Turizmde cazibe merkezi olan ülkemiz, malum kýþ aylarýna girdiðimiz þu günlerde farklý bölgelerdeki kayak merkezleriyle kýþ turizmi hareketliliðini yaþýyor.
Kayseri - Erciyes, Bolu- Kartalkaya, Kars- Sarýkamýþ, Isparta-Davraz, Bursa- Uludað, Sivas- Yýldýz Daðý, Erzurum- Palandöken, Kocaeli- Kartepe, Kastamonu ve Çankýrý il sýnýrlarýnda olan Ilgaz, Erzincan- Ergan, Gümüþhane- Zigana, Antalya- Saklýkent, Fethiye Muðla- Eren Daðý gibi ülkemizin farklý bölgelerinde kýþ sporlarý ve kýþ turizmi için kayak merkezlerimiz mevcut.
Ben de 350 milyon Euro’luk yatýrým ve master planýyla herkese, her bütçeye, her seviyeye hitabeden, 2005 yýlýndan beri süre gelen istikrarlý çalýþmalar ve ‘Kültür Kayaðý’ projesiyle Kapadokya ve Erciyes’i dünya çapýnda turizm destinasyonu olarak tercih edilecek, ülkemiz ekonomisine ve turizmine büyük katkýlarý olacak ve ülkemizdeki kayak merkezlerine de profesyonel ve bilimsel çalýþmalarýyla örnek olacak bir turizm merkezi olan Kayseri Erciyes’te 2016 kýþ turizmi ve yatýrýmlarýný yerinde inceledim, yetkililerle görüþtüm.
2 MÝLYON ZÝYARETÇÝ
Erciyes Kayak Merkezi, Develi Kapý, Tekir Kapý, Hisarcýk Kapý ve Hacýlar Kapý olmak üzere dört giriþ kapýsýyla 3.917 metre zirvesiyle Türkiye’nin en üst yükseklikteki kayak merkezi. 102 km’lik 33 pisti, 50 km’lik suni kar alanýyla 70 yýldýr kayak yapýlan bir bölgede 21 otel projesi ve 2016 yýlýnda aktif olarak hizmet verecek 11 otel ve konaklama adresleriyle 2015 yýlýnda 1 milyon 600 bin ziyaretçiye hizmet veren Kayseri- Erciyes Kayak Merkezi’nde 2016 yýlýnda bu sayýnýn 2 milyon ziyaretçiye ulaþmasý bekleniyor. Erciyes ile birlikte Kayseri’de adeta turizm aydýnlanmasýnýn yaþandýðýný gözlemlemek mümkün. 19 bin kiþinin ayný anda kayak yapabildiði mekanik teçhizatýn saatte taþýma kapasitesinin 30 bin olduðu Erciyes Kayak Merkezi’ni Kayseri Erciyes A.Þ. Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Murat Cahid Cýngý’ya sordum. Bakýn Dr. Murat Cahid Cýngý bu dev projeyi nasýl açýklýyor: “Erciyes Master Planý sosyo kültürel, iktisadi, ticari ve ekonomik katkýlarýyla bölgemiz ve ülke ekonomimiz için oldukça önem taþýmaktadýr ve çok ciddi bir efor sarf ediyoruz. Dünyada ayak basmadýk yer býrakmýyoruz. Öncelikle genel olarak deðerlendirdiðimizde ülkemiz yüzde 70 daðlýk arazi olan bir coðrafyaya sahip. Kýþ turizmi potansiyeli için 50 milyon Euro ülke genelinde ekonomimize ve ülke turizmimize katký saðlayabilecek bir potansiyele sahibiz. Kayseri Erciyes olarak uluslararasý bir kayak merkezi olmak istiyoruz. Oteller bölgesine uluslararasý kongre merkezi yaparak ve Kapadokya- Erciyes kültür kayaðý konseptimizle de turizmi 12 ay sürdürülebilir hale getirmek için çalýþmalarýmýz, faaliyetlerimiz gece gündüz demeden sürüyor. Erciyes ve Kayseri Merkez olmak üzere 11 bin yatak kapasitesine sahibiz. 2005 yýlýndan itibaren Avusturyalý danýþmanlarla çalýþtýk. Çok ciddi fizibilite çalýþmalarý yaptýk, 1.5 yýl Erciyes Daðý Alpler gibi bir kayak merkezi olur mu diye çok ciddi incelemelerde bulunduk. ‘Erciyes Global ýsýnmadan etkilenir mi’ diye Amerika, Japonya ve Ýngiltere’den bilim adamlarýný getirdik, araþtýrdýk ve 50 yýl boyunca global ýsýnmadan etkilenmeyeceði doðrultusunda sonuçlar aldýk. 25 kiþilik özel eðitimli pist güvenlik ekibi oluþturduk. Türkiye’de liftleri, pistleriyle bakýmýyla Türkiye’nin tek otorite tarafýndan yönetilen kayak merkezi olma özelliðini taþýyoruz.
FÝYATLAR ÇOK UYGUN
Kayak pahalý bir spordur algýsýný kýrarak kýþ turizminde ezberleri bozuyoruz. Yeme içmeden tutun da günübirlik pist kullaným fiyatlarýmýza kadar her þeyi çok uygun tuttuk. Sabahtan akþama kadar pistlerimizde keyif ve güven içerisinde kayak yapabilirsiniz. En cazip, en yakýn, en iyi kayak merkezi olmanýn gururunu yaþýyoruz. Ski pass ücretlerimiz sezonluk alýndýðýnda limitsiz yetiþkinler için 400 TL, öðrenciler için 300 TL, günlük ücretler ise yetiþkinler için 50 TL, öðrenciler için 30 TL yýl ortalamasýna vurduðumuzda sezonluk alýmlarda günlük kullanýmlarda yetiþkinler için ortalama 3.5 TL öðrenciler için 2.5 TL’ye tekamül ediyor. Þehrin ekonomisine de büyük bir canlýlýk, hareket getirdi, pastýrmacýsýndan sarrafýna, hediyelik eþya maðazalarýna varana dek...” Kýþ turizminin milli meselemiz olduðunu üstüne basarak ifade etmek isterim. Herkesi Kayseri Erciyes’i keþfetmeye davet ediyoruz. Gelin misafirimiz olun diyoruz... 2015 Erciyes Avrupa Kupasýnda Yarýþma Müdürü olan Çiçek Güney, 12 kez Türkiye Snowboard þampiyonluðu, 3 üniversitelerarasý Türkiye þampiyonu olmuþ. Güney “Kayak severler için en önemli unsurlardan biri olan pistlerin doðru teknikle ezilmesi ve bakýmý dünya standartlarýnda olan Erciyes’te 2016 FIS Snowboard Paralel Slalom Büyük Dünya Kupasý gerçekleþtirilecek, herkesi Erciyes’e bekliyoruz” dedi. Erciyes’te ki yeni otel yatýrýmý olan ve 2016 kýþ sezonunda tatilcileri aðýrlayacak olmanýn heyecanýný taþýyan Magna Hotels’in Genel Müdürü Aydýn Saðlam da “En üst seviyede misafir memnuniyeti, servis ve hizmet anlayýþýyla sezona hazýrýz, misafirlerimize bu ayrýcalýklarý yaþatmak için Kayseri- Erciyes’e” bekliyoruz” dedi. 2016 Kýþ Turizmi Sezonunun ülkemiz turizmi ve ekonomisi adýna hayýrlý olmasýný dilerim.
Not: Gelecek hafta Kültür Kayaðý projesinin diðer adresi Kapadokya’dayýz.