soru da burada.

1- Kim ne derse desin bu bir savaþ çýðlýðý veya davetiyesidir. ABD muhataplarýnýn adýný açýkça ilan etmeden, Kudüs sorunu baðlamýnda, kendini bu sorunla birinci derecede ilgili gören herkese bir savaþ davetiyesi gönderiyor.

2- Bu davetiyenin esas adresi ise bugüne kadar Filistin sorunu üstünden Ortadoðu’da kendine güç devþiren, itibar kazanýp palazlanmýþ olan bütün Ýslam kökenli devletlerdir.

3- Ýran, Ýsrail’le hiç karþý karþýya gelmeden bugüne kadar Filistin meselesinden en çok güç ve itibar kazanan devlet konumundadýr. Ayrýca Ýsrail devlet politikasýnýn güvenlik paradigmasý da Ýran’ý iþaret ediyor.

Müslüman devletlerin cýlýz itirazlarýna bakýlýrsa ya, sadece Filistin’de þiddetin yaygýnlaþacaðý bir durumun varlýðý söz konusu ediliyor ya da Ýran kaynaklý her hangi bir örgütün harekete geçeceði varsayýlýyor. Hedefin kim olacaðý yavaþ yavaþ belirmeye baþlýyor gibi duruyor. Çünkü alýnan karar çok somut ve herkes pozisyonunu somutlamak zorunda kalacak.  

Kudüs’ün baþkent ilan edilmesine Ýran ya sert bir tepki gösterecek ya da o da diðer Müslüman ülkeler gibi cýlýz bir tepki göstererek ciddi biçimde, Ýslam dünyasý nezdinde itibar kaybýna uðrayacak.

Eðer Ýran sert tepki gösterirse ABD’nin direk hedefi olacak ve Trump’ýn arayýp da bulamadýðý bir fýrsatý kendi eliyle altýn bir tepside sunmuþ olacak.

Bir diðer seçenek ise Ýran’ýn pasif itirazlarý onu þimdiye kadar Ýsrail üzerinden edinmiþ olduðu tüm prestijini yerle bir edecek . Ýsrail'in '' yekpare, birleþik Kudüs bizim ebedi baþkentimizdir'' iddiasýný resmen destekleyen ABD karþýsýnda Ýran'ýn hiçbir þey yapmayacaðýný düþünmek saflýk olur. Ortadoðu'yu iyi günlerin beklemediði açýk.

Yani anlayacaðýnýz, çift taraflý kapan. Þu ünlü fare hikâyesinde olduðu gibi. Sabah uyanýp da saklandýðý deliðin hemen önünde fare kapaný ile delik arasýna konulmuþ kocaman peyniri gören fare þöyle düþünmüþ. ‘’Peynir oraya kazara düþmesi gereken orandan çok daha büyük ve Kapan da olmasý gereken yerden çok daha yakýn.’’ Yaman bir çeliþki.

Kudüs’ün Ýsrail’in baþkenti olarak ilan edilmesi gibi tarihin en zorlu kararlarýndan birini alan ABD yönetimi, bu karardan büyük bir ganimetle çýkmayý göz e almamýþsa tüm siyasi analizler çöptür demek ki!