Kudüs... Her bir taþý bir dünya anlamýna gelen maðrur kent. Kudüs’ü tanýmlamaya kelimeler yeterli gelir mi? “Þehir” deðildir Kudüs... “Kent” hiç deðildir. Müslümanlarýn ilk kýblesi... Yeryüzündeki en kutsal üç mekandan biridir Kudüs Ýslam dünyasý için. Bir kentten, þehirden, coðrafyadan fazlasýdýr Kudüs.
Ýsrail bilmez mi, o alana kurulan her dedektör, her kamera Müslümanlarýn aðýrýna gitmektedir. Onurlarý incinir. O kutsal mekana namaz kýlmaya, ibadet etmeye gelen her mümine potansiyel suçlu muamelesi yapýlmaktadýr o “güvenlik önlemleriyle”.
Ýsrail, terörle mücadele ile Müslümanlarý terörize etmek kavramlarýný uzun süredir karýþtýrýr oldu.
Adeta yeni bir intifadanýn fitili ateþlenmek istenmekte. Bu kez intifadanýn baþlama düdüðünü Ýsrail tarafý çalacak gibi görünüyor. Gazze’ye daha fazla zulüm, daha fazla yerleþim ve daha fazla yayýlma için Ýsrail tarafýnýn yeni gerilime mi ihtiyacý var? Þimdi yanýtý aranan soru bu.
Diplomatik giriþimler, çaðrýlar önemli bu momentumda. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn hem Ýsrail, hem de Filistin liderleriyle yaptýðý görüþmeler ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Zirve dönem Baþkaný sýfatýyla yaptýðý açýklama taraflara önemli mesajlar içeriyordu.
Cumhurbaþkaný’nýn Katar krizinin çözümü için çýktýðý Körfez ülkeleri turu, Kudüs krizinin týrmandýðý günlere denk geldi.
Bu yazýnýn yazýldýðý saatlerde Cumhurbaþkanýmýz, üç ülkeyi kapsayan Körfez turunun son ayaðý olan Katar’daydý. Suudi Arabistan ve Kuveyt’teki temaslarýnýn ardýndan,
Kudüs krizinin, Katar krizinin ortaya çýkardýðý fay hatlarý üzerinden ilerlediðine dikkat çekelim burada.
Geçtiðimiz ay içinde, dört Arap ülkesinin (Suudi Arabistan, Mýsýr, BAE ve Bahreyn) Katar’a yönelik yaptýrým kararýnýn Ýsrail’i memnun ettiði, bizzat Ýsrail makamlarý tarafýndan kamuoyu ile paylaþýlmýþtý. Nerede? Herzliya Konferansý’nda. Hatta o toplantýlar marjýnda Ýsrail makamlarý tarafýndan yapýlan açýklamalarda denilmiþti ki, “Arap-Ýsrail çatýþmasý artýk güncel bir kavram deðildir.” Ve bu cümlenin devamý, çerçeve olarak þöyle gelmiþti: “Ýsrail, Sünni Arap devletlerle iliþki kurmalýdýr.”
Yani Suudi Arabistan, Mýsýr, BAE ve Bahreyn ile.
Araplar ile Ýsrail arasýndaki bu ýlýman hava, barýþa susamýþ Ortadoðu’yu sarhoþ etmeye hazýrlanýyordu ki, Kudüs’te yaþananlar gündeme geldi.
Ýstediði kadar Arap Birliði açýklama yapsýn. «Kudüs kýrmýzý çizgimizdir,” desin.
Arap dünyasý ve elbette Müslüman ülkeler gerçekten birlikte hareket etmedikçe, Kudüs, hýrpalanmaya devam edecek. Milyarlarca insanýn onuru aþaðýlanacak.
Bir de tabi, kimler oyun kurucu, onu da gözden kaçýrmamak gerekiyor.